Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021

Το ΑΕΙ Ιστορίας & Αρχαιολογίας στο Αγρίνιο πρέπει να στηριχθεί.

Το ΑΕΙ Ιστορίας & Αρχαιολογίας στο Αγρίνιο πρέπει να στηριχθεί.

Του Λίνου Υφαντή,

Η προτεινόμενη αναδιάρθρωση του Πανεπιστημιακού χάρτη στη Δυτική Ελλάδα έχει πολλαπλές ερμηνείες. Όλες συγκλίνουν στο 2+2 δηλαδή δύο τμήματα υπό λειτουργία και 2 που θα ανοίξουν σε ορίζοντα διετίας.  Στο παρόν άρθρο όμως πρέπει να εστιάσουμε στο Ιστορικό Αρχαιολογικό που δημιουργείται στην πόλη μας το Αγρίνιο.

Κατά την άποψη του γράφοντα, το Ιστορικό Αρχαιολογικό είναι πολύ σπουδαίο ζήτημα για την πόλη.  Για πρώτη φορά ΑΕΙ με αμιγώς κλασσικό αντικείμενο σπουδών έρχεται στο Αγρίνιο. Θα επιχειρήσει να εδραιωθεί πάνω στην βραχύχρονη παράδοση που έχτισε εδώ και 15 χρόνια το τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών. Πολλοί άνθρωποι μάτωσαν για το τμήμα αυτό και είναι άδικη η κατάργηση του.

Όμως πρέπει να δούμε την νέα αυτή ευκαιρία για το Αγρίνιο. Για πρώτη φορά στην πόλη θα υπάρχει ακαδημαϊκή κοινότητα αμιγώς κλασσικού προσανατολισμού.  Για πρώτη φορά το αντικείμενο αυτό θα δουλεύεται ακαδημαϊκά στην πόλη μας σε μια περιοχή που είναι αδικημένη από την ιστορία. Η Αιτωλοακαρνανία της πρώτης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας του κόσμου, της Αιτωλικής Συμπολιτείας, του Κοινού των Ακαρνάνων, των δύο  αναμετρήσεων με παγκόσμια χαρακτηριστικά για τις εποχές τους δηλαδή του Ακτίου το 31 π.Χ. και της Ναυπάκτου το 1571 π.Χ., της μήτρας των επαναστατών του 21 της Ρούμελης, του καπνού και της αντίστασης αποκτά επιτέλους τη δικιά της αξιόπιστη ερευνητική αναφορά.

Θα πουν μερικοί ότι τη να  κάνουμε άλλη μια φιλολογική σχολή, πάλι ανέργους θα βγάζει.  Ένα αντικείμενο όμως κλασσικό ποτέ δεν χάνει την αξιοπιστία του διαχρονικά, πόσο μάλλον όταν έχει σαφή επαγγελματικά δικαιώματα. Πόσο μάλλον όταν η ιστορία ως αντικείμενο δεν χάνει ποτέ την απήχηση της στην κοινωνία και την πολιτική και αποτελεί σταθερή αναφορά.  Όπως και να χει, θεωρείται ένα ισχυρό χαρτί ένα τέτοιο τμήμα. Σταθερό αριθμό φοιτητών θα έχει και δεν θα παραπαίει όπως αντικείμενα σπουδών που ακόμα δοκιμάζονται.Είναι άλλωστε και πιο ρεαλιστική λύση αφού δεν χρειάζονται εργαστήρια και έξοδα μεταφοράς όπως αρχικά σχεδιάζονταν.

Ας μην το δουμε κάτω από στενή κομματική οπτική αλλά για το συμφέρον της πόλης. Ας κοιτάξουμε επιτέλους αυτό.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

7 Σχόλια

 1. Γιάννης

  Για ποια “στενή κομματική οπτική” και για ποιο “συμφέρον της πόλης” μιλατε ακριβως? Αυτα ειναι τα μειζονα ζητηματα? Και τοσες στρατιες ανεργων ιστορικων και αρχαιολογων τι θα απογινουν? Θεωρείτε οτι το κράτος ειναι σε θεση αυτη τη στιγμη να σηκωσει αλλο ενα τμημα Ιστοριας Αρχαιολογιας με ανεργους αποφοιτους? Εχω τελειωσει το αντιστοιχο στα Ιωαννινα και αυτη τη στιγμη με ελαχιστες εξαιρεσεις ολοι οι συμφοιτητες μου και εγω ειμαστε ανεργοι. Το κρατος δεν δινει γενικοτερα ευκαιριες σε ανθρωπους που εχουν τελειωσει ανθρωπιστικες σπουδες. Αν θεωρείτε οτι για να αναπτυχθεί ενας τοπος χρειαζομαστε ενα ακομη Ιστορικο – Αρχαιολογικο μαλλον θα πρεπει να το ξανασκεφτειτε.

