Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου, 2021

Συγκίνηση στο Μεσολόγγι στην υποδοχή της καρδιάς του Αλέξανδρου Υψηλάντη

Συγκίνηση στο Μεσολόγγι  στην υποδοχή της καρδιάς του Αλέξανδρου Υψηλάντη

Με μεγαλοπρέπεια και τις τιμές που αρμόζουν στον Αρχηγό της Επανάστασης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Απριλίου η τελετή υποδοχής της Καρδιάς του Αλέξανδρου Υψηλάντη στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.

Με τιμές υποδέχθηκε σήμερα η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου την λήκυθο με την Καρδιά του Αρχηγού της Ελληνικής Επανάστασης Αλέξανδρου Υψηλάντη.

Η παράδοση του κειμηλίου στα μέλη του διοργανωτή Συλλόγου Φίλων της Μουσικής «Διονύσιος Σολωμός» έγινε το μεσημέρι στην Πύλη κι ακολούθως σχηματίσθηκε πομπή η οποία κατέληξε στην Πινακοθήκη του Δήμου. Την Καρδιά του Αλέξανδρου Υψηλάντη παρέλαβε ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Νικόλαος Καραπάνος, παρουσία του Δ/τη του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων Δημήτριου Σπύρου, του Δ/ντή Αστυνομίας Αιτωλίας Ι. Νταλαχάνη καθώς επίσης της Προέδρου του Αμαλίειου Οικοτροφείου Αθηνών Ιωάννας Φωκά, η οποία κατόπιν αιτήματος του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής «Διονύσιος Σολωμός» στο πλαίσιο του εγχειρήματος «Ο Ιερός Λόχος αναγεννάται στην Ιερή Πόλη», ενέκρινε την μεταφορά και φιλοξενία της ληκύθου κατά την διάρκεια των Εορτών Εξόδου.

Κατά την τελετή στην αίθουσα της Πινακοθήκης μίλησαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Διονύσιος Σολωμός» Δημήτρης Φωλιάς, ο Αρχιμουσικός της φιλαρμονικής Γεράσιμος Κουτσαγγέλης, ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου Νικόλαος Καραπάνος και η Πρόεδρος του Αμαλίειου Οικοτροφείου Αθηνών Ιωάννα Φωκά.

Ο Νικόλαος Καραπάνος κατά την ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων πως «…Με υπερηφάνεια, Τιμή και Ευλάβεια η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου υποδέχεται ένα ύψιστο ιστορικό κειμήλιο. Η Καρδιά του Αλέξανδρου Υψηλάντη από σήμερα θα βρίσκεται κοντά στις ψυχές των Ελεύθερων Πολιορκημένων. Συγκίνηση και μεγαλείο ψυχής αισθάνεται κάθε Έλληνας και Φιλέλληνας έχοντας κοντά του τον Αρχηγό της Ελληνικής Επανάστασης. Τον οραματιστή του Ελεύθερου Γένους, που έταξε τη ζωή του στον Ιερό σκοπό. Τον εμπνευστή και δημιουργό του Ιερού Λόχου, που αναβιώνει εδώ – στην πόλη των Εξοδιτών- από τον Σύλλογο «Διονύσιος Σολωμός», αποτελώντας τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του Πολιτισμού και της Ιστορίας. Από τον τόπο που γέννησε και γαλούχησε με τις Ιδέες και τις Αξίες του κορυφαίες προσωπικότητες της Ιστορίας, των Γραμμάτων, του Πνεύματος και της Τέχνης, το μήνυμά μας είναι σαφές και συνειδησιακά ξεκάθαρο. Το πολιτισμικό και ιστορικό μας απόθεμα, είναι η πολυτιμότερή μας περιουσία. Έχουμε καθήκον να τη διαφυλάξουμε με κάθε μέσο και να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές των Ελλήνων. Αυτό θα επιθυμούσε ο Αρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης».

Επικεφαλής της πομπής ήταν Ιερολοχίτες ιππείς κι ακολουθούσε η Μπάντα του Συλλόγου «Δ. ΣΟΛΩΜΟΣ», ντυμένη τη στολή του Ιερού Λόχου. Πιο πίσω ακολουθούσε  μικρό άγημα από τυφεκιοφόρους Ιερολοχίτες και Φουστανελοφόρους, παραστάτες της ληκύθου με την Καρδιά του Αλέξανδρου Υψηλάντη και η πομπή έκλεινε μ’ ένα εντυπωσιακό μικτό ανδρικό άγημα πολεμιστών με ιστορικές φορεσιές, το οποίο απαρτιζόταν από μέλη του Ομίλου Φίλων Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού « Ο Λιάρος» της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, του Ομίλου Διαφύλαξης και Αναβίωσης της Ιστορίας του Αιτωλικού «Οι Ταξιάρχες» και του Σκοπευτικού Ομίλου Παραδοσιακών Όπλων Πατρών.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.