Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Καραπανέικα: Εδώ βρίσκονταν το πατρικό σπίτι της Οικογένειας Παπαστράτου

Καραπανέικα: Εδώ βρίσκονταν το πατρικό σπίτι  της Οικογένειας Παπαστράτου

Του Λίνου Υφαντή,

Η οικογένεια Παπαστράτου έχει ταυτιστεί με την μεγάλη προσφορά της στην πόλη του Αγρινίου.  Εκείνο όμως που δεν έμεινε για τους μεγάλους ευεργέτες της πόλης ήταν το σπίτι που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν. Δυστυχώς όμως ακόμα και η ακριβής τοποθεσία του έχει σχεδόν ξεχαστεί. Πολλοί ερευνητές και επιστημονικά άρθρα διασώζουν την περιοχή Καραπανέικα ως το σπίτι που η Χαρίκλεια Παπαστράτου έφερε στον κόσμο τα έξι  της παιδιά. Στο ισόγειο του σπιτιού ο πατέρας τους διατηρούσε το μπακάλικο του, ο οποίος έφυγε νωρίς.

Η φυγή στον Πειραιά και η πώληση του σπιτιού

Από τα έξι της παιδιά ( τέσσερα αγόρια και δύο κορίτσια, ένα εκ των οποίων χάθηκε νωρίς), ο μικρότερος γιος Ευάγγελος ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε με το εμπόριο καπνού. Αυτό άλλαξε τη μοίρα της οικογένειας και την έκανε πάμπλουτη. Όταν λοιπόν μετέφεραν την καπνοβιομηχανία που δημιούργησαν στον Πειραιά το 1931 πούλησαν και το πατρικό τους σπίτι σε κάποιον Νιόνιο Παπαπάνο.  Όπως μας διασώζει ο Θανάσης Τσαλαβράς στην εφημερίδα “Μαχητής”, το είχαν αγοράσει από το Γρηγόρη Γεωργιάδη. Ήταν  προπάππους  του οδοντίατρου Νίκου Γεωργιάδη.  Το σπίτι βρίσκονταν στη σημερινή οδό Πλατεία 28ης Οκτωβρίου 9, ( Καραπανέικα), στο οικοδόμημα που στεγάζει σήμερα  φαρμακείο.. Η σήμανση της θέσης έγινε με κόκκινο στη φωτογραφία του άρθρου.

Φυσικά σπίτι δε διασώθηκε και λησμονήθηκε, όπως λησμονήθηκαν και πολλά άλλα που αφορούν την ταυτότητα της πόλης, με την ανάπτυξη της οποίας συνδέθηκαν οι Αδελφοί Παπαστράτου.

Πηγές:

Θανάσης Τσαλαβράς, το Πάρκο Παπαστράτου, εφημερίδα Μαχητής, 29-01-2003.

Σ. Μηλιέση. Το εργοστάσιο Παπαστράτου στον Πειραιά. http://www.fonipeiraioton.gr

Μ. Αγγέλη, Ρίζα Αγρινιωτών, Ευάγγελος Παπαστράτος. Σεπτέμβριος 2007.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.