Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, 2021

Είναι το αίσθημα της αυτοσυντήρησης κινητήριος δύναμη;

Είναι το αίσθημα της αυτοσυντήρησης κινητήριος δύναμη;

fotakisΓράφει ο Φωτάκης Φ. Βασίλης

Η κρίση και η ύφεση συνεχίζουν να κατατρώνε τις σάρκες της οικονομίας χωρίς κανένα έλεος. Οι λανθασμένες πολιτικές και οι αργόσυρτες λύσεις υπονομεύουν το μέλλον μιας χώρας πάσχουσας να αναπνεύσει καθημερινά.

Χιλιάδες Ελληνόπουλα πήραν το δρόμο της προσφυγιάς ως πολιτικά διωκόμενοι κι αυτοί από ένα καθεστώς (πολιτικοοικονομικό) που δεν λέει να καταλάβει ότι πρέπει να συνεννοηθούμε, ότι πρέπει να μεταρρυθμίσουμε ό,τι αναδείξαμε ως παθογένεια.

Παγκοσμίως πραγματοποιείται ένας πόλεμος οικονομικός και γεωπολιτικός που παρασέρνει ηγεσίες και λαούς στη δίνη της φτωχοποίησης. Αντιλαμβανόμαστε συχνά πυκνά έναν υπόγειο πόλεμο μεταξύ επιχειρήσεων κολοσσών και κρατών – ομοσπονδιών (βλέπε πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον αμερικανικό κολοσσό Apple . Το σύστημα βρυχάται. Οι αποκαλούμενες αγορές αξιοποιώντας το γεγονός ότι το χρήμα είναι εμπόρευμα οδηγούν κράτη και λαούς σε παγκόσμια οικονομική απίσχναση. Το πολιτικό σύστημα εγχώριο και παγκόσμιο αδυνατεί να ελέγξει και να συγκρατήσει τις ραγδαίες αλλαγές με αποτέλεσμα να αναδεικνύονται ηγεσίες μαριονέτες και κατώτερες των θεσμικών τους ρόλων. Ηγέτες που θυμίζουν ηθοποιούς και παίχτες σε talk show, με αστείρευτο γέλιο στο διαρκές τσίρκο της γελοιοποίησης. Κι όσο θεσμοί, αξίες και σταθερές αποσαρθρώνονται τόσο φύονται νέα βλαστάρια στη σκηνή ανατροφοδοτώντας την φαρέτρα της γελοιότητας.

Κανείς άλλος δεν μπορεί να υπερασπιστεί εδώ που οδηγούμαστε τη διατήρηση της οικουμενικότητας και την ειρηνική συμβίωση των λαών με σταθερό πλαίσιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλύτερα από το ίδιο το αίσθημα της επιβίωσης.

Όσο οι παγκόσμιες αγορές ταυτίζονται με τις εθνικές και τις τοπικές ο πόλεμος θα είναι διαρκής και ανηλεής, εάν δεν οριοθετηθούν και δεν θεσμοθετηθούν στη βάση του κέρδους του καθενός.

Κέρδη ναι, αλλά… προσβλέπει σε διαφορετικά κέρδη μια παγκόσμια αγορά και σε διαφορετικά μια τοπική. Είναι διαφορετικό οι πανανθρώπινες αξίες με τις οποίες είναι ενδεδυμένες οιαποφάσεις που αφορούν ένα Έθνος κι άλλο μιας επιχείρησης Κολοσσού. Το στοιχείο της επαφής και της ανθρώπινης παρουσίας δίνει παραγωγική προστιθέμενη αξία στο προϊόν άνθρωπος… και ας κλέβει το κράτος αυτή την υπεραξία μέσω της υπερφορολόγησης.

Οι παγκόσμιοι πόροι δεν είναι ατέλειωτοι. Η ύφεση και η από-ανάπτυξη χτυπούν την πόρτα. Αν δεν αντιληφθούμε τον κόσμο που αλλάζει για να σταθούμε στη σωστή πλευρά, στο σωστό χρόνο όσο περιούσιος λαός και αν είμαστε θα οδηγηθούμε σε εξαφάνιση.

Συν Αθηνά και χείρα κίνει λοιπόν, ειδάλλως η ιστορία θα καταγράψει ένα αφελληνισμένο, πνευματικά και βιολογικά νεκρό Έθνος .

