Στη «πατριωτική» πλευρά των ελληνικών media, μαθαίνουμε πως στην Ελλάδα έχουν γεννηθεί περίπου τα πάντα: Το αλφάβητο της Δύσης, τα διάσημα πιάτα όπως το σάντουιτς, ακόμα και το κόρνερ.
Στην αρχαία Ελλάδα θρυλείται λοιπόν, πως υπήρχε κι ένα άθλημα που μοιάζει υπερβολικά στο χόκεϊ,όπως το γνωρίζουμε σήμερα.
Το άθλημα αυτό έχει συνδεθεί με την ονομασία κερητίζειν (κερητίζειν ή κερητισμός), παιζόταν με μπαστούνια και μια μπάλα και απαιτούσε επιδεξιότητα, καθώς οι παίκτες προσπαθούσαν να χειριστούν μια μπάλα με αυτά, και λογικά, όποιος έβαζε γκολ, άκουγε τον εκάστοτε στρατάρχη που είχε εισιτήριο διαρκείας, να πανηγυρίζει και να φωνάζει συνθήματα σε πτώση δοτική.
Η ταύτιση του κερητίζεν με το χόκεϊ, όπως μας πληροφορεί το μπλογκ του Νίκου Σαραντάκου, ξεκίνησε από ένα άρθρο της Απογευματινής, εφημερίδας που δεν υφίσταται πια.
Το άρθρο λέει: «Η είσοδος για τους θεατές είναι δωρεάν και στους δύο αγώνες και αποτελεί μοναδική ευκαιρία, για όσους το επιθυμούν, να ανακαλύψουν ένα άθλημα που παραμένει σχετικά άγνωστο στη χώρα μας, παρότι ο πρόγονός του (το κερητίζειν) παιζόταν στην αρχαία Αθήνα ήδη από τον 6ο αιώνα π.Χ.! Όσοι προσέλθουν θα μπορέσουν να διαπιστώσουν ιδιοίς όμμασιν ότι (όπως έλεγαν οι αρχαίοι) το «κερητίζειν εστί μετά τέρψεως αθλεύειν».
Επιπλέον, το άρθρο αναφέρει πως υπάρχουν και αναφορές αυτού του «κάτι σαν χόκεϊ» παιχνιδιού στο έργο του φιλόσοφου και ιστορικού Πλουτάρχου, κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώνεται. Παρ’όλα αυτά, σύμφωνα με την έρευνα του Σαραντάκου, υπήρχε στην αρχαιότητα ένα παιχνίδι με μπάλα (συχνά ήταν μια κύστη γουρουνιού) και μπαστούνια. Το αν αυτό μπορεί να ονομαστεί «χόκεϊ», μοιάζει περισσότερο με άλμα λογικής.
Γιάννης Δημητρέλλος – reader.gr