Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

Το ιστορικό χωριό Ψηλόβραχος Παρακαμπυλίων με την καταπληκτική θέα

Το ιστορικό χωριό Ψηλόβραχος Παρακαμπυλίων με την καταπληκτική θέα

Tο παρελθόν, το στοιχείο της φύσης και η επιβλητική του παρουσία σε προκαλούν να ανακαλύψεις τα κρυμμένα μυστικά του Ψηλόβραχου.

A14-1068x511O Ψηλόβραχος είναι ένα από τα πιο ιστορικά χωριά της ορεινής Τριχωνίδας. Το χωριό εκτάσεως 6.727 τμ, βρίσκεται στα σύνορα Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας, δίπλα στην γέφυρα της Επισκοπής (που έχει μήκος 609 μ. και πλάτος 9 μ.) που ενώνει τους δύο νομούς και υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Αγρινίου.

Σύμφωνα με τον ιστορικό, ερευνητή και Γάλλο φιλέλληνα Πουκεβίλ το χωριό ονομάζονταν «Σοβολάκο» και διετέλεσε έδρα του πάλαι ποτέ ομώνυμου Δήμου.

Πρόκειται για ένα φυσικό ταμπούρι που είναι χτισμένο στις παρυφές της Τσόκας σε υψόμετρο 330 μετρών και έχει 80 μόνιμους κατοίκους. Η χωροταξία του χωριού είναι κάθετη από ψηλά προς τα κάτω αποτελείται από τους Οικισμούς Αγία Δευτέρα, Κρύα Βρύση, τον Ψηλόβραχο και την Γέφυρα.

Επίσης το χωριό φημίζεται για εύκολα προσβάσιμα σπήλαια, πλούσια σε σταλαγμίτες και σταλαχτίτες, για την σπηλιά του ήρωα Καραϊσκάκη καθώς και για την ξακουστή πηγή της Σάγδαρης, όπου γίνεται στις 6 Αυγούστου, το ετήσιο μεγάλο αντάμωμα όλων των κατοίκων των όμορων χωριών, όπως του Αγαλιανού, της Χαράστης και της Επισκοπής.

Πληροφορίες-Υλικό: psilovrahiotikanea.blogspot.gr, radioaetos.com- iaitoloakarnania.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Γιώργος

    Ο πιο παλιός οικισμός και αυτός με το μεγαλύτερο υψόμετρο είναι αυτός της Αγίας Τριάδας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.