Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Κ. Ρόκος: «επιταγή χωρίς αντίκρισμα η δέσμευση περί μη εκτροπής του Αχελώου»

Κ. Ρόκος: «επιταγή χωρίς αντίκρισμα η δέσμευση περί μη εκτροπής του Αχελώου»

Ροκος«Η λειτουργία του Φράγματος της Μεσοχώρας, χωρίς την Αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης των Υδατικών Διαμερισμάτων καθιστά την δέσμευση της Κυβέρνησης περί μη εκτροπής, επιταγή χωρίς αντίκρισμα», αναφέρει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας κ. Κωνσταντίνος Ρόκος , σε δήλωσή του σχετικά με την κυβερνητική δέσμευση περί μη εκτροπής του Αχελώου.

Αναλυτικά: 

Τον περασμένο Μάρτιο πραγματοποιήθη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων της Αιτωλοακαρνανίας με θέμα την εκτροπή του Αχελώου.

Ο Υπουργός κ. Πάνος Σκουρλέτης δεσμεύτηκε με σαφήνεια ότι η εκτροπή του Αχελώου δεν θα πραγματοποιηθεί, επαναβεβαιώνοντας με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο την θέση της Κυβέρνησης κατά της εκτροπής,  και ενημέρωσε επιπροσθέτως για την πρόθεση του Υπουργείου να προβεί σε αποπεράτωση και λειτουργία του Υδροηλεκτρικού Σταθμού της ΔΕΗ στη Μεσοχώρα.

Στην συνάντηση ετέθη από μέρους του υπογράφοντα, η επισφάλεια της θέσης της Κυβέρνησης περί της μη εκτροπής, ως προς την εφαρμογή της, καθώς αυτή αποτελεί μια πολιτική δέσμευση, η οποία έχει εν δυνάμει, καταληκτική ημερομηνία, όσο βρίσκονται σε ισχύ τα Σχέδια Υδατικών Διαμερισμάτων Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας, τα οποία επιτρέπουν την μεταφορά υδάτων του Αχελώου προς την Θεσσαλία με ανώτατο όριο τα διακόσια πενήντα εκατομμύρια (250 εκ.) κυβικά μέτρα ετησίως.

Ο αναπληρωτής Υπουργός κ. Γιάννης Τσιρώνης, για τον λόγο αυτό, αναφέρθηκε στην πρόθεση του Υπουργείου να προβεί σε Αναθεώρηση των Σχεδίων Υδατικών Διαμερισμάτων ώστε να αποκλείεται η μεταφορά υδάτων μέσω εκτροπής,  από Υδατικό Διαμέρισμα σε άλλο όμορό του.

Την Τρίτη 23-08-2016, η κυβερνητική εκπρόσωπος κα Όλγα Γεροβασίλη με δήλωσή της, κατά τις εκδηλώσεις μνήμης για το ολοκαύτωμα των Σουλιωτών στην Ιερά Μονή Σέλτσου, επαναδιατύπωσε την πρόθεση της Κυβέρνησης για την αποπεράτωση και λειτουργία  του φράγματος της Μεσοχώρας, αλλά και την θέση της Κυβέρνησης για την μη πραγματοποίηση της εκτροπής.

Το έργο της Μεσοχώρας είναι υδροενεργειακό και μπορεί πράγματι να λειτουργήσει αυτόνομα και ανεξάρτητα από την εκτροπή ή όχι του Αχελώου και την μεταφορά υδάτων προς την Θεσσαλική πεδιάδα. Πρόκειται για έργο με μεγάλα οφέλη και πολλαπλής σκοπιμότητας, όπως βέβαια και όλα τα Υδροηλεκτρικά έργα, καθώς συνεισφέρει στην εξασφάλιση επάρκειας παροχής Ηλεκτρικής Ενέργειας στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα (362 GWh ετησίως) και συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές , στον περιορισμό της εκπομπής ρύπων με τα αντίστοιχα οικονομικά οφέλη και στην αντιπλημμυρική προστασία των κατάντη περιοχών.

Γίνεται όμως ολοφάνερο, ότι η κατασκευή του έργου της Μεσοχώρας , χωρίς να λάβει χώρα η αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης των Υδατικών Διαμερισμάτων, για την οποία ουδεμία αναφορά έγινε από την Κυβερνητική Εκπρόσωπο, αποτελεί βήμα, που απλά μας φέρνει πιο κοντά στην πραγματοποίηση της Εκτροπής του Αχελώου, καθώς ο ταμιευτήρας του εν λόγω φράγματος αποτελεί έργο κεφαλής για την εκτροπή.

