Τετάρτη, 14 Απριλίου, 2021

Καλοήθης υπερπλασία προστάτη: Τι πρέπει να προσέξετε

Καλοήθης υπερπλασία προστάτη: Τι πρέπει να προσέξετε

Η καλοήθης υπερπλασία προστάτη είναι μία πάθηση στην οποία παρατηρείται αύξηση του αδένα. Αναμένεται μετά τα 40 χρόνια να εμφανιστεί –αν εμφανιστεί- στους άνδρες.

Οι διαταραχές στην ούρηση είναι εμφανείς επειδή η κύστη συμπιέζει το τοίχωμα της ουρήθρας με αποτέλεσμα να πάσχει το κατώτερο ουροποιητικό.

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη δεν έχει σχέση με τον καρκίνο του προστάτη ο οποίος απαιτεί προστατεκτομή. Ο καρκίνος αυτός έτσι κι αλλιώς δεν δίνει έγκαιρα συμπτώματα.

Στους άνδρες που παρατηρείται συχνότερα η πάθηση είναι άνδρες παχύσαρκοι, που κάνουν κυρίως καθιστική ζωή ή πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο. Επίσης μπορεί να εμφανιστεί σε όσους αντιμετωπίζουν στυτική διαταραχή ή κάποιο μέλος της οικογένειάς τους έχει εμφανίσει στο παρελθόν καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την πάθηση έχουν όσοι άνδρες παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

Συμπτώματα

Σε όλες τις παθήσεις του ουροποιητικού, έχουμε τα συμπτώματα τα οποία σχετίζονται με την κύστη και εκείνα που αφορούν την ούρηση.

Παρακάτω θα διαβάσετε συνολικά την συμπτωματολογία που παρουσιάζεται στην καλοήθη υπερπλασία του προστάτη.

  • Συχνή ανάγκη ούρησης
  • Ούρηση εν μέσω νύχτας
  • Ακράτεια ούρων
  • Ισχνή ροή ούρων αλλά και διακοπτόμενη ούρηση
  • Αίσθηση ότι η κύστη δεν έχει αδειάσει εντελώς
  • Επίσχεση ούρων

Αν ο ασθενής αντιμετωπίσει επίσχεση ούρων, δηλαδή πλήρη αδυναμία της ούρησης, τότε ο ασθενής χρειάζεται την τοποθέτηση καθετήρα. Ο πόνος από τος δυσκολίες ούρησης είναι παρών. Επίσης μπορεί να εμφανιστεί και αιματουρία, όταν η κύστη έχει πέτρες.Στις μέρες μας υπάρχουν θεραπείες, οι οποίες είναι ικανές να θεραπεύσουν κάθε περίπτωση υπερπλασίας που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Πρωτογέρου Βασίλειος

Χειρουργός Ουρολόγος Αθήνα

uroandrology.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.