Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2020

Ποιο πασίγνωστο νησάκι της Κρήτης έχει το Αιτωλικό όνομα Καλυδώνα που επανέφερε ο Θέρμιος Υπουργός Νικολίτσας;


Του Λίνου Υφαντή,

Ως γνωστόν Καλυδώνα είναι μία από τις ιστορικές πόλεις της Αρχαίας Αιτωλίας, πασίγνωστη από το κυνήγι του Καλυδώνιου Κάπρου. Είναι όμως σχετικά άγνωστο το γεγονός ότι Καλυδώνα ονομάζονταν και ένα άλλο νησί, ιδιαίτερα γνωστό στην Κρήτη.

Πρόκειται για το πασίγνωστο νησί Σπίναλογκα, το οποίο πήρε αυτό το όνομα από την εποχή της Ενετοκρατίας. Η Σπιναλόγκα στιγματιστεί ως το νησί των λεπρών. Σήμερα γίνονται προσπάθειες αξιοποίησης του. Σήμερα προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών τουριστών και άρχισε να γίνεται συστηματική αναστήλωση και επισκευή των παλαιών κτισμάτων, των οχυρωματικών ενετικών τειχών, των παλαιών οικιών, των δρόμων.

Το αρχαίο όνομα Καλυδώνα για τη νήσο αυτή του Λασιθίου είχε επαναφερθεί στις 28 Απριλίου 1954 επί Υπουργείας του Ιωάννη Νικολίτσα, καταγόμενου από το Θέρμου. Δεν μπορούμε να αποδείξουμε αν η Αιτωλική καταγωγή του Υπουργού Νικολίτσα ήταν εκείνη που επανέφερε το όνομα Καλυδώνα.  Εκείνο όμως που έχουμε ως δεδομένο είναι οι συχνές επαφές των Αρχαίων Αιτωλών με την Κρήτη ( δείτε παλαιότερο άρθρο του agrinionews.gr https://www.agrinionews.gr/epidromes-ton-etolon-stin-ellinistiki-kriti/ )
Έτσι η Σπιναλόγκα πέρασε χίλια μύρια κύματα: Από Καλυδώνα, στην Ελούντα  όπως προσπαθούσαν να πουν οι Ενετοί “spinalunga”, μετά νησί Λεπρών και επαναφορά Καλυδώνας από Θέρμιο Νικολίτσα.

Να λοιπόν που υπάρχει κάπου στο νότιο άκρο του Αιγαίου απομεινάρι της Αιτωλίας.Με το όνομα της Καλυδώνας τιμώνται και αθλητικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή, όπως βλέπετε στην παρακάτω αφίσα:

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.