Τετάρτη, 21 Απριλίου, 2021

Ιστορική κίνηση του Πάπα Φραγκίσκου: “Ναι” στην αναγνώριση των ομοφυλόφιλων συμβιώσεων και οικογενειών

Ιστορική κίνηση του Πάπα Φραγκίσκου: “Ναι” στην αναγνώριση των ομοφυλόφιλων συμβιώσεων και οικογενειών

O πάπας Φραγκίσκος, σε επίσημο κείμενο του Βατικανού που παρουσιάζεται σήμερα, τάσσεται υπέρ. “Είναι παιδιά του Θεού και δικαιούνται μια οικογένεια”.

O πάπας Φραγκίσκος, σε επίσημο κείμενο του Βατικανού που παρουσιάζεται σήμερα, τάσσεται υπέρ της έγκρισης νόμων οι οποίοι αναγνωρίζουν τις σχέσεις συμβίωσης των ομοφυλόφιλων πολιτών, όπως και τις οικογένειες που συνθέτουν.

“Οι ομοφυλόφιλοι έχουν δικαίωμα να ζουν μέσα σε μια οικογένεια. Είναι παιδιά του Θεού και δικαιούνται μια οικογένεια. Κανείς δεν θα έπρεπε να τίθεται εκτός κοινωνικού συνόλου ή να νιώθει δυστυχισμένος για τον λόγο αυτό. Πρέπει να φτιάξουμε έναν ειδικό νόμο, ώστε να είναι καλυμμένοι από νομικής απόψεως. Έδωσα μάχη γι’ αυτό”, υπογραμμίζει ο πάπας.

Ιστορική κίνηση λένε τα ιταλικά ΜΜΕ

Ο ιταλικός τύπος υπογραμμίζει ότι ο Φραγκίσκος, με την κίνησή του αυτή που μπορεί δικαίως να θεωρηθεί ιστορική , απευθύνεται στους καθολικούς πιστούς και κληρικούς σε όλο τον κόσμο, με στόχο να ευαισθητοποιηθεί επαρκώς όλη η ιεραρχία και το ποίμνιο της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Η υποστήριξη του Πάπα Φραγκίσκου ήρθε μέσω συνέντευξης σε ένα ντοκιμαντέρ που έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ ταινιών της Ρώμης. Όπως είπε: “Οι ομοφυλόφιλοι έχουν το δικαίωμα να είναι σε μια οικογένεια. Είναι παιδιά του Θεού. Αυτό που πρέπει να έχουμε είναι ένας νόμος περί πολιτικών ενώσεων. με αυτόν τον τρόπο καλύπτονται νομικά”.

Ως Πάπας, ο Φραγκίσκος ποτέ δεν είχε υποστηρίξει δημοσίως σωματεία για ενώσεις του ίδιου φύλου, παρόλο που υποστήριξε τέτοιες νομικές ρυθμίσεις όταν ήταν αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες.

“Είναι η πρώτη φορά που ο Πάπας κάνει μια τόσο ξεκάθαρη δήλωση”, δήλωσε στην Washington Post ο πατέρας Τζέιμς Μάρτιν, εξέχων Ιησουίτης, ο οποίος υποστήριξε ότι η εκκλησία πρέπει να είναι πιο φιλόξενη στους ομοφυλόφιλους. “Νομίζω ότι είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Βάζει το βάρος του πίσω από τη νομική αναγνώριση”, πρόσθεσε.

“Ο Θεός αγαπά τα παιδιά σας όπως είναι”

Από τότε που εξελέγη Πάπας τον Μάρτιο του 2013, ο Φραγκίσκος προσπάθησε να υιοθετήσει έναν πιο περιεκτικό λόγο απέναντι στους ομοφυλόφιλους ανθρώπους στις δημόσιες δηλώσεις του. Τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με πληροφορίες της Washington Post είπε σε μια ομάδα που εκπροσωπεί τους γονείς των ομοφυλόφιλων παιδιών ότι “ο Θεός αγαπά τα παιδιά σας όπως είναι” και “ο Πάπας αγαπά τα παιδιά σας όπως είναι, επειδή είναι παιδιά του Θεού”.

Το 2018, ο Juan Carlos Cruz, ένας επιζών της σεξουαλικής κακοποίησης που γνώρισε τον Πάπα – και που εμφανίζεται στο ντοκιμαντέρ – δήλωσε: “Μου είπε: Juan Carlos, ότι είσαι γκέι δεν έχει σημασία. Ο Θεός σε έκανε να σου αρέσει αυτό και σε αγαπάει έτσι και δεν με νοιάζει. Ο Πάπας σε αγαπάει έτσι. Πρέπει να είσαι ευχαριστημένος με το ποιος είσαι”.

Σύμφωνα με την παραδοσιακή εκκλησιαστική διδασκαλία, ο γάμος μπορεί να γίνει μόνο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας και η εκκλησία έχει αντιταχθεί στη νομική αναγνώριση των ομοφυλοφίλων. Οι συντηρητικοί αντίπαλοι του Πάπα Φραγκίσκου έχουν εξοργιστεί από δηλώσεις που θεωρούν ως μέρος μιας προσπάθειας να μετατοπιστεί η εκκλησία προς προοδευτικές αξίες. Μερικοί τον έχουν επιτεθεί δημόσια, τον κατηγορούν ακόμη και για αιρετικό.

“Μακάρι να μπορούσε να ταξιδέψει και το ντοκιμαντέρ σε όλο τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή μόνο τα λόγια του μπορούν να ταξιδέψουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κυκλοφορία της ταινίας αυτή τη στιγμή είναι τόσο σημαντική, ώστε τα λόγια του και οι πράξεις του να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο”, είπε ο σκηνοθέτης.

thetoc.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.