Κυριακή, 18 Απριλίου, 2021

Ημερίδα για την Ημέρα Ευρώπης από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης (φωτο)

Ημερίδα για την Ημέρα Ευρώπης από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης (φωτο)

«9 Μαΐου: Μία Μέρα Γεμάτη Ευρώπη…Ευρωπαϊκές Διαδρομές: Η τέχνη όχημα στην παιδαγωγική πράξη»

koi-imerida-pde-1

Μία «διαφορετική» ημερίδα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πλήθος εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων που έδωσαν το παρόν το πρωί της 9ης Μαΐου στην αίθουσα της Αγοράς Αργύρη. Την ημερίδα διοργάνωσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας με τίτλο «Ευρωπαϊκές Διαδρομές: Η τέχνη όχημα στην παιδαγωγική πράξη» και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Ημέρας Ευρώπης. Η κατά κοινώς ομολογουμένη διαφοροποιημένη αυτή ημερίδα κέρδισε τις εντυπώσεις τόσο για τον τρόπο παρουσίασης των εισηγήσεων όσο και για το περιεχόμενό της. Το χειροκρότημα όλων κέρδισαν οι μαθητές και μαθήτριες του ΓΕΛ Κ. Καστριτσίου οι οποίοι έκαναν την παρουσίαση του προγράμματος Erasmus+στο οποίο συμμετέχουν,με τίτλο «EuropeanTheatrethroughRomeoandJuliet».Το εν λόγω πρόγραμμα επελέγη ως καλή πρακτική αφού είναι το πρώτο εγκεκριμένο πρόγραμμα ΚΑ2 Erasmus+ της ΠΔΕΔΕμε θέμα το Θέατρο και την Εκπαίδευση.

Πρόκειται για μία σύμπραξη σχολείων από πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία).

Στα παραδοτέα του προγράμματος συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων η δημιουργία μιας Έκθεσης με την Ιστορία του Ελληνικού Θεάτρου και το ανέβασμα της παράστασης «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στο Δημοτικό Θέατρο JeanVilar, στο St-Quentin της Γαλλίας, τον Ιούνιο 2018. Το έργο θα ανεβάσουν από κοινού τα πέντε σχολεία και κάθε σχολείο θα παρουσιάσει μία πράξη του έργου στη δική του γλώσσα.

Το πρόγραμμα συντονίζουν ο κ. Γκότσης Ιωάννης, φιλόλογος και η κ. Καρκάτσα Αλεξάνδρα, καθηγήτρια Αγγλικών. Την σκηνοθεσία της παράστασης σε ό,τι αφορά την ελληνική συμμετοχή έχει αναλάβει ο κ. Κοψίνης Ιωάννης, καθηγητής Εικαστικών. Την γενική εποπτεία του προγράμματος έχει ο Διευθυντής του ΓΕΛ Καστριτσίου, κ. Πολυχρονόπουλος Παναγιώτης.

Στην παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος συμμετέχουν επίσης οι καθηγητές  Bογιατζάκη Ε., Κασβίκη Σ., Κοτρώτσου Μ., Κωστακοπούλου Ε., Μαρούδας Δ., Παναγοπούλου Μ., Παπάζογλου Ε., Πετροπούλου Α.

Η συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών στο εν λόγω πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση της θεατρικής παιδείας, στην εξοικείωση με τις μεθόδους της μη τυπικής εκπαίδευσης που χρησιμοποιούνται σε σχολεία άλλων ευρωπαϊκών χωρών και στην ενδυνάμωση της πολυπολιτισμικής εμπειρίας και ταυτότητας των συμμετεχόντων.

Με την ευκαιρία της παρουσίασης του προγράμματος η Προωθήτρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας κ. Σαρλή Έλεναέκανε μία σύντομη παρουσίαση του προγράμματος Erasmus+ και στη συνέχεια μαζί μετηνΠροϊσταμένη του Τμήματος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Χριστοπούλου Σοφία, σε ένα «πιο θεατρικό σκηνικό» πήραν τον ρόλο των Καπουλέτων έναντι των Μοντέγων, που ήταν οι εκπαιδευτικοί και μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και τους «ανέκριναν» σχετικά τα οφέλη συμμετοχής τους, τις δυσκολίες που συνάντησαν και για το εάν τελικά αξίζει κανείς να προσπαθεί για να εμπλακεί σε ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα στην σχολική εκπαίδευση. Οι εμπειρίες και το υλικό που μοιράστηκαν εκπαιδευτικοί και μαθητές με τους παρευρισκόμενους ήταν κάτι παραπάνω από κατατοπιστικό αλλά και πειστικό προς την κατεύθυνση των πολλαπλών οφελών που προκύπτει για το σύνολο της σχολικής κοινότητας από την συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus+ ή όπως το χαρακτήρισαν οι μαθητές/τριες που το υλοποιούν «εμπειρίες ζωής που θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένες στο μυαλό από τη σχολική μας ζωή».

Στο πλαίσιο της ημερίδας, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του OperaStudioτου ΔΗΠΕΘΕ Πατρών, κ. SeibelR. Michael εμφανώς συγκινημένος και εντυπωσιασμένος από τις δράσεις των μαθητών έκανε μία σύντομη αναφορά στην παρουσία τουΣαιξπηρικού έργουστην Όπερα, ενώ η Χορογράφος-Πανεπιστημιακός κ. Γαλάνη Μάρω παρουσίασε ένα σύντομο χοροθεατρικό δρώμενο και έκανε εισήγηση με τίτλο « Το Χοροθέατρο στην Εκπαίδευση _Ένα αγόρι. Ένα κορίτσι_ Ένα σύντομο σχόλιο στο Ρωμαίος και Ιουλιέτα».

Την Ημερίδα χαιρέτισε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας κ. Γιαννόπουλος Κωνσταντίνος ενώ την τίμησε με την παρουσία του ο Επίτιμος Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Πάτρα κ. Παπαδόπουλος Ανδρέας.

koi-imerida-pde-2 koi-imerida-pde-3 koi-imerida-pde-4

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.