Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021

Καλύτερα να μην αναλάμβανε το κράτος το Λαογραφικό Μουσείο Εμπεσού

Καλύτερα να μην αναλάμβανε το κράτος το Λαογραφικό Μουσείο Εμπεσού

Αίτημα “να επιστρέψει στους ιδρυτές του το Λαογραφικό Μουσείο Εμπεσού”

Το οίκημα που στεγάζει το Μουσείο.
Το οίκημα που στεγάζει το Μουσείο.
Το νέο κτίριο
Το νέο κτίριο

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η υπόθεση του Λαογραφικού Μουσείο Εμπεσού. Ένα μουσείο που δημιουργήθηκε από την αγάπη των Εμπεσιωτών για τον τόπο τους που με μεράκι τo ίδρυσαν σε παλαιό οίκημα και από το υστέρημά τους συντηρήθηκε. Ωστόσο προέκυψε ανάγκη πρόσθετου χώρου, για να καλυφθούν οι ανάγκες του Μουσείου, και την υπόθεση… ανέλαβε το κράτος και η Αυτοδιοίκηση. Εκεί άρχισε και ο τραγέλαφος… Το Λαογραφικό Μουσείο έγινε Ν.Π.Δ.Δ. χωρίς καμία βοήθεια για τη λειτουργία του και το δαπανηρό – καινούργιο κτίριο ποτέ δεν λειτούργησε. Και δεν πρόκειται να… λειτουργήσει στο προσεχές μέλλον.
Ο Σύλλογος των Εμπεσιωτών στην Αθήνα «Ο Άγιος Θωμάς» αποφάσισε να παρέμβει στηλιτεύοντας τη διαχείριση της υπόθεσης από τη δημοτική αρχή και θέτοντας το αίτημα της νόμιμης επιστροφής του Μουσείου στους ιδρυτές του, ώστε με δικές τους ενέργειες να καταστεί ζωντανό και λειτουργικό και να ικανοποιήσει το σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε.
Έστειλε λοιπόν επιστολή με παραλήπτες τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά, τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νικόλαο Παρασκευόπουλο, τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολο Κατσιφάρα.

Η επιστολή έχει ως εξής:

Αξιότιμοι Κύριοι,

Με την επιστολή – διαμαρτυρία του αυτή, το Σωματείο μας έχει μία προσδοκία. Να καταδείξει προς όλους εσάς, τους εκλεγμένους εκπροσώπους μας, την εικόνα του προβλήματος που το αφορά, ταυτόχρονα και κύρια όμως, δια μέσου αυτού, να καταδειχθεί ο τρόπος ενέργειας των αρμοδίων Υπηρεσιών, Οργάνων και Προσώπων, που αναλαμβάνουν τη διαχείριση χρημάτων του Δημοσίου και την άσκηση καθηκόντων εκπροσώπησης του Δημοσίου Τομέα και της Αυτοδιοίκησης.

Το χωριό μας – χωριό στον ορεινό Βάλτο της Αιτωλοακαρνανίας – είχε την «ατυχή» – όπως από τα πράγματα βεβαιώνεται – έμπνευση των κατοίκων του, να δημιουργήσει ένα Λαογραφικό Μουσείο στο παλιό Δημοτικό Σχολείο, που έμεινε, από χρόνια, κλειστό.

Ως εδώ δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν προέκυψε ανάγκη πρόσθετου χώρου, για να καλυφθούν οι ανάγκες του Μουσείου.

Ο «Καποδιστριακός» Δήμος Ινάχου, από τη μία έστερξε στη δημιουργία καινούργιου κτιρίου, από την άλλη άφησε «τους ειδικούς» να αναπτύξουν την προσωπική τους πρωτοβουλία για το κτίριο αυτό.Και έτσι γεννήθηκε το τερατούργημα.Ένα κτίριο στο βουνό, άσχετο και ξένο με το περιβάλλον, δαπανηρότατο και τελικά μη λειτουργήσιμο.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Το Σωματείο μας δεν γνωρίζει ούτε είχε τη δυνατότητα να γνωρίζει λεπτομέρειες στο θέμα αυτό.
Εκείνο όμως που επίσημα βεβαιώνεται – και το γνωρίζει – είναι ότι :
Το τοπικό μας Λαογραφικό Μουσείο έγινε Ν.Π.Δ.Δ., χωρίς καμία βοήθεια για τη λειτουργία του.
Εξακολουθεί να υπάρχει και να λειτουργεί χάρις στην αγάπη των Εμπεσιωτών.
Ότι το δαπανηρό – καινούργιο κτίριο, ποτέ δεν λειτούργησε και, όπως φαίνεται, η λειτουργία του με τη μορφή του Ν.Π.Δ.Δ., είναι αδύνατη.
Το αντίθετο – αν συμβεί – θα είναι στο πολύ μακρινό μέλλον.
Στις 12.09.2013 (Ημ. Πρωτοκόλλησης) η Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων & Τεχνικών Έργων Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, με το Αριθ. Πρωτ.: ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΜΜΠΚ/ΤΜΕΧ/ 164091/23170/1376/180 έγγραφό του, με κοινοποίηση σε πέντε Διευθύνσεις του Υπουργείου και προς το Δήμο Αμφιλοχίας (από τον οποίο απορροφήθηκε ο Δήμος Ινάχου), έστειλε την Υπουργική Απόφαση Έγκρισης της Μουσειολογικής Μελέτης και Μουσειογραφικής Προμελέτης του Μουσείου, που όμως τελούσε υπό την προηγούμενη εξασφάλιση ορισμένων προϋποθέσεων.
Ο Δήμος Αμφιλοχίας, σε έγγραφη, από τον Οκτώβριο του 2015, διαμαρτυρία μας, απάντησε με αόριστη υπεκφυγή, προσβλητική και της στοιχειώδους νοημοσύνης.

