Παρασκευή, Ιούλιος 19, 2019

Ιστορική -Αρχαιολογική Εταιρεία: η πρόταση για το Μουσείο Καπνού στο Αγρίνιο

 Η πρόταση της Ιστορικής-Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας για τη δημιουργία Μουσείου Καπνού στο Αγρίνιο αποτέλεσε αφορμή ανακοίνωσης της παράταξης Τραπεζιώτη που την επικαλέστηκε ασκώντας παράλληλα κριτική στη δημοτική αρχή η οποία απάντησε.

Σήμερα η Ιστορική –Αρχαιολογική Εταιρεία  Δυτικής Στερεάς Ελλάδας εξέδωσε ανακοίνωση  αναλύοντας τις θέσεις τονίζοντας ωστόσο πως δεν θα δεχτεί να γίνονται ενέργειες που αφορούν δραστηριότητες της Εταιρείας   εν αγνοία της για οποιοδήποτε λόγο.

Η ανακοίνωση:

Μετά τα τελευταία δημοσιεύματα σχετικά με την δημιουργία Μουσείου Καπνού στο Αγρίνιο, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Εμείς στο Περιφερειακό Συνέδριο για την παραγωγική  ανασυγκρότηση στις 6 Φεβρουαρίου 2018 στην Πάτρα, σαν πρώτο αίτημα μας βάλαμε τις καπναποθήκες ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ (νυν ιδιοκτησίας Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού) και εναλλακτικά προτείναμε την αξιοποίηση των κτισμάτων του χώρου του Καπνικού Σταθμού (ιδιοκτησίας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων) για χώρο πολιτισμού συνδεδεμένου με την ιστορία του Καπνού.

Σαν τέτοιο χώρο τον εντάξαμε και στο πρόγραμμα δράσης που καταθέσαμε σαν φορέας πολιτισμού στον τομέα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στην οποία έχουμε αναγνωρισθεί ως φορέας.

Επίσης σε συνεργασία με το ΤΕΕ Αιτωλ/νίας και τον πρώην Διευθυντή του Καπνικού Σταθμού Έρευνας Αγρινίου κ. Ντζάνη έχουμε καταθέσει στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Πολιτισμού σχετική μελέτη για τον χαρακτηρισμό ως διατηρητέων των εγκαταστάσεων του Καπνικού Σταθμού.

Η Εταιρεία μας στη βάση συγκεκριμένης προμελέτης, που εξειδικεύει τη χρήση των χώρων και προτείνει τη σύσταση συγκεκριμένου και καινοτόμου εταιρικού σχήματος, μέσω του οποίου δεν επιζητούμε τη δημιουργία ενός ακόμη Μουσείου-Μαυσωλείου, αλλά ενός πρωτότυπου χώρου μνήμης, ταυτότητας και δημιουργίας, προωθούμε το αίτημα μας για την αξιοποίηση των χώρων του Καπνικού Σταθμού με βάση την ιστορία του Καπνού και τη σύνδεση της με τη σημερινή πραγματικότητα.

Η Εταιρεία μας στηρίζει τις προσπάθειές της στη συνεργασία της τοπικής κοινωνίας και των φορέων και γι’ αυτό θεωρεί θετική εξέλιξη την παρέμβαση του Αντιπροέδρου της Βουλής, κ. Γ. Βαρεμένου, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και στο Πανεπιστήμιο Πατρών, αλλά και των όποιων άλλων φορέων για το θέμα των χώρων του Καπνικού Σταθμού.  Όμως δεν θα δεχθούμε να γίνονται ενέργειες που αφορούν δραστηριότητες της Εταιρείας μας  εν αγνοία μας για οποιοδήποτε λόγο.

Εν κατακλείδι  εμείς πάντοτε ήμασταν και εξακολουθούμε να είμαστε ανοιχτοί  και διαθέσιμοι προς όλους τους πολιτειακούς και πολιτιστικούς φορείς της πόλης μας για την προώθηση και ανάδειξη των  ζητημάτων πολιτισμού που βοηθούν την αναπτυξιακή προσπάθεια της Κοινωνίας μας.

ΑΓΡΙΝΙΟ, 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

  1. Ο Βορειάς που τ' αρνάκια παγώνει

    Μήτσο παιδί μου, αύριο με τον κηδεμόνα σου! χαχαχαχαχα

  2. Αναρχοκαπιτάλας

    Με αυτή την ανακοίνωση του επίσημου πολιτισμικού φορέα της πόλης καταρρίπτεται και ο τελευταίος μύθος γύρω από την παράταξη «Ανατροπή Τώρα». Αυτός που την ήθελε, από τη μια να σνομπάρει τα φεστιβάλ φολκλόρ ως «παρωχημένα», και από την άλλη, επειδή είναι αριστερή, να θεωρείται a priori φιλότεχνη και «κουλτουριάρα». Ραντεβού στα πανγκύρια!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.