Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020

Kαταγγελία για παράνομα στέγαστρα στην Αγία Αγάθη της Σταμνάς

Την  ύπαρξη παράνομων στεγάστρων στον ιστορικό χώρο της Αγίας Αγάθης στη Σταμνά καταγγέλει η Συντακτική Επιτροπή του περιοδικού της Σταμνάς « Ώλενος».

 2013-10-132

Παράνομα στέγαστρα στον ιστορικό χώρο της Αγίας Αγάθης στη Σταμνά

Βλέποντας τη φωτογραφία αυτή μπορεί κάποιος να σκεφτεί, άλλη μια αποθήκη για αγροτικά προϊόντα την οποία κατασκευάζει κάποιος παραγωγός της περιοχής μας, σε μια όμορφη τοποθεσία κοντά στο δάσος.

Δεν πρόκειται όμως για κάτι τέτοιο, αλλά δυστυχώς για άλλο ένα κιόσκι που κατασκευάζει μια από τις Παρέες των Πανηγυριστών του Αιτωλικού στο περίβολο του μοναστηριού της Αγίας Αγάθης, χωρίς να δώσουν λογαριασμό σε κανέναν και χωρίς ασφαλώς να επιτρέπεται κάτι τέτοιο. Με τον ίδιο απαράδεκτο τρόπο άλλωστε έχουν κατασκευαστεί όλα τα στέγαστρα από σίδηρο και τσίγκο που υπάρχουν  στον ιστορικό αυτό χώρο, τα οποία χρησιμοποιούν οι Παρέες των Αιτωλικιωτών στο Πανηγύρι της Αγι-Αγάθης κατά το 3ήμερο 21-23 Αυγούστου κάθε χρόνο. Και μετά μέχρι το επόμενο Πανηγύρι παραμένουν άθλια κουφάρια που αλλοιώνουν εντελώς την εικόνα της περιοχής και βιάζουν την αισθητική του χώρου και των επισκεπτών. Μοιάζουν με κείνα που παλιά εμείς οι καπνοκαλλιεργητές είχαμε για να κρεμάμε τα βαντάκια…!

Ο χώρος αυτός των 30 περίπου στρεμμάτων ανήκει με τίτλο ιδιοκτησίας στην Κοινότητα Σταμνάς, της οποίας οι τοπικοί άρχοντες και πολύ περισσότερο οι κάτοικοι ποτέ δεν ρωτήθηκαν για τις παράνομες αυτές κατασκευές. Και ούτε καν σκέφτηκαν ποτέ οι Σταμνιώτες να στήσουν ή να χτίσουν οι ίδιοι κάποια κατασκευή, από σεβασμό στο χώρο. Κάποιοι άλλοι  όμως στο Αιτωλικό με το πρόσχημα της συμμετοχής τους στο σπουδαίο Πανηγύρι (κοινή γιορτή για Αιτωλικό και Σταμνά), συνεχίζουν να θεωρούν το χώρο τσιφλίκι τους και να ασχημονούν όποτε τους καπνίσει. Για το θέμα έχουμε αρθρογραφήσει πολλές φορές και με συγκεκριμένες προτάσεις στο περιοδικό του χωριού μας, έχουμε διαμαρτυρηθεί στην  προηγούμενη δημοτική αρχή στον τότε Δήμο Αιτωλικού, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Και λογικό ήταν. Θα απαγόρευε ο Δήμος Αιτωλικού την κατασκευή των στεγάστρων κόντρα στις επιθυμίες και τα συμφέροντα των ψηφοφόρων του και κατοίκων του νησιού; Ποτέ!  Ούτε λόγος να γίνεται για νομιμότητα, σεβασμό στο χώρο και στην αισθητική.

Για το θέμα ενημερώθηκε ο Αντιδήμαρχος Έργων του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Κοταντάκης, τόσο από τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Σταμνάς κ. Γεώργιο Καπελλάρη, όσο και από τον κ. Γεώργιο Σταμούλη, μέλος  του Μορφωτικού & Εκπολιτιστικού Συλλόγου Σταμνάς. Επισκέφτηκε ο ίδιος το χώρο μαζί με επικεφαλής Παρέας Αρματωμένων του Αιτωλικού, ο οποίος ήθελε προφανώς να τον πείσει ότι το κτίσμα είναι όμορφο. Ο κ. Αντιδήμαρχος σχημάτισε άποψη και διαφώνησε κάθετα με την αυθαίρετη κατασκευή, κάτι που μας μετέφερε τηλεφωνικά.