Η, από μέρους του, επίκληση των προϋποθέσεων, που έθεσε η Εγκριτική Απόφαση της Μουσειολογικής Μελέτης, ως λόγο εμποδίου της λειτουργίας του, αποτελεί ταπεινή δικαιολογία της, προκλητικά, αδιάφορης συμπεριφοράς του, αφού η απόφαση ήταν σε πλήρη γνώση του από τον Σεπτέμβριο του 2013, που του κοινοποιήθηκε.
Η αναφορά του για τη μη ένταξη του Μουσείου στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» – αν αντικρύζει την πραγματικότητα – καταδεικνύει τον τρόπο της, βραδυκίνητα, αδιάφορης λειτουργίας των Υπηρεσιών του, αφού η προϋπόθεση, που επικαλείται, «δεν προέκυψε εκ των υστέρων» αλλά ήταν σε γνώση του από τον Σεπτέμβριο του 2013.

Κύριε Πρωθυπουργέ,
κύριοι Υπουργοί και κύριε Περιφερειάρχη
Το Σωματείο μας στην Αθήνα θέτει υπόψη Σας το πρόβλημα :
Αυτή τη δυνατότητα έχει.
Έγιναν σχέδια απαράδεκτα, δαπανήθηκαν χρήματα και οικοδομήθηκε ένα κτίριο, περιβαλλοντικά απαράδεκτο, από ανθρώπους – Μηχανικούς – άσχετους, ξένους και απαράδεκτους, που είναι χρόνια κλειστό.
Το Σωματείο μας και οι κάτοικοι του χωριού μας αρνούνται δικαιολογημένα τα εμπόδια στη λειτουργία του Μουσείου, που με αγώνες τους ίδρυσαν.
Το, άσκοπα δαπανηρό και περιβαλλοντικά απαράδεκτο κτίριο, θα πρέπει να ανοίξει για τη λειτουργία του Μουσείου μας.
Προστρέχουμε γι’ αυτό σε Σας και Σας ζητούμε:
Την στήριξη λειτουργίας του Μουσείου μας με την ικανοποίηση όσων ο νόμος αξιώνει.
Όσα πιο πάνω Σας αναφέρουμε, επιβεβαιώνουν πανηγυρικά τον, κοινωνικά, απαράδεκτο και, οικονομικά, επιζήμιο τρόπο ενέργειας και λειτουργίας των αρμοδίων Υπηρεσιών (Δημοσίων και Δημοτικών), που αλόγιστα σπαταλούν χρήματα του Δημοσίου, αναθέτοντας σε «άσχετους ειδικούς» την ικανοποίηση εκτέλεσης έργων, τα οποία τελικά δεν εξυπηρετούν το σκοπό εκτέλεσής τους και δεν παρέχουν τις Υπηρεσίες του προορισμού τους, αλλά παραμένουν μάρτυρες ανευθυνότητας και προχειρότητας και πάντως αρνητικής, του γενικού δημοσίου συμφέροντος, προσφοράς.

Το Σωματείο μας και οι κάτοικοι του χωριού μας δεν μπορούν να δεχτούν την αρνητική τακτική του Δήμου Αμφιλοχίας.
Ίσως για το Δήμο, το χωριό μας, ορεινό και απόμακρο, να στερείται ενδιαφέροντος.
Οι κάτοικοί του όμως – εντός και εκτός αυτού – με πνευματική ωριμότητα και αντίστοιχο επίπεδο μόρφωσης, αρνούνται και αποκρούουν τη συμπεριφορά αυτή, ως άδικη, κοινωνικά απαράδεκτη και προσβλητική.
Γι’ αυτό και τελικά, σε περίπτωση μη παρέμβασής Σας για την αποκατάσταση της λειτουργίας του δημιουργήματός τους,

ομόφωνα Σας Υποβάλλουν

το αίτημα της νόμιμης επιστροφής του Μουσείου μας σε μας τους Ιδρυτές του, ώστε με δικές μας ενέργειες να καταστεί ζωντανό και λειτουργικό, και να ικανοποιήσει το σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε.

Για το Σωματείο

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.                Η Γενική Γραμματέας

Βασίλειος Στ. Πατσαούρας                           Κατερίνα Κων. Πατσαούρα

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.