Κομβική τόσο για την έκβαση της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όσο και για την κατεύθυνση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο εξής θεωρείται η σημερινή απόφαση του καλείται να λάβει η Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, ήτοι το πειθαρχικό του όργανο, για τον πρώην Υπουργό, Χρήστο Σπίρτζη.
Μετά από μια αναβολή, αλλά και μια «πύρινη» επιστολή του πρώην Υπουργού προς τα μέλη του κομματικού οργάνου, με την οποία ο κ. Σπίρτζης ζητούσε να του δοθούν διευκρινίσεις και επιπρόσθετα στοιχεία ως προς τις κατηγορίες εναντίον του, το κλίμα είναι μάλλον βαρύ για τον ίδιο στην Κουμουνδούρου, μολονότι κατά την τελευταία φορά που η υπόθεσή του απασχόλησε την σύνθεση του πειθαρχικού του ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές Αυγούστου, καταγράφηκαν διιστάμενες απόψεις αναφορικά με την αποπομπή του από το κόμμα. Την ίδια στιγμή, ο κ. Σπίρτζης πέρασε τις τελευταίες ημέρες στην αντεπίθεση, εγκαλώντας για «αντικαταστατική συμπεριφορά» τόσο τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, όσο και την Εκπρόσωπο Τύπου, Βούλα Κεχαγιά, επιμένοντας παράλληλα στα ερωτήματα που έθεσε αναφορικά με το «ποιοι και πότε κατέθεσαν» την καταγγελία εις βάρος του.
Από πλευράς τους, χθες πηγές της Επιτροπής Δεοντολογίας απαντούσαν πως «ακόμα η επιτροπή δεν έχει συνεδριάσει για το θέμα, ώστε να ξέρουμε τι θ’ αποφασίσει κι αυτά ακούγονται μάλλον ως “ευσεβείς πόθοι”», «φωτογραφίζοντας» δημοσιεύματα που ήθελαν τον κ. Σπίρτζη τελικά να «πέφτει στα μαλακά», δηλαδή να τιμωρείται με επίπληξη αντί διαγραφής ή άλλου πειθαρχικού μέτρου.
«Έτοιμοι για όλα» οι «87»
Σε κάθε περίπτωση, τυχόν διαγραφή του κ. Σπίρτζη θα επιταχύνει, όπως εκτιμάται, τις εσωκομματικές εξελίξεις, καθώς η «Κίνηση των 87» θα κληθεί να διαχειριστεί πιθανή αποπομπή του από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τις παραμονές της συνεδρίασης της «υπαρξιακού χαρακτήρα» συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, γεγονός που μπορεί να πυροδοτήσει φυγόκεντρες δυνάμεις.
Το πλέον σίγουρο είναι ότι το ενδεχόμενο εξόδου του πρώην υπουργού από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μείνει αναπάντητο -ίσως και με εντυπωσιακό τρόπο- από τη «φρουρά Τσίπρα». Στελέχη των «87» ζύγιζαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα όλες τις πιθανές εκδοχές αντίδρασής τους συμπεριλαμβανομένης και της κατάθεσης πρότασης μομφής, χωρίς να παραβλέπουν ορισμένα εξ’ αυτών -πίσω από την πιθανότητα διαγραφής του Χρήστου Σπίρτζη – την «εργαλειοποίηση» της Επιτροπής Δεοντολογίας στην πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της ηγεσίας και των «αντιφρονούντων» στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Την ίδια στιγμή, τα τελευταία δημοσκοπικά δεδομένα, τα οποία φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ τρίτο και οριακά διψήφιο με 10.9%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB, έχουν προκαλέσει βαθύ και γενικότερο προβληματισμό στα ενδότερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει καταλάβει τη δεύτερη θέση στις τελευταίες μετρήσεις κι ενώ αναμένεται περαιτέρω συσπείρωση της κομματικής του βάσης, ενόψει της κούρσας για την εκλογή του/ης νέου/ας Προέδρου.
Ανοίγει τα χαρτιά του ο Κασσελάκης
Εν τω μεταξύ, κι ενώ η Επιτροπή Δεοντολογίας θα συνεδριάσει αργά το απόγευμα για το «θέμα Σπίρτζη», προκειμένου να καταλήξει ή όχι στη λήψη πειθαρχικών μέτρων εναντίον του, στις 7 το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσει και η Επιτροπή Καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου.
Η σημερινή συνεδρίασή της, ωστόσο, ξεφεύγει από το «γραφειοκρατικό» της χαρακτήρα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης θα παρουσιάσει όλες τις αλλαγές που επιθυμεί να υλοποιήσει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι οποίες προκάλεσαν ουκ ολίγες φορές εσωκομματικές τριβές στο πρόσφατο παρελθόν, με πρώτη αυτή με αφορμή την παρουσίαση ερωτηματολογίου, το οποίο περιείχε ως ερώτημα και τη δυνατότητα αλλαγής του ονόματος του κόμματος.
Υπό αυτό το πρίσμα, η ατζέντα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής ανοίγει ακόμη περισσότερο, συμπεριλαμβάνοντας και καταστατικές αλλαγές, τη στιγμή που σειρά κορυφαίων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν το τελευταίο διάστημα «βαθιές αλλαγές» στην πολιτική που ακολουθεί η σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο τον διαγραφέντα από την ΚΟ του κόμματος, Παύλο Πολάκη.
Πάντως, σε μια απόπειρα φυγής προς τα μπρος, η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά απάντησε χθες αναφορικά με τις διαδικτυακές αναρτήσεις του Παύλου Πολάκη ότι «είναι ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε πρωτοβουλία εντός των κομματικών και συλλογικών οργάνων. Το Σαββατοκύριακο συνεδριάζει η Κεντρική μας Επιτροπή, είναι θεμιτές οι προσωπικές φιλοδοξίες, από κει και πέρα δεν έχω να σχολιάσω κάτι». «Εμείς θα κινηθούμε θεσμικά και με βάση το γράμμα του καταστατικού του κόμματος» υπογράμμισε η κυρία Κεχαγιά, τη στιγμή που η Κουμουνδούρου στρέφει το βάρος της δραστηριότητάς της στην παρθενική εμφάνιση του κ. Κασσελάκη στη φετινή ΔΕΘ.
Στη Θεσσαλονίκη με τα think tanks
Όπως ανέφερε η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, «θα υπάρξει μια πλήρης πρόταση για το ιδιωτικό χρέος, για τη στέγαση, για τη δημόσια υγεία. Θέματα τα οποία ταλανίζουν την κοινωνία», για την οποία έχουν ξεκινήσει με εντατικούς ρυθμούς οι προετοιμασίες στην Κουμουνδούρου. Την επιμέλεια της συνολικής οικονομικής πρότασης του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά και των προγραμματικών θέσεων που αναμένεται να παρουσιάσει από το βήμα της φετινής ΔΕΘ έχουν τα think tanks του κόμματος, ενώ η εμφάνιση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποσκοπεί στο να δώσει ένα καθαρό στίγμα της πολιτικής που ο ίδιος προτίθεται να ακολουθήσει απέναντι σε βασικούς τομείς της πολιτικής.
Γεωργία Σαδάνα- protothema.gr