Πέμπτη, 22 Απριλίου, 2021

Καλή η Γιορτή Αθερίνας αλλά φουλ στο κοψίδι λόγω απαγόρευσης ψαρέματος!

Καλή η Γιορτή Αθερίνας αλλά φουλ στο κοψίδι λόγω απαγόρευσης ψαρέματος!

αθερίνα

Την Παρασκευή το βράδυ η περιοχή του Καινούργιου είχε το δικό της πολιτιστικό event, την Γιορτή της Αθερίνας. Όταν μιλάμε για επιτυχημένο γεγονός έχουμε στον νου μας κάτι τέτοιο. Κοσμοσυρροή, κέφι και πολύ φαγητό. Μίλησαν και οι ανάλογοι επίσημοι για να πάρουν και την ανάλογη πίστωση.

Όμως η στήλη πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις κοιτάζει κάτω από την επιφάνεια και βρίσκει το βαθύτερο νόημα των πραγμάτων. Φορέσαμε, λοιπόν, στολή παραλλαγής, φούμο και όλα τα απαραίτητα για κάλυψη- απόκρυψη, και πήγαμε στο γλέντι. Δεν προλάβαμε να παραγγείλουμε τις πρώτες μπύρες όταν παρατηρήσαμε πως η γιορτή μπορεί να ήταν αφιερωμένη στην αθερίνα- το θαυμάσιο αυτό ψαράκι- όμως σχεδόν όλοι γύρω μας έτρωγαν κοψίδια! Πολλά κοψίδια, ωραία κοψίδια. Νιώσαμε μια ελαφρά απογοήτευση αλλά θυμηθήκαμε ότι δεν παρουσιάζεται μόνο στα μέρη μας το φαινόμενο. Εδώ πας σε παραθαλάσσια μέρη και αντί για ψάρι τρως σπληνάντερο!

Τέλος πάντων, κάποια στιγμή το γκαρσόνι μας έφερε και μια μερίδα από αθερίνα στο τραπέζι (κάπως σαν ξεκάρφωμα μας φάνηκε)λέγοντάς μας «τώρα βγήκαν δυο -τρεις μερίδες ακόμη». Όπως ήμασταν λοιπόν ινκόγκνιτο, τολμήσαμε να ρωτήσουμε για ποιον λόγο έχουν βγει τόσες λίγες αθερίνες (που “εξαφανίστηκαν” πολύ νωρίς)και πως και τρώνε σχεδόν όλοι γύρω μας κοψίδια. Η απάντηση ήταν μαχαιριά στην καρδιά: «Αυτή την εποχή απαγορεύεται το ψάρεμα της αθερίνας κι έτσι βάζουμε μικρές ποσότητες από αυτές που έχουμε»!Όπως πληροφορηθήκαμε αρμοδίως μόνο για την αθερίνα μέχρι 20/7 ισχύει απαγόρευση αλιείας για στην Τριχωνίδα! (Άσε που όλες κι όλες οι άδειες για ψάρεμα αθερίνας στη λίμνη είναι…τρεις αλλά αυτή είναι μια άλλη κουβέντα)

Ω, θεοί, πείτε μου ότι δεν έγινε γιορτή για την αθερίνα σε εποχή που δεν μπορείς να ψαρέψεις αθερίνα! Μα τα χίλια Μνημόνια, που θα έλεγε κι ο Γιάνης (κατάμαυρος από τα μπάνια στον Αυτιά)! Και να σκεφτείς ότι σε μια γιορτή αθερίνας το ψαράκι αυτό είναι δωρεάν, ενώ τα υπόλοιπα όχι!

 

ο (υ)περαστικός

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

  1. Ανώνυμος

    14 Ιουλίου 2017 γιορτή αθερίνας-χωρίς αθερίνα
    συγχαρητήρια στους εμπνευστές, μεγάλο πολιτιστικό γεγονός με τιμή εισόδου 1 ευρώ. Νέα ήθη, άγνωστα σε μας- και μη χειρότερα.
    Παράδοση του πολιτισμού στην αρπαχτή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.