Αύριο το πρωί, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, αρμόδιος για την Κρατική Αρωγή, Κώστας Κατσαδάφος, θα μεταβεί στη Βόνιτσα, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Πέτρο Καμπούρη.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, θα πραγματοποιηθούν αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές, ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος των ζημιών και οι ανάγκες των κατοίκων. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής, της Περιφέρειας, καθώς και τοπικών φορέων και πολιτών, με στόχο τον συντονισμό των ενεργειών αποκατάστασης και την άμεση στήριξη των πληγέντων.
Ο Υφυπουργός και ο Γενικός Γραμματέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής θα παρακολουθήσουν από κοντά τις ενέργειες των συνεργείων της ΔΑΕΦΚ, που βρίσκονται ήδη στις περιοχές για την καταγραφή ζημιών και την προετοιμασία φακέλων αποζημίωσης.
Η επίσκεψη αποσκοπεί στη διασφάλιση ταχείας και συντονισμένης ανταπόκρισης στις ανάγκες των κατοίκων της Βόνιτσας.
Το πρόγραμμα αυτοψιών της ΔΑΕΦΚ έχει διαμορφωθεί μετά το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας και αφορά τις δράσεις στους πληγέντες Δήμους. Οι αποφάσεις προέκυψαν από σύσκεψη με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Kλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Κώστα Κατσαδάφου, του Γενικου Γραμματέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Πέτρο Καμπούρη και του Διευθυντή της ΔΑΕΦΚ Γιάννη Παυλή.
Στον Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας, για την πλημμύρα της 10ης Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν 31 αυτοψίες. Στην πλημμύρα της 21ης Νοεμβρίου, την Κυριακή 23 Νοεμβρίου μετέβησαν οκτώ μηχανικοί από Πάτρα και πραγματοποίησαν 25 αυτοψίες, κυρίως σε ημιυπόγεια και αποθηκευτικούς χώρους. Τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου έχουν φτάσει έξι μηχανικοί από Πάτρα για τη συνέχιση των αυτοψιών.
Σημειώνεται ότι οι Δήμοι ορίζουν τα σημεία στα οποία τα συνεργεία της ΔΑΕΦΚ πραγματοποιούν ελέγχους σε κατοικίες, ενώ οι Περιφέρειες καθορίζουν τα σημεία όπου διενεργούνται αυτοψίες σε επιχειρήσεις. Παράλληλα, έχει δοθεί αυστηρό χρονοδιάγραμμα στους Δήμους, ώστε εντός πέντε ημερών να αποσταλούν οι φάκελοι των πληγέντων στη ΔΑΕΦΚ, για να προχωρήσει η διαδικασία αποζημίωσης των πληγέντων.
Τηλεφωνική επικοινωνία Καραγκούνη για τις πρόσφατες πλημμύρες στη Βόνιτσα
Σε συνεχή επικοινωνία βρίσκεται ο Υφυπουργός Εργασίας κ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης τόσο με τον Δήμαρχο Ακτίου–Βόνιτσας κ. Αθανάσιο Κασόλα όσο και με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σχετικά με τις ζημιές που προκάλεσαν οι πρόσφατες εκτεταμένες πλημμύρες στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου.
Ο κ.Κασόλας αρχικώς ενημέρωσε τον Υφυπουργό για την κατάσταση που επικρατεί στη Βόνιτσα και τις πρώτες ενέργειες του Δήμου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, καθώς και για την ανάγκη άμεσης καταγραφής όλων των ζημιών σε κατοικίες, επιχειρήσεις και υποδομές.
Παράλληλα ο κ. Καραγκούνης συζητώντας τόσο με τον Υπουργό κ. Κεφαλογιάννη όσο και με τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Κατσαφάδο του μεταφέρθηκε η υψηλή προτεραιότητά που έχει το υπουργείο για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποζημίωση, μετά βεβαίως την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταγραφής των ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να προχωρήσει και η άμεση αποζημίωση των πολιτών.









