Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021

Ο ξεχασμένος εμπρησμός του μνημείου για τους 59 εκτελεσθέντες στα Καλύβια Αγρινίου

Ο ξεχασμένος εμπρησμός του μνημείου για τους 59 εκτελεσθέντες στα Καλύβια Αγρινίου

Του Λίνου Υφαντή,

Βαρύ φόρο αίματος είχαν πληρώσει τα Καλύβια Αγρινίου στις 31 Ιουλίου 1944. Τότε  59 Ελλήνες πατριώτες εκτελέσθηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στη θέση «Φυλάκιο», της σιδηροδρομικής γραμμής Αγρινίου-Κρυονερίου. 20 χρόνια όμως μετά έγινε εμπρησμός του μνημείου της εκτέλεσης στην ίδια θέση, όχι φυσικά από Γερμανούς αλλά δυστυχώς από ντόπιους “Έλληνες”.

Το ξεχασμένο αυτό γεγονός φέρνει στην επιφάνεια επιστολή της Δημοτικής Κίνησης Νέων “Γρηγόρης Λαμπράκης” Αιτωλοακαρνανίας. Η επιστολή απευθύνονταν προς τον τότε Υπουργό Εσωτερικών και τις εφημερίδες “Αυγή”, “Δημοκρατική Αλλαγή”, “Νέα Ελευθερία”, “Αθηναϊκή” καθώς και στις τοπικές “Ώρα”, “Δυτική Στερεά”, “Νέα Εποχή”.

Στη διαμαρτυρία αυτή που συντάχθηκε το 1964 καταγγέλλεται μεταξύ άλλων η “βέβηλος, ιερόσυλη. εγκληματική πράξη της καταστροφής διά εμπρησμού του μνημείου εις τη θέση Φυλάκιον Καλυβίων”.  Αφού η οργάνωση καταδικάζει ιδεολογικά την πράξη αυτή, ζητά τη σύλληψη και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.

Φυσικά οι ένοχοι δεν βρέθηκαν ποτέ. Ήταν η εποχή των πολιτικών παθών, όπου η διαμάχη κομμουνιστών-αντικομμουνιστών δαιμονοποιούσε για ακραίες ομάδες ακόμα και μνημεία της Εθνικής Αντίστασης. Άλλωστε αυτές καλύπτονταν από το τότε “βαθύ κράτος” και κεντρική εξουσία.

Φυσικά το μνημείο δεν είχε την ίδια μορφή που έχει σήμερα, όπως βλέπετε στην παραπάνω εικόνα. Είναι όμως σημαντικό ότι καταγράφεται στην περιοχή μας βεβήλωση μνημείου Εθνικής Αντίστασης σε τόσο μεγάλο βαθμό, που επέφερε την ολοσχερή καταστροφή του. Θύτες βέβαια ήταν “Έλληνες” που φυσικά εναντιώνονταν στην θυσία των 59 πατριωτών στον Αιτωλικό κάμπο. Για τη φύση της συγκεκριμένης αυτής πράξης καθώς και για την αμνησία πολλών δεκαετιών σχετικά με γεγονότα που έλαβαν χώρα στην περιοχή του Αγρινίου, θα βοηθήσει-πιστεύουμε- η καταγραφή αυτού του γεγονότος.

Διαβάστε το χρονικό της εκτέλεσης καθώς και τους πεσόντες στο απόσπασμα του βιβλίου του Γ. Διονυσάτου ”  “Καλύβια Αγρινίου – Ιχνηλατώντας τον Καναδά” (απόσπασμα)” από την ιστοσελίδα kalyvia.gr

Με πληροφορίες από:

1964. Επιστολή διαμαρτυρίας της ΔΚΝΓΛ Αιτωλοακαρνανίας. Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας

Πηγή εικόνας: Απόστολος Καρακώστας. “Ηρώα, μνημεία, ανδριάντες και προτομές στο Δήμο Αγρινίου. https://www.agrinionews.gr/iroa-mnimeia-andriantes-protomes-glypta-ston-dimo-agrinioy/

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.