Και αφού μέχρι σήμερα το εκάστοτε Κοινοτικό ή Τοπικό Συμβούλιο δεν κατάφερε να σταματήσει αυτό το χάλι, αν και είχε κάθε δικαίωμα να ξηλώσει τις κατασκευές, ας αναλάβει δράση η νυν δημοτική αρχή και να αποκαταστήσει τη ζημιά που έχει υποστεί η περιοχή, επαναφέροντας τη νομιμότητα με σεβασμό στην ιστορικότητα του χώρου, στο όμορφο ξωκλήσι της Σταμνάς και στο σημαντικό μας έθιμο ήτοι το δεύτερο σε σπουδαιότητα Πανηγύρι της Αιτωλίας μετά από αυτό του Αη-Συμιού και άμεσα συνδεδεμένο μα τα γεγονότα της εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα του ΄21. Αλήθεια, θα μπορούσε να πάει όποιος θέλει στον Αη-Συμιό και να κατασκευάσει αυτά τα αίσχη ή οποιαδήποτε άλλη κατασκευή χωρίς την άδεια του Δήμου; Πιστεύουμε πως όχι. Γιατί λοιπόν να γίνεται στην Αγι-Αγάθη, σε ένα εξίσου όμορφο και αγαπημένο στους κατοίκους του τόπο;

Εάν και πάλι δεν έχει αποτέλεσμα η όποια παρέμβαση του Δήμου Μεσολογγίου, δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση και διαβεβαιώνουμε κάθε εμπλεκόμενο ή υπεύθυνο για τις κατασκευές ότι είτε με τη νόμιμη οδό είτε με δυναμική τους παρέμβαση, οι κάτοικοι της Σταμνάς με επικεφαλής το Τοπικό Συμβούλιο, τα μέλη του Εκπολιτιστικού Συλλόγου, την Παρέα των Αρματωμένων και όποιον άλλο φορέα ή κάτοικο θελήσει να συμμετάσχει στην προσπάθεια αυτή για την προστασία του περιβάλλοντος, της συλλογικής μας μνήμης, του Πολιτισμού μας και το τόπου μας, θα προχωρήσουμε μόνοι μας.

Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία

Σταμνά 14/10/2013

Η Συντακτική Επιτροπή του περιοδικού της Σταμνάς « Ώλενος»

Γιώργος Σταμούλης, Γιώτης Βάρρας, Κώστας Τσόλκας

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

4 Σχόλια

 1. ΒΑΣ.ΠΑΝ...

  Σταμνιώτες…αφήστε τα παρακάλια και τις ευγένειες…ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΤΑ ..ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ…αλλά μπορείτε να προτείνετε καί κάτι άλλο όμορφο και χρηστικό.

 2. marina

  Σταμνιώτες καλά κάνατε και τα καταγγείλατε. Αυτό που δεν είπατε είναι ότι οι παρέες του Αιτωλικού βαράνε στα κιόσκια τους γιατί έχουν κιόσκια. Αν χάσουν τα κιόσκια τους, μην χάσετε και σεις τα πλατάνια σας…

  Αφού είμαστε καλά και αγαπημένοι τα τελευταία χρόνια, γιατί πάτε να τα δυναμιτήσετε όλα? Η πρόταση και το άρθρο σας δεν έπρεπε να αναφέρεται καθόλου στους Αιτωλικιώτες. Έπρεπε να ζητάτε ωράια και καλά να γρεμιστούν όλα τα κιόσκια (τα προηγούμενα ήταν επικίνδυνα, έπεσαν μόνα τους ή κάποιος ηλίθιος τα έριξε) και να φτιάξει καινούργια ο δήμος, γερά, μεγάλα και να μπορούν να κλείνουν ώστε να βαράμε και στη χειμερινή όπως μας αξίζει. Με χωροταξική μελέτη. Αντί να κοιτάτε να φτιάξετε το δρόμο τα κιόσκια σας μάραναν… Δεν θα το βγάλει ο Αλιάγας το φίδι από την τρύπα. Σταματάτε να ζητάτε και δουλέψτε. Θα χάσετε και αυτά που έχετε!
  Το κιόσκι που γίνεται το φτιάχνει νεοσύστατη παρέα καβαλαραίων του Αιτωλικού, μπράβο στα παιδιά που μπήκαν δυναμικά στο πανηγύρι, πρέπει όμως να φτιαχτεί κάτι σαφώς ωραιότερο για όλες τις παρέες.

 3. marina

  Επίσης, στο σπουδαίο πανηγύρι οι Αιτωλικιώτες δεν συμμετέχουν. Το διοργανώνουν!! Οι σταμνιώτες προφανώς και δεν έφτιαξαν τίποτα γιατί δεν το χρειάζονται. Μια μέρα κάθονται στην Αγιαγάθη και σφετερίζονται όλη τη βλάστηση. Μήπως θα ήταν προτιμότερο οι παρέες των Αιτωλικιωτών να μαζευτούν και να στρώσουν τα τραπέζια τους στα πλατάνια, να δούμε μετά ποιος θα φτιάξει κιόσκι?

 4. Αιτωλικό 13

  Εμείς σας βάλαμε στο πανηγύρι…Μας αντιγράφετε αλλά δεν θα μας φτάσετε ποτέ…Μόνο Αιτωλικό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.