Δευτέρα, 8 Μαρτίου, 2021

Ικανοποίηση στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας: Σε ποια περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας κάπνιζαν στους -5 βαθμούς Κελσίου

Ικανοποίηση στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας: Σε ποια περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας κάπνιζαν στους -5 βαθμούς Κελσίου

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά χαρακτηρίζονται από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) τα αποτελέσματα των ελέγχων για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου κατά την περίοδο των γιορτών.

Όπως αναφέρεται το πρόγραμμα τηρήθηκε απαρέγκλιτα και κατά «την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους τα μεικτά κλιμάκια των ΕΑΔ-ΕΛ.ΑΣ συνέχισαν με τον ίδιο ρυθμό τους ελέγχους».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση έλεγχοι έγιναν και στην  Άνω Χώρα  Ναυπάκτου, όπου δεν επιβλήθηκε πρόστιμο σε κανένα από τα 9 ελεγχθέντα καταστήματα με όσους εκ των θαμώνων επιθυμούσαν να καπνίσουν να μην ενοχλούνται από τις χαμηλές θερμοκρασίες (-5°C)   ) προκειμένου να καπνίσουν συνεισφέροντας έτσι ενεργά στην προστασία της δημόσιας υγείας».

Οι έλεγχοι

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου

Ν. Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα: Κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν σε 10 καταστήματα (ΚΥΕ) επιβλήθηκε πρόστιμο 100 ευρώ σε 3 θαμώνες που κάπνιζαν σε χώρο που δεν επιτρεπόταν, σε δύο καταστήματα επιβλήθηκε πρόστιμο 500 ευρώ για κάπνισμα σε εσωτερικό χώρο από θαμώνες, σε άλλα δύο πρόστιμο 500 ευρώ για μη λήψη μέτρων αποτροπής καπνίσματος. Σε ένα κατάστημα επιβλήθηκε το πρόστιμο των 500 ευρώ για τη μη ανάρτηση απαγορευτικών πινακίδων σήμανσης και σε ένα ακόμα 500 ευρώ για μη τήρηση βιβλίου αναφοράς και μη συνεργασία του υπεύθυνου με τα αρμόδια όργανα.

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου

Ελασσόνα: Ελέγχθηκαν 15 καταστήματα (ΚΥΕ) χωρίς να διαπιστωθούν παραβάσεις σχετικά με την αντικαπνιστική νομοθεσία.

Τρίπολη: Ελέγχθηκαν συνολικά 13 καταστήματα (ΚΥΕ). Σε δύο εξ αυτών δεν υπήρχε βιβλίο αναφοράς καπνίσματος και τους επιβλήθηκε πρόστιμο 500€ ανά περίπτωση. Δεν βρέθηκε κανείς που να κάπνιζε σε χώρο που εμπίπτει στον αντικαπνιστικό περιορισμό είτε αυτός ήταν εσωτερικός χώρος είτε περίκλειστος και στεγασμένος εξωτερικός. Η συμμόρφωση των θαμώνων προς την αντικαπνιστική νομοθεσία ήταν καθολική.

Σάββατο 4 Ιανουαρίου

Ελευσίνα: Κατά τους ελέγχους που ξεκίνησαν βραδινές ώρες του Σαββάτου και ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής σε 10 καταστήματα (ΚΥΕ) και σε ένα Play Opap, βρέθηκαν να καπνίζουν έξι θαμώνες σε ένα εκ των ελεγχθέντων καταστημάτων εντός εξωτερικού διαμορφωμένου χώρου που εντούτοις ενέπιπτε στους περιορισμούς της αντικαπνιστής νομοθεσίας και ως εκ τούτου επιβλήθηκε το πρόστιμο των 100 ευρώ σε καθέναν από τους καπνίζοντες. Στον υπεύθυνο του καταστήματος επιβλήθηκε το πρόστιμο των 500 ευρώ ευρώ με τον ίδιο να ζητά περαιτέρω διευκρινίσεις για την έννοια του εξωτερικού χώρου που επιτρέπεται το κάπνισμα. Σε ένα ακόμη κατάστημα βρέθηκαν σταχτοδοχεία με αποτσίγαρα σε εξωτερικά διαμορφωμένο χώρο που εμπίπτει στους περιορισμούς την αντικαπνιστικής νομοθεσίας και επιβλήθηκε το πρόστιμο των 500 ευρώ στον υπεύθυνο.

Θεσσαλονίκη: Ελέγχθηκαν συνολικά 15 καταστήματα (ΚΥΕ) στις περιοχές Νέα Παραλία- Ποσειδώνιο, Ανθέων και Μαρτίου της Θεσσαλονίκης. Διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε δύο καταστήματα. Στην πρώτη περίπτωση σε καφετέρια διαπιστώθηκε ότι στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος που ήταν περίκλειστος (περιμετρικά κλειστός και από τις 4 πλευρές) υπήρχαν καπνίζοντες, δεν είχαν ληφθεί μέτρα για την αποτροπή του καπνίσματος και δεν υπήρχε ανάρτηση απαγορευτικής σήμανσης. Επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες κυρώσεις στον ιδιοκτήτη του καταστήματος ύψους 2.000 ευρώ. Η δεύτερη περίπτωση αφορούσε σε κυλικείο ιδιωτικής κλινικής διαπιστώθηκε ότι ο εξωτερικός χώρος ήταν περίκλειστος, υπήρχαν σταχτοδοχεία σε όλα τα τραπέζια, δεν υπήρχε καμία σήμανση απαγόρευσης καπνίσματος και δεν διέθετε βιβλίο αναφοράς καπνίσματος. Επιβλήθηκε η προβλεπόμενη κύρωση ύψους 500 ευρώ στην υπεύθυνη του καταστήματος. Στην περίπτωση αυτή σημαντική ήταν η διασφάλιση όρων υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων στην ίδια περιοχή. Στα υπόλοιπα 13 καταστήματα δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις.

