Παρασκευή, 5 Μαρτίου, 2021

Καλλιτεχνική αναπαράσταση της Μάχης της Γουρίτσας

Καλλιτεχνική αναπαράσταση της Μάχης της Γουρίτσας

maxigouritsas

Του Λίνου Υφαντή,

Ελάχιστες είναι οι καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις ιστορικών μαχών που δόθηκαν στην Αιτωλοακαρνανία. Μία από αυτές είναι ο πίνακας του Αγρινιώτη Καλλιτέχνη Κώστα Γούναρη που απεικονίζει την Μάχη της Γουρίτσας, που έγινε τον Ιούλιο του 1943 στην περιοχή Μυρτιάς Θέρμου. Στη μάχη αυτή οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ πέτυχαν μία από τις μεγαλύτερες νίκες έναντι των ναζί επί Ελληνικού εδάφους.

Πρόκειται για ελαιογραφία σε μουσαμά, που φιλοτεχνήθηκε το 1978. Ο ζωγράφος προσπαθεί να απεικονίσει τα χρώματα της φωτιάς, να τα φέρει σε αντίθεση με το καπνισμένο τοπίο του πολέμου. Επίσης επιχειρεί να αποδώσει  την κίνηση  των Ελλήνων ανταρτών στη φάση της ρίψης χειροβομβίδας και τους Γερμανούς νεκρούς που άφησε πίσω της.

Ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Γούναρης γεννήθηκε το 1917 και απεβίωσε το 2005.  Όπως αναφέρει η “Παναιτωλική” σε παλαιότερο δημοσίευμά της ήταν πιλότος της στρατιωτικής Αεροπορίας στον πόλεμο του 1940-1941. Επίσης συμμετείχε στην  Εθνική Αντίσταση το  1942 έως 1944. Εντάχθηκε στον  Δημοκρατικό  Στρατό κατά την περίοδο 1947 έως 1949. Ως Ζωγράφος φοίτησε  στη σχολή Καλών Τεχνών στην Πολωνία.

Προς τιμήν του δόθηκε όνομα δρόμου στην πόλη του Αγρινίου.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.