Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021

Το ξεχασμένο κανόνι του Βλοχού και οι τιμητικές κανονιές

Το ξεχασμένο κανόνι του Βλοχού και οι τιμητικές κανονιές

Ήταν πιθανόν κατάλοιπο από την Έξοδο του Μεσολογγίου

Του Γιάννη Γιαννακόπουλου,

Μία από τις εντονότερες εμπειρίες των παιδικών μου χρόνων, μέρα που είναι σήμερα 22 Αυγούστου παραμονή του εννεαημέρου της Παναγίας, ήταν η “κανονιά” του Βλοχού.
Όπως είναι γνωστό στη κορυφή του υψώματος του Βλοχού, στην ακρόπολη των Θεστιέων, υπάρχει το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Βλοχαϊτισσας που εορτάζει την 23 Αυγούστου.
Στα πλαίσια του εορτασμού μεταξύ των άλλων το σπουδαιότερο γεγονός ήταν η κανονιά που προαναφέρω και γίνονταν την παραμονή του εορτασμού της Ιεράς Μονής λίγο πριν τον απογευματινό εσπερινό. Οι κάτοικοι της περιοχής γέμιζαν με μπαρούτι ένα μικρού μεγέθους κανόνι που υπήρχε στο μοναστήρι και απέδιδαν κατά κάποιο τρόπο τιμητική βολή στη Παναγία.
Η κανονιά μας εύρισκε στα χωράφια είτε κάνοντας κάποιες τελευταίες εργασίες ως προς την καπνοκαλλιέργεια είτε σκόπιμα για να ακούσομε το κανόνι. Περίπου γνωρίζαμε την ώρα που θα συμβεί αυτό, κ σταματούσαμε κάθε δραστηριότητα και στρέφαμε το βλέμμα μας προς τον Βλοχό. Πρώτα βλέπαμε τον καπνό του κανονιοβολισμού και μετά από ικανό χρόνο δευτερολέπτων ακούγαμε την έκρηξη. Ετσι υπολογίζαμε και την απόσταση του Βλοχού από το μέρος που ήμαστε. Κάναμε τον σταυρό μας και ευχαριστούσαμε την Παναγιά που μας έδωσε την δύναμη να βγάλουμε πέρα την συγκομιδή του καπνού παρακαλώντας συγχρόνως την χάρη της να φωτίσει του εμπόρους να μας δώσουν καλή τιμή.
Κάποια χρονιά, νομίζω στο τέλος της δεκαετίας του 1950, ανεβήκαμε στο Βλοχό για να δούμε το κανόνι και την διαδικασία του κανιοβολισμού από κοντά. Φυσικά δεν υπήρχε δρόμος και η ανάβαση ήταν με πεζοπορία μέσω μονοπατιών. Μετά από αρκετές ώρες φθάσαμε και πρώτο μέλημά μου ήταν να πάω να δω το κανόνι. Ήταν πολλοί οι παρατηρητές πίσω από τα βράχια για λόγους ασφαλείας. Το κανόνι ήταν ήδη γεμισμένο και κάποιος εκείνη τι στιγμή άναβε το φυτίλι δίνοντας το σύνθημα να καλυφθούμε στους βράχους για κάθε ενδεχόμενο ατυχήματος. Σε λίγα δευτερόλεπτα ακούστηκε η έκρηξη πολύ δυνατή και σείστηκε ο τόπος. Σηκώσαμε το κεφάλι να δούμε το κανόνι αλλά αυτό δεν υπήρχε. Είχε κομματιάστει και στη θέση που ήταν ανοίχτηκε ένας μεγάλος λάκκος. Προφανώς η γέμιση ήταν πολύ δυνατή και το κανόνι δεν την άντεξε. Ευτυχώς που δεν είχαμε κάποιο ατύχημα.
Αυτή ήταν η τελευταία τιμητική βολή του κανονιού του Βλοχού στη Παναγιά.  Είμαι ένας από τους τελευταίους που το είδα έστω για λίγα δευτερόλεπτα από κοντά ολόκληρο πριν εκραγεί….
Τα επόμενα χρόνια από συνήθεια την παραμονή της Παναγίας στρέφαμε το βλέμμα μας στο Βλοχό την ώρα περίπου του εσπερινού. Άλλωστε ο ήχος της καμπάνας δεν έφθανε από το Βλοχό στα καπνοχώραφα της Αιτωλικής πεδιάδας….

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.