Ηράκλειο Κρήτης: Κατά τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες ελέγχθηκαν 15 καταστήματα (ΚΥΕ). Σε δύο από τα ελεγχόμενα καταστήματα βρέθηκαν από ένας καπνίζων σε χώρους που δεν επιτρεπόταν το κάπνισμα και επιβλήθηκε το πρόστιμο των 100 ευρώ στον καθένα καθώς και πρόστιμο 500 ευρώ στον κάθε καταστηματάρχη καθότι ανέχονταν τους ως άνω καπνίζοντες, υπήρχαν σταχτοδοχεία σε χώρους που απαγορευόταν το κάπνισμα και δεν κατείχαν το προβλεπόμενο βιβλίο αναφοράς καπνίσματος. Από το σύνολο των ελεγχθέντων καταστημάτων στα 13 χαρακτηρίστηκε ως ελλιπής η σχετική σήμανση και έγιναν συστάσεις. Επίσης σε 8 καταστήματα δεν προσκομίστηκε βιβλίο αναφοράς καπνίσματος.

Κυριακή 5 Ιανουαρίου

Θεσσαλονίκη: Κατά τις μεσημεριανές ώρες ελέγχθηκαν 10 καταστήματα (ΚΥΕ). Επιβλήθηκαν πρόστιμα στα τρία εξ αυτών καθώς στο πρώτο (επιφανείας άνω των 100 τμ) δεν υπήρχε σήμανση απαγόρευσης καπνίσματος και επιβλήθηκε το πρόστιμο των 2.000 ευρώ, στο δεύτερο επιβλήθηκε το πρόστιμο των 500 ευρώ για έλλειψη βιβλίου αναφοράς καπνίσματος και στο τρίτο (επιφανείας άνω των 100 τμ) το πρόστιμο των 2.000 ευρώ επίσης για έλλειψη βιβλίου αναφοράς καπνίσματος .

Πάτρα: Ελέγχθηκαν 3 καταστήματα /κέντρα διασκέδασης τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. Σε μία από τις επιχειρήσεις βρέθηκε καπνίζων σε μη επιτρεπόμενο χώρο με συνέπεια να επιβληθεί πρόστιμο των 100 ευρώ στον καπνίζοντα και 1.000 ευρώ στην επιχείρηση (επιφανείας άνω των 100 τμ).

Άνω Χώρα Ναυπακτίας: Ελέγχθηκαν 9 καταστήματα. Δεν βρέθηκαν καπνίζοντες στους εσωτερικούς χώρους. Οι καπνίζοντες επέλεξαν να τους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων χρησιμοποιώντας καλαίσθητες κουβέρτες που παρείχαν τα καταστήματα, όπως γίνεται σε αντίστοιχα καταστήματα του εξωτερικού, ενώ η θερμοκρασία βρισκόταν στους -5 °C . Δεν κατεγράφησαν παραβάσεις του αντικαπνιστικού από τις επιχειρήσεις.

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

 1. Ανώνυμος

  ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ !!!!!!!! ΕΧΕΤΕ ΠΟΛΥ ΠΛΑΚΑ !!!!!!! CHRISTOS

 2. Nikos Argiriou

  Συγχαρητήρια, συνεχίστε ακάθεκτοι και ελπίζουμε και μετά το καλοκαίρι, όπου χαλαρώνουν γενικά τέτοιες προσπάθειες, να συνεχιστούν και να ενταθούν.
  Ανασάναμε επιτέλους, δεν μπορούσαμε να μπούμε στα μαγαζιά ειδικά των χειμώνα,αλλά εμείς δεν είχαμε δικαιώματα τότε, μόνο οι καπνιστές έχουν ξαφνικά.
  Μας λέγανε εαν δεν σας αρέσει μείνετε σπίτια σας, τώρα αν το πείς ρατσισμός, τα μαγαζιά δν άδειαζαν τότε απο τους μη καπνιστές που θα φεύγανε (γτ ανεχόμασταν να μας καρκινιάζουν ),ο τζίρος πέταγε, τώρα βέβαια ξαφνικά πέφτει απο τους μη καπνιστές που φεύγουν.

 3. Κωστας

  Είμαι καπνιστής χρόνια συμφωνώ απόλυτα με τα μέτρα κανείς δεν έχει δικαίωμα να ανασαίνει τον καπνό μου.παρολα αυτά θα ήθελα να βρεθεί μέριμνα και για εμάς που καθόμαστε έξω ειδικά τον χειμώνα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.