Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2020

Η ιστορία του εξωκλησσίου της «Παναγίας της εν Βλαχέρναις» στη Λεπενού

_DSC5328wΣτις 1 και 2 Ιουλίου, η ενορία του Αγίου Γεωργίου της Λεπενούς, εορτάζει το εξωκκλήσι  της «Παναγίας της εν Βλαχέρναις», που βρίσκεται σε απόσταση 700 μέτρων, ανατολικά από το κέντρο του χωριού.
Σήμερα Σάββατο 1η Ιουλίου 2 και ώρα 07:30μ.μ. θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ΄ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά.
Την Κυριακή 2 Ιουλίου 2017 το πρωἰ και από ώρα 07:00π.μ έως 10:00π.μ. θα τελεστεί ο Όρθρος της εορτής και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά Θείου Κηρύγματος. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει τέλεση Κτητορικού Μνημοσύνου, υπέρ πάντων των Ιερέων, Εκκλησιαστικών Επιτρόπων, Νεοκώρων καί Ιεροψαλτών πού διηκόνησαν στην ενορία της Λεπενούς, Το απόγευμα της ίδιας ημέρας και 07:30μ.μ. θα τελεστεί Ιερά Παράκληση ενώπιον της Θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας η οποία φυλάσσεται στον Ναό.
Το παρεκκλήσιο ανεγέρθηκε στις αρχές της πρώτης δεκαετίας του 20ου αιώνα. Αιτία για την ανέγερση του παρεκκλησίου ήταν η θαυματουργική ανεύρεση Ιερής Εικόνας της Θεοτόκου.
Το έτος 1903, η Υπεραγία Θεοτόκος εμφανίστηκε μέσω οράματος στην Βασιλική Μεσινδιάνου, ευλαβή κάτοικο του χωριού Λεπενούς, και της υπέδειξε τον τόπο στον οποίο βρισκόταν θαμμένη η εικόνα της. Η Βασιλική συμπαραστατούμενη από τον ιερέα του χωριού και αρκετούς κατοίκους, σκάβοντας στο σημείο όπου η Παναγία είχε υποδείξει στο όραμά της, εντόπισαν μια πέτρα μεγάλου μεγέθους, με εσωτερική λαξευτή εσοχή εντός της οποίας βρίσκονταν η εικόνα της Θεοτόκου, αγιογραφημένη σε μουσαμά, φέροντας την επιγραφή «Παναγία η εν Βλαχέρναις».
Με υπεράνθρωπες προσπάθειες, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές συνθήκες της υπαίθρου στις αρχές του 20ου αιώνα, η Γερόντισσα Βασιλική με δωρεές των κατοίκων της Λεπενούς ανήγειρε το Παρεκκλήσιο, που σώζεται ως σήμερα. Μετά την ανεύρεση της Ιερής Εικόνας, η Βασιλική αφιερώθηκε ολοτελώς στην Παναγία. Εμπιστεύθηκε το σύζυγο και τα παιδιά της στην πρόνοια του Θεού και διέμεινε ως μοναχή σε παραπλήσιο κτίσμα του Ναού, διακονώντας πνευματικά του προσκυνητές.
Το Ναΐδριο και η Ιερή Εικόνα της Θεοτόκου, αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί σπουδαίο προσκύνημα για το χωριό της Λεπενούς, την περιοχή του Βάλτου, του Ξηρομέρου και του Αγρινίου από την εποχή του Μεσοπολέμου έως σήμερα. Αρκετές, είναι οι διηγήσεις προσκυνητών, οι οποίοι αναφέρουν θαυματουργικές επεμβάσεις της Παναγίας των Βλαχερνών στη ζωή τους.
Έτσι κάθε χρόνο τις ημέρες αυτές γίνονται πολλές εκδηλώσεις στη Λεπενού και το καθιερωμένο πανηγύρι στην πλατεία του χωριού.

discoveragrinio.gr- Φωτογραφίες του Ανδρέα Κουτσοθανάση 

_DSC5333w DJI_0018w DJI_0044w P1140320warticle_14535_39429

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.