Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου, 2022

Καλύβια: Τιμήθηκε η μνήμη των 59 εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς

Καλύβια: Τιμήθηκε η μνήμη των 59 εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς

Πραγματοποιήθηκε πρωί της Κυριακής από το Δήμο Αγρινίου, την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας και τις Αντιστασιακές Οργανώσεις, παρουσία επισήμων και κατοίκων του χωριού, το ετήσιο Μνημόσυνο στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Καλυβίων, για τους 59 Έλληνες πατριώτες που εκτελέσθηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα, στις 31 Ιουλίου 1944 στη σιδηροδρομική γραμμή κοντά στα Καλύβια.

Ακολούθως τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον τόπο θυσίας, ενώ ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλυβίων, Δημήτρης Αναστασίου εκφώνησε την επίσημη ομιλία.

Διαβάστηκε το προσκλητήριο των νεκρών για τους 59 πατριώτες που έπεσαν υπέρ πατρίδος, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αγρινίου απέδωσε τιμές, ενώ η Χορωδία Γυναικών Καλυβίων απέδωσε το μελοποιημένο ποίημα ¨Καλοκαιριά ‘44 του Χοράρχη, Νικολάου Στρατόπουλου.

Δίπλα στο βωμό, κυρίες με παραδοσιακές φορεσιές από το Χορευτικό τμήμα Καλυβίων, τίμησαν την σημερινή επέτειο.

H ανακοίνωση του δήμου Αγρινίου:

Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε στα Καλύβια, από τον Δήμο Αγρινίου και Αντιστασιακές  Οργανώσεις, το  Επίσημο Μνημόσυνο  στη μνήμη των εκτελεσθέντων πατριωτών  στη Σιδηροδρομική γραμμή Αγρινίου-Κρυονερίου.

O  πρόεδρος της Κοινότητας Καλυβίων Δημήτρης Αναστασίου αναφέρθηκε στο ιστορικό της ημέρας επισημαίνοντας μεταξύ άλλων : «Η κληρονομιά δημιουργεί ευθύνη, γιατί είναι χρέος μας να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές την πατρίδα που παραλάβαμε ακόμα πιο ασφαλή, πιο ισχυρή, πιο ευημερούσα. Επομένως η αναδρομή στους αγώνες των Ελλήνων δεν αποτελεί απλώς μια προσέγγιση μια μνήμη. Ούτε απλώς μια τιμή σε εκείνους που την οφείλουμε. Αποτελεί οδηγό για το αύριο. Μια πυξίδα που μας δείχνει δρόμους. Τους δρόμους που πορεύτηκαν οι πρόγονοί μας, για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα την ελευθερία μας».

Προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στον τόπο θυσίας και κατάθεση στεφάνων από συγγενείς των εκτελεσθέντων, τον Δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου, τον Βουλευτή Γιώργο Βαρεμένο, τον Αντιπεριφερειάρχη Θ. Μαυρομάτη, τον Αντιδήμαρχο Σωτήρη Κολοβό, τον πρόεδρο της Κ. Καλυβίων Δ. Αναστασίου, τον επικεφαλής της «Συμμαχίας Πολιτών» Γιώργο  Καραμητσόπουλο, τον Δημοτικό Σύμβουλο Γεράσιμο Μπελεβώνη, τον Δ/τη Αστ. Τμήματος  Γ. Σταμουλακάτο και φορείς της περιοχής.

Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αγρινίου ενώ η  χορωδία   της Κ. Καλυβίων απέδωσε  μελοποιημένο  ποίημα του χοράρχη, Νικολάου Στρατόπουλου.

Αμέσως μετά ο Δήμαρχος Αγρινίου επισκέφθηκε την έκθεση φωτογραφίας  ¨Μνήμες Κατοχής – Αγρίνιο – Καλύβια –Αιτωλοακαρνανία¨ που φιλοξενείται στο Τοπικό Κατάστημα Καλυβίων.  Η επιμέλεια και ο συντονισμός της έκθεσης ανήκει στον κ. Γεώργιο  Αν. Πανταζόπουλο.

Κατόπιν έγινε η κατάθεση στεφάνων από τις επίσημες αρχές, εκπροσώπους φορέων, συλλόγων και συγγενών των θυμάτων:

Από τον Δήμαρχο Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου, από τον ο Αντιπεριφερειάρχη, Θανάση Μαυρομάτη, από τον βουλευτή Αιτωλ/νίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Βαρεμένο, από τον εκπρόσωπο της δημοτικής παράταξης ¨Αγρίνιο Μπορείς» Γεράσιμο Χ. Μπελεβώνη, από τον εκπρόσωπο της ελάσσονος δημοτικής αντιπολίτευσης, Γιώργο Καραμητσόπουλο, από τον Αστυνομικό Υποδιευθυντή του Α.Τ. Αγρινίου, Γεώργιο Σταμουλακάτο, από τον εκπρόσωπο της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αιτωλοακαρνανίας, Θύμιο Κόσυφα, από την Πρόεδρο της Κοινότητας Μεσολογγίου, Όλγα Δασκαλή, από τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Αγρινίου, Χρήστο Αυδή, από από την Πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Καλυβίων, Μαρία Ζαπαντιώτη-Στρατοπούλου, από τον εκπρόσωπο του ΠΑΟΚ Καλυβίων, Γιώργο Ι. Αναστασίου, από την Γεωργία Κορδόση, Πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Σταμνάς «Αγία Αγάθη, από την Χορωδία Γυναικών Καλυβίων και τον Χοράρχη Νικόλαο Στρατόπουλο, καθώς και από συγγενείς των θυμάτων. Παρέστη και ο Αντιδήμαρχος Αγρινίου, Σωτήρης Κολοβός.

Κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και η ανάκρουση του Ελληνικού Εθνικού Ύμνου.

Πηγή: kalyvia.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.