Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021

Προέδρος της Δημοκρατίας στο Θέρμο: «επιτακτική η ανάγκη της αρραγούς ενότητας»

Προέδρος της Δημοκρατίας στο Θέρμο:  «επιτακτική η ανάγκη της αρραγούς ενότητας»

Με λαμπρότητα και για πρώτη φορά παρουσία Προέδρου της Δημοκρατίας έλαβαν χώρα στο Θέρμο οι εορτές Κοσμά του Αιτωλού.
Επίκεντρο του εορτασμού αποτέλεσε η ομώνυμη Ιερά Μονή που βρίσκεται στο Μέγα Δένδρο και στον φετινό εορτασμό παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, που τυγχάνει και Επίτιμος Δημότης Θέρμου το οποίο έχει επισκεπτεί πολλάκις.
Ο κ. Παυλόπουλος ανήμερα της εορτής, 24 Αυγούστου, παρέστη στην ακολουθία του Όρθρου και το πανηγυρικό αρχιερατικό συλλείτουργο, που τελέσθηκε στο Καθολικό της Ιεράς Μονής .
Μετέβη εξάλλου στο χωριό Μέγα Δένδρο , πλησίον της Ιεράς Μονής, στο χώρο που σώζονται τα θεμέλια της πατρικής οικίας του Αγίου Κοσμά ενώ περιηγήθηκε σε έκθεση φωτογραφίας στο δημαρχείο όπου έλαβε χώρα  εκδήλωση προς τιμήν του, του επιδόθηκε το Χρυσό Μετάλλιο του δήμου Θέρμου και ακολούθως παρακάθησε σε γεύμα.

Την επιτακτική ανάγκη της «αρραγούς ενότητας» εξήρε ο Πρόεδρος Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος στην αντιφώνησή του, κατά την επίδοση του χρυσού μεταλλίου του Δήμου Θέρμου στο πλαίσιο του εορτασμού. Ο κ.Παυλόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι Έλληνες -θα το επαναλάβω για πολλοστή φορά- οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε μόνον απόγονοι Μεγάλων Προγόνων. Όλως αντιθέτως, με βάση αυτή την κληρονομιά, πρέπει να προσθέσουμε την δική μας δημιουργία στο Εθνικό μας Οικοδόμημα. Οδηγός μας πρέπει να είναι, εσαεί, η ρήση του Πλάτωνος στον «Μενέξενο»: «Ανδρί οιομένω τι είναι ουκ έστιν αίσχιον ουδέν, ή παρέχειν εαυτόν τιμώμενον μη δι εαυτόν αλλά δια δόξαν προγόνων»». Και πρόσθεσε : «η Σεπτή Μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού μας υπενθυμίζει ότι αυτό το Ιερό Εθνικό Χρέος πρέπει να το φέρουμε σε πέρας υπό όρους αρραγούς ενότητας, αναλογιζόμενοι το τεράστιο κόστος της διχόνοιας και του διχασμού στο απώτερο αλλά και το πρόσφατο παρελθόν, κόστος ακόμη και εις βάρος του Εθνικού μας Κορμού».

Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στην κοινωνική δικαιοσύνη, την οποία χαρακτήρισε «στέρεη αντηρίδα, πάνω στην οποία, κυρίως στους σημερινούς κρίσιμους καιρούς όπου ο Τόπος μας και ο Λαός μας δοκιμάζονται ακόμη από την βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση, μπορούμε και πρέπει να στηρίξουμε το οικοδόμημα της κοινωνικής συνοχής. Και έτσι να πορευθούμε στο μέλλον εκπληρώνοντας, στο ακέραιο, το δικό μας Εθνικό Χρέος που συνίσταται, πρωτίστως, στην υπεράσπιση της Ιστορίας και της προοπτικής του Λαού μας και του Έθνους μας και στη διασφάλιση του μέλλοντος που αξίζουν οι επόμενες γενιές». Αναφερόμενος στο πολιούχο Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, ο Πρόεδρος Δημοκρατίας τον χαρακτήρισε «μια από τις κορυφαίες πνευματικές μορφές κατά τα χρόνια του τουρκικού ζυγού» και προσέθεσε ότι «ο βίος και το έργο του αποτελούν για όλους τους Χριστιανούς, αλλά και για κάθε άνθρωπο αγαθής προαίρεσης, πρότυπο αγιότητας, αυταπάρνησης και φιλανθρωπίας».

Δείτε εικόνες:

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.