Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, 2020

Zημιές στην ελαιοκαλλιέργεια του Δήμου Μεσολογγίου από τη σφοδρή χαλαζόπτωση

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν κυρίως το νότιο τμήμα του Νεοχωρίου, την Αγία Τριάδα Αιτωλικού καθώς και τμήματα καλλιεργειών στο Μεσολόγγι, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος ελαιοκάρπου.
φωτο2 Σφοδρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε χθες στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου, που όπως ήταν αναμενόμενο, έπληξε ελαιοκαλλιέργειες και εσπεριδοειδή.
Σύμφωνα με ενημέρωση που είχε η Ένωση Αγρινίου από τον τοπικό ΕΛΓΑ, τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται σε μέρος της περιοχής του Νεοχωρίου , του Αιτωλικού και του Μεσολογγίου, ενώ σύμφωνα με τους αρμόδιους ελεγκτές, που ήδη προχωρούν σε πρώτες εκτιμήσεις, οι ζημιές στις καλλιέργειες της περιοχής, είναι σοβαρότατες.
Παράλληλα, σύμφωνα με ενημέρωση της Ένωσης Αγρινίου, ζημιές σε ελαιόδεντρα σημειώθηκαν και στην ευρύτερη περιοχή του Αντιρρίου. Οι παραγωγοί τηλεφωνούν από χθες στον τοπικό ΕΛΓΑ ενημερώνοντας για τα προβλήματα, ενώ από σήμερα και για 15 ημέρες έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν δήλωση ζημιάς στον τοπικό ανταποκριτή. Οι επιτόπιοι έλεγχοι των κλιμακίων θα αρχίσουν ουσιαστικά από την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και θα υπάρχει σαφέστερη εικόνα και τα πρώτα πορίσματα για το ύψος των ενισχύσεων που τυχών δικαιούται ο εκάστοτε παραγωγός.

e-ea.gr

Εξάλλου ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η αυτοψία και η πρώτη αποτίμηση του προϊσταμένου ΕΛΓΑ Αγρινίου στις αγροτικές καλλιέργειες σε περιοχές του Νεοχωρίου Οινιαδών και του Αιτωλικού οι οποίες επλήγησαν από την χθεσινή έντονη χαλαζόπτωση.
Τον προϊστάμενο Αλ. Κοντοσπύρο, συνόδευσαν ο Αντιδήμαρχος Ανδρέας Κότσαλος, ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Δαουτίδης καθώς επίσης τοπικοί παραγωγοί.
Μετά την άμεση συνεργασία Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου και ΕΛΓΑ, ξεκινά αύριο στα δημοτικά καταστήματα Αιτωλικού και Νεοχωρίου η υποβολή Δηλώσεων Ζημίας από τους καλλιεργητές της περιοχής, ενώ σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Κοντοσπύρος την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου αναμένονται οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ για την καταγραφή.
Αμέσως μετά την εκτίμηση της έκτασης των ζημιών, θ’ ακολουθήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από τους πληγέντες αγρότες».

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.