 

Φωτάκης Φ. Βασίλης

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

 1. Αιτωλομπανάνας

  Γειά σας κ. Φωτάκη!
  Είμαι ο Αιτωλομπανάνας, ο αρχαιότερος οπορτουνιστής -σύμφωνα με τη μαρξιστική προσέγγιση- του νομού Αιτωλομπανανίας.
  Ξεχάσατε να πείτε πως όλα αυτά που παρουσιάζετε μέσα σε ένα κείμενο που δεν έχει να μας πει κάτι επί της ουσίας, είναι τα αποτελέσματα του αγαπημένου σας συστήματος ΄παγκόσμιας διακυβέρνησης, του ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ.
  Σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο τοποθετηθήκατε ανοιχτά υπέρ του καπιταλισμού, τον οποίο και θεοποιήσατε, μέσα από την εκφορά του λόγου σας.
  Η πολιτική τοποθέτηση της αλληθωρίας και το ταυτόχρονο πάτημα σε δυο βάρκες δεν βοηθά την πολιτική παραγωγή.Δηλαδή και με τον «χωροφύλαξ» και με τον «αστυφύλαξ».
  Οι δημότες που απευθύνεστε δεν έχουν αναγκη από καθρεπτάκια και βαρύγδουπες τοποθετήσεις. Λύσατε τα προβλήματα της πόλης και περάσατε στην αναγωγή του παγκοσμίου γίγνεσθαι;
  “Πρόσφυγες” και “πολιτικά διωκόμενοι” οι έλληνες οικονομικοί μετανάστες αγαπητέ κ. Φωτάκη;
  Μοιάζει σα να γράφτηκε σε έναν απόμακρο αντιπολιτευτικό πλανήτη.
  Σε μια γωνιά του 5ου γαλαξία. Σε ένα από τα 18 σημεία του Ζαππείου…
  Καλή σας νύχτα.
  Φιλικά
  Ο Αιτωλομπανάνας
  ο αρχαιότερος οπορτουνιστής -σύμφωνα με τη μαρξιστική προσέγγιση- του νομού.

 2. Φωτάκης Φ Βασίλης

  Αγαπητέ Αιτωλομπανανα,

  Ειλικρινά απορώ πως εσείς ένας οπορτουνιστης δεν μπορείτε να διακρίνετε ότι ο συνεπής δρόμος ενός συστήματος είναι αυτός που δεν επιτρέπει εκτροχιασμό λόγω δυνατότητας διορθώσεων της σταθερής τροχιάς του.
  Ο μικρόκοσμος της Ελλάδος δεν αντικατοπτρίζει το Παγκόσμιο γίγνεσθαι, είναι όμως ενδεικτικό μιας παγκόσμιας τάσης.
  Φυσικά καπιταλισμός δεν είναι αυτό που με όρους ελληνικούς βιώνουμε, ειδικά στην Ελλάδα ούτε καν κρατικός δεν λογαται.
  Όταν ακόμα και το κομμάτι της ενημέρωσης και πόσα κανάλια θα λειτουργούν είναι προϊόν απόφασης ενός Νεοφυους συστήματος ελέγχου.
  Για να μην ξεφεύγουμε, σε ένα στάτους δεν μπορώ να αναλύσω ένα πολιτικό σύστημα, μπορώ όμως να σου ξεδιαλύνω ανησυχίες που προφανώς έχεις σχετικά με την κοσμοθεωρία μου.
  Χαίρομαι που με παρακολουθείς και κυρίως που σχολιάζεις, έστω και ανώνυμα, σε πληροφορώ λοιπόν…Ισχύουν όλα!
  ΥΓ.1. Αν δεν μπορείς να διακρίνεις στο άρθρο κάποια μηνύματα δεν φταίω εγώ, ίσως να βοηθά μια δεύτερη και πιο αντικειμενική ματιά.
  ΥΓ.2 Πολιτικά διωκόμενοι φυσικά είναι τα ελληνόπουλα, το παράδοξο είναι ότι το πολιτικό σύστημα είναι τόσο αναξιόπιστο ( κατα Φουκώ προσέγγιση) που είναι απορίας άξιο που καταφέρνει κι αυτό.
  ΥΓ.3 Όσο αφορά την Δημοτική Αρχή ας έχετε λίγο υπομονή, σε ένα άνυδρο τοπίο χρειάζεται να…τρέξει λίγο νερό πριν φυτρώσει ζωή και δημιουργηθεί…Περιβάλλον!

  Με εκτίμηση
  Φωτάκης Φ. Βασίλης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.