Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021

Κατάληψη της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από τους εστιακούς φοιτητές

Κατάληψη της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από τους εστιακούς φοιτητές

Σε μονοήμερη κατάληψη της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προχώρησαν οι φοιτητές που διαμένουν στις εστίες του Πανεπιστημίου.

Στην ανακοίνωση τους διευκρινίζουν ότι η διαμαρτυρία δεν αφορά στην τοπική πρυτανεία, αλλά στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ίδρυση και λειτουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Τέλος καλούν φοιτητές και πολίτες να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, με βασικό στόχο την ανατροπή του νομοσχεδίου των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Στις 29/1/2021 ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, προχώρησε σε κατάληψη της Πρυτανείας, ως μέσο διαμαρτυρίας ενάντια στο νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο-έκτρωμα. Η συμμετοχή του συλλόγου μας στις κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο νομοσχέδιο των Κεραμέως–Χρυσοχοΐδη, που φέρνει χουντικά μέτρα για τα πανεπιστήμια (πανεπιστημιακή αστυνομία, κάμερες, πειθαρχικές διώξεις κ.ά.), ελάχιστη βάση εισαγωγής και μείωση εισακτέων, όρια φοίτησης και διαγραφές φοιτητών, ήταν ένα γερό χαστούκι στην κυβέρνηση και στην αστυνομοκρατία.

Χιλιάδες φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί έσπασαν πανελλαδικά την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, δείχνοντας ξεκάθαρα την εναντίωση τους απέναντι στην κυβέρνηση. Απέναντι στο νομοσχέδιο πέρα από τους φοιτητικούς συλλόγους έχει ταχθεί το σύνολο της κοινότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συμμετέχοντας στις προηγούμενες διαδηλώσεις και παίρνοντας σαφή θέση μέσα από επίσημες ανακοινώσεις. Είναι ένα σημαντικό και ελπιδοφόρο βήμα, που ανοίγει τον δρόμο για την κλιμάκωση του αγώνα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την στήριξη των υπόλοιπων μνημονιακών, συνεχίζει εν μέσω πανδημίας, το τσάκισμα των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των εργαζομένων και της νεολαίας, αδιαφορώντας επιδεικτικά για τους χιλιάδες νεκρούς και την κατάρρευση του ΕΣΥ. Ταυτόχρονα, ταΐζουν ημέτερους, ελίτ και κεφάλαιο με άφθονο χρήμα, επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και κάθε είδους «διευκολύνσεις». Για την επιβολή αυτής της ζοφερής κανονικότητας προχωράει στην ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής και στην οικοδόμηση ενός Κράτους Έκτακτης Ανάγκης. Είναι ξεκάθαρο πως η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ φοβάται μια ευρύτερη κοινωνική έκρηξη και τρέμει την οργή της νεολαίας και τον ξεσηκωμό της. Γι αυτό προσπαθεί να απαγορεύσει και να καταστείλει τις διαδηλώσεις της σε μια σειρά από πόλεις και να φτιάξει πανεπιστήμια-φυλακές που θα ποινικοποιούν τους αγώνες για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας.

Δεν πρέπει να καθησυχαστούμε, αλλά να συνεχίσουμε δυναμικά τον αγώνα, βάζοντας στόχο να μην περάσει το νομοσχέδιο-οδοστρωτήρας για την παιδεία. Αιτούμαστε να παρθεί απόφαση για πάψει κάθε ακαδημαϊκή-ερευνητική λειτουργία την ημέρα ψήφισης του Νομοσχεδίου και καλούμε κάθε φοιτητή/ρια και εργαζόμενο των ιδρυμάτων να συμμετέχει στις επόμενες διαδηλώσεις που θα οργανωθούν.

Διεκδικούμε:

Κάτω το νέο νομοσχέδιο Κεραμέως.

ΟΧΙ βάσεις εισαγωγής – μείωση εισακτέων – όρια φοίτησης και διαγραφές.

Ποτέ και πουθενά δίδακτρα.

Ριζική αύξηση της χρηματοδότησης.
ΟΧΙ στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία και όλα τα χουντομέτρα. Να
ακυρωθούν όλες οι διώξεις και πρόστιμα σε διαδηλωτές και αγωνιστές.
Κάτω το «λόκνταουν» των αγώνων μας! Ανοίγουμε τις σχολές με
Συνελεύσεις-Συντονιστικά Παντού.
ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ – ΕΞΕΓΕΡΣΗ. Με την Ενότητα και Αυτοοργάνωση του
φοιτητικού κινήματος. Μαζί με όλους τους μαθητές, εκπαιδευτικούς, νέους,
άνεργους, εργαζόμενους. Κάτω η κυβέρνηση της τρομοκρατίας και της
φτώχειας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.