Παρόλες λοιπόν τις δεσμεύσεις  της Κυβέρνησης, το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας οφείλει να βρίσκεται και θα βρίσκεται σε περαιτέρω εγρήγορση, με βασικό και στοχευμένο αίτημα-απαίτηση την αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Υδατικών Διαμερισμάτων , η οποία αποτελεί την κομβική και καθοριστική κίνηση ώστε να εξασφαλιστεί η μη εκτροπή του Αχελώου , στην οποία αναθεώρηση (σύμφωνα και με τις εκφρασμένες προθέσεις) πρέπει άμεσα να προχωρήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διαφορετικά  η θέση της Κυβέρνησης περί της μη εκτροπής του Αχελώου καθίσταται αμφίσημη,  η δέσμευση της περί μη πραγματοποίησης αυτής, μετατρέπεται σε επιταγή χωρίς αντίκρισμα, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε εξαιρετικά αποδυναμωμένη και επισφαλή θέση ως Αιτωλοακαρνάνες. Επισφάλεια η οποία πηγάζει από το γεγονός ότι θα βρεθούμε απέναντι σε τετελεσμένα και ακόμη πιο δεσμευτικά δεδομένα, με το έργο της Μεσοχώρας να είναι αποπερατωμένο και σε λειτουργία, ενώ ταυτόχρονα η δυνατότητα για εκτροπή του Αχελώου θα υφίσταται, καθώς τα σημερινά Σχέδια Διαχείρισης Υδατικών Διαμερισμάτων την προβλέπουν και θα είναι σε ισχύ.

Τέλος θεωρώ ότι τα γεγονότα είναι αυτά που καλούν όλους τους Αιτωλοακαρνάνες (Αυτοδιοίκηση – Φορείς) με ένταση να απαιτήσουν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προβεί στην Αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης, άλλως η Κυβερνητική δέσμευση περί της μη εκτροπής, ουδεμία αξία έχει, τουναντίον δρα παρελκυστικά και παραπλανητικά επιφέροντας εφησυχασμό μέσω του οποίου, όπως προδήλως προκύπτει, μόνο επιβαρυντικά δεδομένα θα προστεθούν, τα οποία θα μας φέρουν πιο κοντά στην πραγματοποίηση της εκτροπής του Αχελώου και την μεταφορά υδάτων στην Θεσσαλική πεδιάδα.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

  1. ΧΡΗΣΤΟΣ

    Μερικες φορές η λογική παθαίνει διαλήψεις . Ποιό κόμμα έλεγε και συνεχίζει να λέει κατα της εκτροπής του Αχελώου και στ Αγρίνιο και στη Λάρισα και σ όλη την Ελλάδα ; Mόνο ο ΣΥΡΙΖΑ . Ποιά κόμματα έλεγαν και συνεχίζουν να λένε άλλα στην Αιτωλοακαρνανία κι άλλα στη Λάρισα ; Nου- δουλα και πασοκ . Ποιό κόμμα λεει παντού ναι στην εκτρωπη Αχελώου ; To KKE . Αυτά λέει η λογική . Ποιός είχε αφήσει ανοιχτή τη διαχείρηση των υδάτινων πόρων σε Θεσσαλία και Δυτική Ελλάδα ; Η Νου – Δούλα . Ποιοί δεσμέυτηκαν να κλείσουν αυτή την εκρεμότητα ; Οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ . Άρα κύριε Ρόκκο μας αλλού να ζητήσετε ευθύνες και ρέστα . Στο κόμμα σας την ΝΔ και τους πρώην κυβερνώντες . Όσο για τις παραφωνίες ! μόνιμα στα φάλτσα …

  2. ακης ροδιτης

    “ΧΡΗΣΤΟΣ”, ο Ρόκος είναι πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλ/νιας και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Αγρινίου. Ως τέτοιος τοποθετείται και όχι ως ΝΔκράτης! Εγώ πάλι που είμαι ένας απλός δημότης και ψηφοφόρος της “Νου-Δουλας” που θελω πολλές παρα πολλές επενδύσεις ιδιωτικές, καθολου δημόσιο να το πληρώνω να πίνει ούζα απ’ το πρωί, την ΕΡΤ κλειστή και που δεν μου καίγεται καρφί σαν αιτωλοακαρνάνας αν θα εκτραπεί ο Αχελώος ή όχι, θα ομολογήσω πως έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στις προθέσεις των τσαβιστών του ΣΥΡΙΖΑ -και ιδιαίτερα του Σκουρλέτη- να ακυρώσουν, να δυσκολέψουν και να απαξιώσουν κάθε έργο και κάθε επένδυση. Άσχετα αν μετά τις υπογράφουν κλαίγοντας σαν τον Σπίρτζη… Στη καταστροφή με τελικό στόχο την βενεζουελοποίηση της χώρας είναι μανούλες! Το αποδεικνύουν καθε μέρα εδώ και 20 μήνες. Έτυχε λοιπόν η περίπτωση να είναι σύμφωνη με το “γνωστικό αντικείμενο” της περιθωριακής σας αριστεράς. Εσύ γιατι ξεσπάθωσες;;; #SANO

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.