Παρασκευή, 14 Μαΐου, 2021

ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Η ύβρις, επιλογή εκείνου που προτιμά να προκαλεί και να απειλεί

ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Η ύβρις, επιλογή εκείνου που προτιμά να προκαλεί και να απειλεί

«Δεν μπορείτε να αποδεχτείτε την Ιστορία σας» είναι το μήνυμα που στέλνει στην Τουρκία το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Απάντηση στις συνεχιζόμενες προκλητικές δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών εξέδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς. Στην απάντησή του ο κ. Γεννηματάς αναφέρει:

«Η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία του. Εκείνου που δεν έχει επιχειρήματα και προτιμά να προκαλεί και να απειλεί. Εκείνου που αρνείται πεισματικά να σεβαστεί του κανόνες που ισχύουν έναντι όλων και που αξιώνει, αυθαιρέτως, ειδική μεταχείριση.

Η διαρκής προσπάθεια της Τουρκίας να διαστρεβλώσει ιστορικά γεγονότα προκαλεί θλίψη και την εκθέτει. Όπως και η χρήση, από πλευράς της, ανοίκειων εκφράσεων. Δεν θα την ακολουθήσουμε.

Καλούμε την Τουρκία να αποστεί από περαιτέρω προκλήσεις και να εργαστεί προς την κατεύθυνση του διαλόγου και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Ας αντιληφθεί ότι η καλή γειτονία, η ασφάλεια και η σταθερότητα, καθώς και η ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας, θα ωφελήσουν και την ίδια».

Τσαβούσογλου: Δεν θέλω πόλεμο αλλά αν χρειαστεί θα λάβω μέτρα

To Σάββατο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρέθηκε στη Ρώμη στο πλαίσιο του 5ου Μεσογειακού Φόρουμ MED 2019 και, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο στην ιταλική εφημερίδα, κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κύπρο ότι δεν θέλουν συνεργασία και άρα η Τουρκία αναγκάστηκε να στείλει τα πλοία της στην ανατολική Μεσόγειο.

«Είμαστε εγγυήτρια χώρα στην ΤΔΒΚ (Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου). Κάναμε ό,τι ήταν δυνατό για να βρεθεί λύση. Η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει συμφωνίες. Συνιστούμε την αποχή από μονομερείς ενέργειες κατά τις έρευνες φυσικού αερίου και την κατανομή των εσόδων από αρμόδια επιτροπή. Εμείς το είπαμε στους Ελληνοκύπριους, στην Ελλάδα, στην Ε.Ε., ακόμη και στα Η.Ε. Αλλά δεν θέλουν να συνεργαστούν, οπότε κι εγώ αναγκάστηκα να στείλω τα πλοία μου. Δεν θέλουμε πόλεμο με κανέναν, αλλά αν χρειαστεί να προστατεύσω τα πλοία μου, θα λάβω ό,τι μέτρο χρειαστεί», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Ερντογάν: Η κυβέρνηση στην Ελλάδα πατάει πάνω σε σκάνδαλα

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη και αναφέρθηκε στο θέμα της απέλασης του πρέσβη της Λιβύης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη στέκεται πάνω σε σκάνδαλα. «Μας συγχωρείτε! Εμείς αυτή τη στιγμή… Πραγματοποίησαν μια κίνηση-σκάνδαλο. Ποια ήταν αυτή; Η Ελλάδα έπιασε τον πρέσβη της Λιβύης και τον απέλασε. Και τί έγινε που το έκανες; Τί κέρδισες;» ρώτησε ο Τούρκος πρόεδρος «Αυτό σημαίνει ότι δεν γνωρίζει την πολιτική γλώσσα και ότι είναι μία κυβέρνηση που έχει συσταθεί πάνω σε σκάνδαλα. Αυτό κάνει η Ελλάδα», δήλωσε εμφαντικά ο Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας λόγο για εκνευρισμό και χάσιμο του ελέγχου πλέον από την Αθήνα.

«Θυμώνουν επειδή πλέον δεν μπορούν να ζορίζουν την Τουρκία, όπως παλιά, δεν μπορούν να την κατευθύνουν, να την κυβερνούν. Εκνευρίζονται και χάνουν το έλεγχο. Χαλάσαμε τα παιχνίδια τους. Κι όσο χαλούσαμε τα παιχνίδια τους η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αίγυπτος και το Ισραήλ συμμαχούσαν», είπε για να εκφράσει στη συνέχεια και τη δική του στήριξη απέναντι στη Λιβύη. «Εμείς συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε την αποφασιστική μας στάση με τη Λιβύη», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι με τη Λιβύη αυτή τη στιγμή «δόξα τω Θεώ χτίζουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα και μία πολύ καλή γραμμή (συνεργασίας)».

Για την ανατολική Μεσόγειο επανέλαβε ότι «θα ασκήσουμε τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και από το διεθνές δίκαιο μέχρι τέλους, θα είμαστε σε επαγρύπνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Πάντοτε σταθήκαμε όρθιοι και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε για τον αγώνα που δίνουμε για την κυριαρχία της χώρας μας, το δίκαιο, τα συμφέροντά της και για την προστασία των δικαιωμάτων του έθνους μας και των φίλων μας», δήλωσε.

Πηγή: ethnos.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.