Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, 2020

Kόντρα για τον ΧΥΤΑ

Τι απαντά ο Σύνδεσμος Διαχείρισης απορριμμάτων στις αιτιάσεις της κοινοπραξίας για τον ΧΥΤΑ Στράτου. “Πρώτο μέλημα η ομαλή λειτουργία του ΧΥΤΑ και η εξοικονόμηση πόρων”

xita3Συνέχεια με δημοσίευση στον Tύπο έδωσε προ ημερών η κοινοπραξία διαχείρισης του ΧΥΤΑ Στράτου στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει με τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων των δήμων Αγρινίου, Αμφιλοχίας και Δ.Ε. Φυτειών και που σχετίζεται με τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί και συγκεκριμένα το αντίτιμο που αντιστοιχεί σε κάθε τόνο σκουπιδιών.

Το θέμα αποκάλυψε το “Γεγονός” και όλα δείχνουν πως θα λυθεί μέσα στις δικαστικές αίθουσες αφού οι δυο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους, ενώ η εύρυθμη λειτουργία του ΧΥΤΑ και μέσα από την δημόσια παραδοχή της κοινοπραξίας, δείχνει να ταλανίζεται, αφού διαμηνύθηκε πως δεν μπορεί να χρηματοδοτείται εσαεί από τον εργολάβο που μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ από τον Σύνδεσμο. Η διαφορά των επτά περίπου ευρώ ανά τόνο μεταξύ της μιας σύμβασης και της άλλης δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη και σύμφωνα με κάποιους προχείρους υπολογισμούς αγγίζει σήμερα το ένα εκατομμύριο ευρώ περίπου από το 2012. Χρήματα που ουσιαστικά εξοικονομούνται κυρίως για τον δήμο Αγρινίου και δευτερευόντως για τον δήμο της Αμφιλοχίας.

Αυτή η εξοικονόμηση πόρων που μπορούν να διατεθούν αλλού και μάλιστα σε πολύ δύσκολη εποχή είναι και το βασικό επιχείρημα του Συνδέσμου ενώ από την πλευρά της; η κοινοπραξία “Κ/Ξ ΥΡΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ – Ν.ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΤΕ- ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ”  δηλώνει μεταξύ άλλων πως με ευθύνη του Συνδέσμου δεν έχει λάβει από τον Μάρτιο του 2012 ούτε ένα ευρώ ως εργολαβικό αντάλλαγμα ενώ παράλληλα, ακόμη και τα ποσά που κατατέθηκαν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων – και μάλιστα προεκλογικά όπως επισημαίνεται- δεν μπορούν να εισπραχθούν.

Η κοινοπραξία σημειώνει πως  έχουν κατατεθεί μηνύσεις για κακουργηματικού χαρακτήρα ενέργειες των εμπλεκομένων προσώπων προκειμένου να λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη, κυρίως από τον Δήμο Αγρινίου. Δηλώνει εξάλλου , ότι λόγω των ιδιαίτερων δεσμών που συνδέουν τους νομίμους εκπροσώπους της με την πόλη του Αγρινίου και το σεβασμό στους συμπολίτες τους , θα συνεχίσει , όσο μπορεί , να λειτουργεί τον ΧΥΤΑ Λεπενούς , προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι αυτό θα καταστεί σύντομα ανέφικτο , λόγω της προσεχούς εξαντλήσεως των οικονομικών της πόρων.

Από την πλευρά του Συνδέσμου, υποστηρίζεται πως  οι κινήσεις της κοινοπραξίας δεν έχουν καμιά λογική, είναι άδικες και πως ο Σύνδεσμος, αυτό που θέλησε να κάνει κατ’απόλυτα νόμιμο τρόπο, ήταν και είναι να διαφυλάξει την εύρυθμη λειτουργία του ΧΥΤΑ αλλά και να εξοικονομήσει παράλληλα πόρους απαραίτητους για τους δημότες σε μια δύσκολη περίοδο, όπου και το τελευταίο ευρώ μετράει.

Έτσι,  χαρακτηρίζονται ψευδή τα όσα υποστηρίζονται περί μη πληρωμής της κοινοπραξίας από το 2012. Λέγεται συγκεκριμένα από τον Σύνδεσμο πως το εργολαβικό αντικείμενο έχει εξοφληθεί σε ποσοστό 70% ή και παραπάνω και μάλιστα θα εξοφληθεί στο σύνολο του πολύ σύντομα. Τονίζεται ακόμη πως δεν στέκει σε καμιά περίπτωση η μήνυση για κακουργηματικές πράξεις για παραβίαση περιβαλλοντικών κλπ όρων λειτουργίας, τη στιγμή που η κοινοπραξία είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του Χώρου και πως οι όποιες καθυστερήσεις στην πληρωμή (π.χ. στην πρόσφατη μετά την δέσμευση ποσού 235 χιλιάδων ευρώ) οφείλονται σε λάθη και παραλείψεις της ίδιας της κοινοπραξίας.

Όπως γράφτηκε και σε προηγούμενο φύλλο του “Γ” δεν υπάρχει από τον Σύνδεσμο διαφωνία για την πρώτη σύμβαση αλλά επισημαίνεται πως η δεύτερη με χαμηλότερη τιμή ανά τόνο σκουπιδιών είναι μεταγενέστερη , φέρει την υπογραφή του εργολάβου και σαφώς υπερισχύει της πρώτης.

 ΓΕΓΟΝΟΣ 

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

  1. Enzo

    δωστε ρε λαμογια τα λεφτα στον κοσμο και αφηστε τις αρλουμπες. φεσατσηδες!

  2. jimy

    Μηπως μπορειτε να τα κανετε πιο λιανα, για να καταλαβουμε και εμεις οι ανιδεοι περι τινος προκειται. Ποια ειναι αυτη η κοινοπραξια που χειριζεται τον ΧΥΤΑ; Πως προμεκυψε; Τι ακριβως κανει; Ποσα χρηματα παιρνει το χρονο; και ποιος και απο που τα πληρωνει;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.