Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, 2021

Καλοκαίρι τέλος – Σήμερα, 23 Σεπτεμβρίου, ξεκινάει το φθινόπωρο

Καλοκαίρι τέλος – Σήμερα, 23 Σεπτεμβρίου, ξεκινάει το φθινόπωρο

Σήμερα το πρωί, στις 10:50 ώρα Ελλάδας, αρχίζει και τυπικά το φθινόπωρο, καθώς θα συμβεί η φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η χώρα μας.

Και ενώ και ο καιρός είναι φθινοπωρινός, η ισημερία σηματοδοτεί την αστρονομική έναρξη του φετινού φθινοπώρου, ενώ αντίστοιχα στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει η άνοιξη. Στην ισημερία, η νύχτα και η μέρα έχουν σχεδόν την ίδια διάρκεια. Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο η μέρα θα μικραίνει και η νύχτα θα μεγαλώνει, ώσπου η τελευταία θα φθάσει στο ζενίθ της στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου.

Φθινοπωρινή ισημερία

Στην πραγματικότητα, στην Αθήνα η «ισότητα» μέρας και νύχτας θα συμβεί λίγες μέρες αργότερα, καθώς την ίδια την ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας η «ισοπαλία» μέρας-νύχτας συμβαίνει μόνο στους τόπους που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον γήινο ισημερινό.

Στις άλλες περιοχές πάνω ή κάτω από τον ισημερινό, η ίση μέρα-ίση νύχτα συμβαίνει μερικές ημέρες πριν ή μετά από την ισημερία. Έτσι, στην Αθήνα, η οποία βρίσκεται 38 περίπου μοίρες βόρεια του ισημερινού, η ίση μέρα-ίση νύχτα συμβαίνει περίπου μετά από τέσσερις μέρες, ενώ ήδη η google, αφιέρωσε το σημερινό της doodle στο Φθινόπωρο.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόσο οι ισημερίες, όσο και τα ηλιοστάσια, συμβαίνουν δύο φορές τον χρόνο και σηματοδοτούν την έναρξη των εποχών του έτους. Από τα αρχαία χρόνια, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, τέτοια φαινόμενα γιορτάζονταν από τους λαούς, που τους απέδιδαν μυθικές σημασίες.

Πηγή: iefimerida.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Ανώνυμος

    Φθινόπωρο, η Χινοπωρο,φθίνουν ,η χύνουν τα οπωρικά, Σεπτεμβριος ,πιθανόν σαιπετε το έμβρυο απο όμβρια βροχή,…..Οκτώβριος, η οχτωμβριος, όμβρια ύδατα βροχές,το οκτώ η τό οχτώ πιθανόν να προέρχεται από το Οχ,…. Νοέμβριος, Νώε, κατακλυσμός πολλές βροχές ,…. Τα πάντα απο κάπου προέρχονται, ο καιρός παλαιότερα γιά τό τόπο μας, τη περιοχή μας, άλλαζε από τα αηλιος, τέλος Αυγούστου αρχές φθινόπωρο άρχιζαν τα πρωτοβροχια, αυτά δε σταματούσαν μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου που στης κορφές θα πεφταν τα πρώτα χιόνια, και μετα δρουλαποια και χιόνια ασταμάτητα ος τά χαμηλωματα, και αρχές άνοιξης όλο ψηλότερα και λιγότερα,…αυτό για τη περιοχή μας τα τελευταία χρόνια απομακρύνθηκε….και βλέπουμε σε άλλες περιοχές που δεν είχαν καιρικά φαινόμενα βροχών χιονοπτώσεων να πλήττονται…γιατί όταν συνεφιαζει πάνω στά βουνά,και εκεί πού λες τη χειμώνας έρχεται απολαμπιζει,αφού φυσικά προηγείται κάποιο αεροπλάνο, το οποίον ακούγεται…. Κάντε έρευνα να το διαπιστωσεται…εγώ προλαβα το φυσικό καιρό τη δεκαετία τού 1960….αυτά τα φαινόμενα άρχισαν να εμφανίζονται στα τέλει τού 1970 περίπου γιά τη περιοχή μας,ανομβρία, καύσωνες, βορειοανατολικος ασταματητος,σκόνη θαμπουρα….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.