Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, 2020

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρεμβαίνει για την μεταφορά των σκουπιδιών του Αιγίου στην Αιτωλοακαρνανία

ksenidimitriou--2-thumb-largeH Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρεμβαίνει για τα σκουπίδια στο Αίγιο μετά την και την Αναφορά του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου προς την εισαγγελέα Πατρών, με κοινοποίηση και στις εισαγγελικές αρχές Αιγίου, Μεσολογγίου και Αγρινίου.
Η Δικαιοσύνη δηλαδή δείχνει το δρόμο της μεταφοράς των απορριμμάτων στους πέντε ΧΥΤΑ (μεταξύ αυτών οι τέσσερις της Αιτωλοακαρνανίας) σύμφωνα και με την απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Σύμφωνα με το pelop.gr η προ ημερών αναφορά-καταγγελία του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου, έτυχε της ανταπόκρισης της Eισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου (με καταγωγή από το Αίγιο), η οποία χθες το μεσημέρι διέταξε τις κατά τόπους δικαστικές υπηρεσίες να δώσουν εντολή για μεταφορά των 12.000 τόνων σκουπιδιών σε 5 όμορους ΧΥΤΑ.
Η εισαγγελική εντολή ακουμπά αφενός στο ότι έχει κηρυχθεί ο μισός Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αφετέρου στο ότι αποδεδειγμένα απειλείται η δημόσια υγεία από μολυσματικές ασθένειες, εκδήλωση επιδημικών νόσων, ανάπτυξη επιβλαβών εντόμων και εμφάνιση τρωκτικών στους δρόμους. Σε περίπτωση δε που και πάλι διαπιστωθεί οποιαδήποτε μορφή άρνησης εφαρμογής της εντολής, προβλέπεται άμεση άσκηση ποινικής δίωξης κατά των υπευθύνων και εφαρμογή ακόμα και αυτόφωρης διαδικασίας.
Θυμίζουμε πως το κλίμα που διαρρέεται από δημάρχους της Αιτωλοακαρνανίας είναι αρνητικό αλλά στην πράξη δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση. Εναπόκειται άλλωστε στα διοικητικά συμβούλια των ΦΟΔΣΑ (Φορέων Διαχείρισης Στέρεων Αποβλήτων ) να λάβουν τη σχετική απόφαση.

“Είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο»
Μάλιστα προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου σε εισαγγελικές αρχές στις οποίες υπάγονται οι 5 ΧΥΤΑ που κλήθηκαν να μοιραστούν 12.000 τόνους απορριμμάτων, ήδη ενεργοποιήθηκε στην Πάτρα για τον ΧΥΤΑ Φλόκα Δυτικής Αχαΐας, τον πρώτο δηλαδή που αρνήθηκε για «τεχνικούς λόγους», με τον πρόεδρο του ΔΣΑ Γ. Μπέσκο να εκτιμά ότι η διαδικασία θα προχωρήσει και οι υπεύθυνο θα υποχρεωθούν να τα πάρουν, ειδάλλως θα έχουν τρεχάματα με τη δικαιοσύνη.«Μέχρι την Πέμπτη, εκτιμώ ότι θα ΄χει τελειώσει και θα’ χει αρχίσει το μάζεμα των σκουπιδιών. Είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο» λέει στην «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ», ενώ κρατά στάση αναμονής για τους ΧΥΤΑ Ναυπακτίας, Μεσολογγίου, Αγρινίου και Βόνιτσας, που δεν έχουν ακόμα αποφασίσει αρνητικά, αλλά – όπως λέει ο κ.Μπέσκος – θα έχουν την ίδια τύχη με το Φλόκα εφόσον το πράξουν.
Σύμφωνα με το pelop.gr ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής λύσης θα επιχειρηθεί σε συνάντηση που έχει ζητήσει από τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, ο περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

 1. ζαρας

  Κυρία Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου παραβαίνετε την περιβαντολογική Νομοθεσία όταν δινετε εντολή να μεταφερθούν τα σκουπίδια 100 χιλιόμετρα μακριά. Αυτό απαγορεύεται. Που ήταν η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου όταν οι κάτοικοι τού Αιγίου παρεμπόδιζαν την κατασκευτη του ΧΥΤΑ. Εμείς δεν θέλουμε τα σκουπίδια τους στην Αιτωλοακαρνανία και δώστε εσέις εντολή να μας κλείσουν όλους μέσα. Θα πάρετε δε και την ευθύνη για τα όποια έκτροπα προκύψουν. Θα πρέπει δε να γνωρίζετε ότι οι ΧΥΤΑ φτιάχτηκαν για συγκεκριμένη περίοχη μέτά από μελέτες και μπορούν να δεχτούν συγκεκριμένο όγκο σκουπιδιών. Το ότι είστε από το Αίγιο δεν νομιμοποιήστε να παραβαίνετε το νόμο

 2. Ανώνυμος

  ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΙΓΙΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΧΥΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ;

 3. ζαφείρης

  Καλώ τους Δημάρχους των Δήμων της Αιτωλοακαρνανίας να μην πάρουν ούτε κιλό σκουπίδι στις ΧΥΤΑ του Νομού. Για τους κατοίκους της περιφέρειας του Αιγίου εγκρίθηκε το έτος 2004 χρηματοδότηση 9 εκατομμυρίων για την κατασκευή ΧΥΤΑ. Τον φτιάξανε; ;ν όχι γιατί δεν τον φτιάξανε; Τι έκανε τότε ο Δικηγορικός τους Σύλλογος που τώρα κόπτεται και στέλνει υπομνήματα;
  Αυτές τις κουτοπονηριές να τις αφήσει ο καθένας να πάω τα σκουπίδια μου στον μαλάκα το γείτονα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.