 2. Στουπα Αννα

  Έτσι ακριβώς είναι! Αν θέλουμε επιτέλους να γίνουμε μια πόλη επισκεψιμοτητας, μια πόλη που να μπορεί να κρατήσει τη νεολαία πρέπει να στηρίζουμε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες! Προσωπικά είμαι απόφοιτη της ιστορίας αρχαιολογίας Ιωαννίνων μιας πόλης με παράδοση ετών σε αυτές τις σχολές και το 2003 που ανέβηκα τα μόνα μπαράκια ήταν ακόμα στην Ανεξαρτησίας και από την επόμενη χρονιά η νύχτα διπλασιάστηκε τώρα δέ τα Γιάννενα δεν αναγνωρίζονται αναπτύσονται ραγδαία χρόνο με το χρόνο! Πλέον δεν έχουν να ζηλέψουν τπτ από τη Θεσσαλονίκη! Τη Πάτρα την έχουν αφήσει χιλιόμετρα πίσω! Γτ? Γτ τόσα χρόνια ζουνε από παραδοσιακές δυνατές σχολές που ποτέ δε θα λιγοστεψουν οι εισακτέοι! Εμείς εδώ βαλθηκαμε να τα ρημάξουμε όλα! Μου φαίνεται απίστευτο ότι στις καπναποθηκες Παναγόπουλου ένα κλασσικό κόσμημα ετών σήμερα βλέπουμε μια τεράστια γεμάτη γραφεία πολυκατοικία! Στο δάσος του Αγίου Χριστόφορου πηγαίνουμε σε γάμο και δίπλα μας είναι η απλωταριά στη βεράντα της νοικοκυράς! Αυτή ήταν η ανάπτυξη του Αγρινίου ? Ποιοι είναι υπεύθυνοι για όλα αυτά? Γτ είμαστε μια από τις πιο αναρχες πόλεις από πλευράς δόμησης? Που είναι η ομορφιά που έχουμε να επιδειξουμε? Και μετά αναρωτιομαστε γτ από τις 8 το βράδυ το Αγρίνιο είναι κρανίου τόπος! Αλλά ξερετε τι φοβάμαι ότι με τα χάλια που έχουμε αποκλείεται να δηλώσει παιδί το ιστορικό αρχαιολογικό Αγρινίου ( παρεπιμπτωντος ήταν το πάλαι ποτέ όνειρο του καθηγητού Αθανασίου Παλιουρα ) ευχαριστώ για το χρόνο σας

 3. Και μη χειρότερα

  ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΑΓΡΊΝΙΟ!!!! Εδώ γελάει όλη Ελλάδα!!! Τι δουλειά έχει το Αγρίνιο με αυτά?? Η πόλη της ελευθερίας, της θυσίας, η ιερή πόλη με 4 αρχαίες πόλεις σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων, η έδρα της αιτωλικής συμπολιτείας, στη πόλη που θα είναι το μουσείο Αιτωλοακαρνανίας, με ενεργείς ανασκαφές, δε θα έπρεπε να είναι η έδρα??? Δυστυχώς λείπει η σοβαρότητα. Στο Αγρίνιο θα έπρεπε να είναι η έδρα της Νομικής

 4. σφιχτήτι

  ΤΈΊ πρατινοφαγίας και μπυροποσιας ή ΑΕΙ για τροποποίησης κουλοφτιαγμενων οχημάτων θα πήγαιναν καλύτερα με τον πολιτισμό που μας αξίζει και προσφέρουμε ήδη

 5. Φοιτητής

  Στουπα Άννα το σχόλιο σου μου δίνει ελπίδα γι αυτόν τον τόπο.
  ευτυχώς κάποιο Αγρινιώτες θέλουν να δουν το Αγρίνιο πραγματικά ανεπτυγμένο και ως ένα κέντρο μάθησης και όχι σαν ένα δόλωμα να τσιμπήσουμε μερικά ευρώ ακόμα από τους φοιτητές.

 6. PABLITO

  Όλα είναι θέμα συμφέροντος , πολιτικού και οικονομικού. Το ποιές περιοχές θα αναπτυχθούν , με ποιόν τρόπο κτλπ, είναι ξεκάθαρα συμφεροντολογικό. Π.χ. βλέπουμε ξεκάθαρα τι διαφορά υπάρχει και πόσα λεφτά πέφτουν σε πόλεις τις βόρειας Ελλάδας σε σχέση με της νοτιότερες. Είναι ξεφτίλα σε αυτό το πράγμα που θέλει να ονομάζεται χώρα να υπάρχουν τέτοιες διαφοροποιήσεις απο περιοχή σε περιοχή. Στα μέρη που πέφτουν λεφτά , είναι ωραία και ρομαντικά . Στα μέρη που δεν πέφτει δραχμή , όλοι τρέχουν να φύγουν.

 7. Ανώνυμα

  Κλείνει τμήμα 15 ετών με νέες τεχνολογίες που είναι στην αιχμή και το μέλλον, για να ανοίξει τι;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.