Σάββατο, 6 Μαρτίου, 2021

Kαθαρίζεται το δασύλλιο του Αγίου Χριστοφόρου

Kαθαρίζεται το δασύλλιο του Αγίου Χριστοφόρου

3-2Μετά από μεγάλες καθυστερήσεις έφτασε το κονδύλι, το έργο δημοπρατήθηκε και ο καθαρισμός αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου

Πριν από σχεδόν τρία χρόνια εγκρίθηκε η μελέτη ένταξης του δασυλλίου του Αγίου Χριστοφόρου στο πρόγραμμα Μπαλτατζής, που σκοπό είχε την καλύτερη δυνατή προστασία του «πνεύμονα» της πόλης του Αγρινίου.
Η μελέτη αντιπυρικής προστασίας ύψους 172.755,49 ευρώ αφορούσε σε εργασίες του υπορόφου του Αγίου Χριστοφόρου αλλά και την κλάδευση των δέντρων του ανωρόφου σε ύψος τριών μέτρων. Καθαρισμός προβλέπεται και εκατέρωθεν του δασικού δρόμου σε πλάτος μέχρι 30 μέτρα εντός των ορίων του δάσους. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στους καθαρισμούς του υπορόφου, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το πρόγραμμα για τα 206 στρέμματα του δάσους. Η ένταξη του δασυλλίου στο πρόγραμμα ήταν σίγουρα μια πολύ σημαντική κατάκτηση, η υλοποίηση του καθαρισμού άργησε όμως δυο χρόνια.
Το δασαρχείο Αγρινίου προχώρησε έγκαιρα τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την λήψη των πιστώσεων ώστε να πάρει μπροστά το έργο, που αρχικά προβλέπονταν να τελειώσει μέχρι το τέλος του 2013 αλλά πήρε τελικά παράταση, με τη διαδικασία να διαρκεί πολύ περισσότερο από το προβλεπόμενο.
Το ευχάριστο είναι ότι για την εφετινή αντιπυρική περίοδο, το δασύλλιο αναμένεται να είναι έτοιμο, αφού τις τελευταίες 20 περίπου μέρες περίπου οι εργασίες για τον καθαρισμό του μέσω του προγράμματος έχουν ξεκινήσει, μετά από την ανάδειξη του αναδόχου του έργου, μέσω διαγωνισμού.
Το «Γεγονός» επικοινώνησε με το δασαρχείο Αγρινίου, ζητώντας από τους υπευθύνους να σχολιάσουν κάτι για τις καταγγελίες κατοίκων της περιοχής που δημοσιοποιήθηκαν σε τοπικά μέσα, σχετικά με κοπές δέντρων κοντά στο 9ο δημοτικό σχολείο. Σύμφωνα με το δασαρχείο, δεν αποκλείεται να υπήρξε μια σύγχυση, ακριβώς λόγω του καθαρισμού που γίνεται αυτή την περίοδο.
Για τον χώρο γύρω από το 9ο δημοτικό σχολείο, όπου στεγάζονται επίσης το 9ο Νηπιαγωγείο και το 1ο Ειδικό Σχολείο ο υπεύθυνος σε θέματα ασφαλείας του δασαρχείου Αγρινίου κ. Ανδρέας Παπασαλούρος εξηγεί ότι πρόσφατα υπήρξε αίτημα από τη διεύθυνση του σχολείου για κοπή πεύκων που έχουν πάρει κλίση προς το σχολείο και θεωρούνταν επικίνδυνα για πτώση από τον δυνατό αέρα, διακινδυνεύοντας τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών, σύμφωνα πάντα με τη διεύθυνση του σχολείου.
Η υπηρεσία ενέκρινε το αίτημα και προχώρησε στην κοπή 13 πεύκων και δεν αποκλείεται περιπατητές της περιοχής που προέβησαν σε αυτές τις καταγγελίες, να αναφέρονται σε αυτά τα δέντρα, που κόπηκαν όμως για συγκεκριμένο λόγω και κατόπιν έγκρισης του δασαρχείου.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.