Σε ένα τραγικό περιστατικό, ένας 48χρονος από τον Πύργο εξέπνευσε στο Γενικό Νοσοκομείο, αφού τον τσίμπησε -κατά πάσα πιθανότητα- μία καφέ αράχνη «ερημίτης» στην περιοχή του Κατάκολου.
Αν και πολύ σπάνιος, ο θάνατος από το τσίμπημα μίας τέτοιας αράχνης δεν είναι απρόσμενος, καθώς το δηλητήριό της δεν έχει αντίδοτο, ενώ μπορεί να προκαλέσει και νεκρωτικά τραύματα, κατά το wikihealth.
Αν και δεν είναι επιθετικές και το τσίμπημά τους συνήθως αντιμετωπίζεται φυσικά από τον οργανισμό, ένας αριθμός παραγόντων μπορούν να οδηγήσουν σε θάνατο.
Καφέ αράχνη: Τι κάνει επικίνδυνο το τσίμπημα
Κατ’ αρχάς, ο κύριος παράγοντας ρίσκου στο τσίμπημα της καφέ αράχνης, είναι πως δεν υπάρχει αντίδοτο για το δηλητήριό της, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα πρέπει να αντιμετωπίσει μόνο του την ουσία.
Πρέπει να σημειωθεί πως το δηλητήριο των περισσότερων αραχνών, όπως και της εν λόγω (Loxosceles rufescens) δεν προορίζεται για άμυνα, αλλά για την ακινητοποίηση και χώνευση των θηραμάτων της.
Ως εκ τούτου, έχει τόσο νευροτοξικές όσο και νεκρωτικές ιδιότητες, τόσο για να παραλύει μικρότερα πλάσματα, και να καταλύει τους ιστούς τους για εύκολη κατάποση.
Αυτός είναι ο λόγος που οι πληγές από το τσίμπημά της πολλές φορές καταλήγουν σε νεκρωτικά τραύματα, ακόμα και σηπτικό σοκ, ενώ δεν είναι σπάνιο να μολύνονται από επικίνδυνα βακτήρια.
Τα συμπτώματα του τσιμπήματος
Τα συμπτώματα από το δηλητήριο της καφέ αράχνης συνήθως εμφανίζονται μετά από αρκετές ώρες, αρά μετά την εκδήλωση, μπορούν να διαγράψουν ραγδαία επιδείνωση, και περιλαμβάνουν:
Κεφαλαλγία
Πυρετό
Ναυτία
Ρίγος
Έντονο τσούξιμο στην περιοχή του τσιμπήματος
Εφίδρωση
Γενικότερη αδιαθεσία
Δημιουργία εξανθημάτων
Εμετοί
Αιμόλυση
Νεφρική ανεπάρκεια
Διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη
Σπασμοί
Περίπου, 12 με 36 ώρες μετά το τσίμπημα θα σχηματιστεί ένα χαρακτηριστικό πρότυπο αποχρωματισμού στην περιοχή. Η περιοχή του τσιμπήματος θα αποκτήσει ένα βαθύ μοβ ή μπλε χρώμα και γύρω από αυτήν θα σχηματιστεί ένα υπόλευκο δαχτυλίδι, το οποίο συνήθως περιβάλλεται από μια εκτεταμένη κόκκινη περιοχή.
Οι σπανιότερες, αλλά σοβαρές επιπλοκές από το τσίμπημα περιλαμβάνουν διαταραχές στην πήξη του αίματος, νεφρική ανεπάρκεια, κώμα ή ακόμα και θάνατο, ενώ είναι πιο πιθανές σε ηλικιωμένους ή μικρά παιδιά.
Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας βρίσκεται ο «εριμήτης»
Ο καφέ ερημίτης βρίσκεται σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, αλλά η εμφάνισή του δεν είναι συχνή. Εντοπίζεται κυρίως στην Κρήτη και στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.
Σημειώνεται, πως οι συναντήσεις με αυτό το είδος αράχνης είναι σπάνιες, καθώς προτιμά να κρύβεται σε σκοτεινά και απομονωμένα μέρη, όπως κάτω από πέτρες, σε ξύλα ή σε αποθήκες.
Πηγή: reader.gr