Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021

Kαλλινικός Β΄ο Ακαρνάν: Ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης με σπουδαίο έργο επί Τουρκοκρατίας

Kαλλινικός Β΄ο Ακαρνάν: Ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης με σπουδαίο έργο επί Τουρκοκρατίας
To Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης

Ο Καλλίνικος Β΄ καταγόταν από τη Καστανιά των Αγράφων και διετέλεσε μαθητής του Ευγένιου Γιαννούλη του Αιτωλού. Χρημάτισε Μητροπολίτης Προύσας (σημ. Bursa) και εξελέγη Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως στις 3 Μαρτίου του 1688. Παρέμεινε όμως για λίγους μήνες στον πατριαρχικό θρόνο, καθώς ο απομεμφθείς από τον ίδιο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Νεόφυτος κατόρθωσε να τον ανατρέψει στις 27 Νοεμβρίου 1688 και να γίνει εκείνος Πατριάρχης ως Νεόφυτος Δ΄.

Επανεξελέγη το Μάρτιο ή Απρίλιο του επομένου έτους (1689) και πατριάρχευσε μέχρι το 1693, οπότε εκθρονίστηκε με ενέργειες του ηγεμόνα της Βλαχίας Κωνσταντίνου Μπρανκοβάνου, ο οποίος επέβαλε στο Θρόνο τον προστατευόμενό του, πρώην Πατριάρχη Διονύσιο Δ΄. Σύντομα επανεξελέγη για τρίτη φορά και πατριάρχευσε από το 1694 μέχρι τον θάνατό του, στις 8 Αυγούστου του 1702[2], οπότε τον διαδέχθηκε ο Γαβριήλ Γ΄.

Yπήρξε δραστήριος Πατριάρχης. Aναδιοργάνωσε, το 1691, την Πατριαρχική Σχολή,  επέδειξε γενικότερο ενδιαφέρον για την Παιδεία, αλλά και έντονα αντιλατινική στάση. Ετάφη στη Μονή Καμαριώτισσας στη Χάλκη.

Πηγή: el.wikipedia.org

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.