Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι και όσες εκτελούν αγροτικές εργασίες, διατηρούν, αποθήκες κλπ και να φορούν κατάλληλα υποδήματα, γάντια και ρούχα ώστε να αποφύγουν πιθανά τσιμπήματα από φίδια ή έντομα.
Γενικότερα πρέπει να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να παραμείνουμε ψύχραιμοι καθώς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών τα ερπετά και τα έντομα στην αναζήτηση τροφής, νερού και σκιάς είναι πιθανό να επισκεφθούν οικίες και εγκαταστάσεις.
Χρειάζεται προσοχή και έλεγχος αφού καθημερινά εντοπίζονται διάφορα φίδια σε ξύλα, αποθήκες κοτέτσια κλπ. καθώς όταν νιώθουν απειλή επιτίθενται.
Σύμφωνα με πληροφορίες του kainourgiopress πριν λίγες ημέρες γυναίκα που επισκέφθηκε τον οικογενειακό τάφο στο κοιμητήριο της Χρυσοχερίας ήρθε αντιμέτωπη με φίδι το οποίο είχε τρυπώσει στον μικρό αποθηκευτικό χώρο στο κάτω μέρος του μνήματος και το οποίο στην συνέχεια απομακρύνθηκε.
Στη δεύτερη περίπτωση το απόγευμα του Σαββάτου μια γυναίκα βρήκε μια μεγάλη δεντρογαλιά την ώρα που εισέρχονταν από την πόρτα στο κοτέτσι της και διατηρώντας την ψυχραιμία της άφησε το φίδι να απομακρυνθεί μόνο του προς το οικόπεδο.
Ακολουθούν χρήσιμες συμβουλές από το paidiatreio.gr
Σε περίπτωση που υποψιάζεστε ή είστε σίγουροι ότι ένα φίδι δάγκωσε το παιδί σας, πρέπει να κάνετε τα παρακάτω:
Καταρχάς, ΜΗΝ ΠΑΝΙΚΟΒΑΛΛΕΣΤΕ. Για να αποβεί θανατηφόρο ένα δάγκωμα φιδιού χρειάζονται τουλάχιστον 4-6 ώρες. Στη χώρα μας, εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει σημειωθεί θάνατος από δάγκωμα φιδιού μετά από κατάλληλη αντιμετώπιση.
Εξασφαλίστε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος το φίδι να βρίσκεται ακόμη κάπου κοντά για να ξαναδαγκώσει το παιδί ή εσάς. (π.χ. απομακρυνθείτε κάποια μέτρα από το σημείο που συνέβη το περιστατικό).
Ηρεμήστε το παιδί και βάλτε το να ξαπλώσει στο έδαφος.
Κρατήστε το σημείο του δαγκώματος πιο χαμηλά σε σχέση με το επίπεδο της καρδιάς και ελαχιστοποιήστε τις κινήσεις του παιδιού. Με αυτά τα μέτρα θα επιβραδύνετε την εξάπλωση του δηλητηρίου στο σώμα του.
Σφιχτά ρούχα, ζώνες ή κοσμήματα που βρίσκονται κοντά στο σημείο του δαγκώματος πρέπει να αφαιρεθούν καθώς σε λίγη ώρα η περιοχή θα πρηστεί.
Ξεπλύνετε ήπια το σημείο του δαγκώματος με νερό και σαπούνι ή με κάποιο αντισηπτικό.
Εφαρμόστε ελαστικό επίδεσμο (από αυτούς που χρησιμοποιούμε στα διαστρέμματα) καλύπτοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια του μέλους (π.χ. χέρι ή πόδι) που δαγκώθηκε (θυμηθείτε τις μούμιες από τα έργα τρόμου 😊) Ξεκινήστε από κάτω προς τα πάνω με περίδεση που δεν είναι ούτε πολύ σφιχτή, ούτε πολύ χαλαρή (π.χ. να μπορείτε να βάλετε ένα δάχτυλό σας κάτω από τον επίδεσμο) Η λογική πίσω από αυτήν την προσέγγιση είναι ότι το δηλητήριο του φιδιού εξαπλώνεται στο ανθρώπινο σώμα μέσω της λεμφικής κυκλοφορίας. Καθώς τα λεμφικά αγγεία είναι επιφανειακά (βρίσκονται μεταξύ επιδερμίδας και δέρματος) ή πίεση που θα εφαρμοστεί επάνω τους θα καθυστερήσει την προώθηση του δηλητηρίου στο υπόλοιπο σώμα.
Σημειώστε το σημείο του δαγκώματος επάνω στον επίδεσμο.
Καθώς το δαγκωμένο μέλος πρήζεται και η περίδεση σφίγγει περισσότερο, καλό είναι κάθε 15-25 λεπτά να λύνετε καν να δένετε τον επίδεσμο προσαρμόζοντας εκ νέου την πίεση και το πόσο σφιχτά τον έχετε βάλει.
Μη δώσετε στο παιδί να φάει ή να πιει τίποτα.
Εννοείτε ότι παράλληλα με τα παραπάνω, οργανώνετε την άμεση και ασφαλή μεταφορά του παιδιού σε νοσοκομείο.
Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε:
Η παλιά τεχνική της αναρρόφησης δηλητηρίου από την πληγή όχι μόνο δε βοηθάει αλλά μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση και σε αυτόν που την επιχειρεί, αν για παράδειγμα έχει πληγές στο στόμα του.
Εξίσου αναποτελεσματικό είναι και το να χαράξετε την περιοχή του δαγκώματος με μαχαίρι ή ξυράφι, καθώς με τον τρόπο αυτό, θα απομακρύνετε το1/10 του δηλητηρίου (στη καλύτερη περίπτωση), ενώ αυξάνετε ο κίνδυνος για πιο γρήγορη εξάπλωση του δηλητηρίου και για επιμόλυνση του τραύματος.
Μην τοποθετείτε πάγο ή ψυχρά επιθέματα, διότι δε βοηθούν στον περιορισμό της εξάπλωσης του δηλητηρίου.
Μην εφαρμόζετε τοπικά κορτιζονούχες ή άλλες αλοιφές και μην χορηγείτε από το στόμα παυσίπονα ή άλλα φάρμακα.
Μην εφαρμόζεται πολύ σφιχτή περίδεση πιο ψηλά ή στο σημείο του δαγκώματος με σκοπό τη διακοπή της κυκλοφορίας. Αυτό θα προκαλέσει ισχαιμία στην περιοχή και επιδείνωση της κατάστασης.
Πηγή: kainourgiopress.gr