Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, 2021

Κατάμεστη η πλατεία Αγίου Βλασίου στην εκδήλωση μνήμης για τα 72 χρόνια καταστροφής του χωριού από τους Γερμανούς

Κατάμεστη η πλατεία Αγίου Βλασίου στην εκδήλωση μνήμης για τα 72 χρόνια καταστροφής του χωριού από τους Γερμανούς

WP_20160806_21_39_05_Pro

Μεγάλο το ενδιαφέρον του κοινού. 

Με επιτυχία  τελέστηκε στην Πλατεία του Αγίου Βλασίου “Ηλίας Τσαλάκος” της Δ.Ε. Παρακαμπυλίων  η εκδήλωση για τα 72 χρόνια της καταστροφής του Αγίου Βλασίου από τους Γερμανούς.  Για την εκδήλωση έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής. Η προσέλευση υπήρξε μεγάλη ενώ υπήρξαν πολλές παρεμβάσεις και ερωτήσεις από το κοινό. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών κύριος Πατρώνης Βασίλειος. Αναφέρθηκε στα γεγονότα της 6ης Αυγούστου 1944 και στην καταστροφή των χωριών Άγιος Βλάσης, Καραμανέϊκα, Χούνη από τους αποχωρούντες Γερμανούς κατακτητές. Στη συνέχεια τοποθέτησε τα γεγονότα αυτά στο γενικότερο ιστορικό πλαίσιο της εποχής και τις πολεμικές τακτικές που ακολουθούσαν οι δυνάμεις του Άξονα έναντι των αντάρτικων ομάδων αντίστασης.

Στον Άγιο Βλάση οι Γερμανοί επέδραμαν δύο φορές. Η πρώτη ήταν το Νοέμβριο του 1943 και η δεύτερη στις 6 Αυγούστου 1944. Τότε το χωριό καταστράφηκε ολοσχερώς. Μεταξύ των θυμάτων αναφέρθηκαν μέχρι τώρα από προφορικές μαρτυρίες οι εξής:

Νοέμβριος 1943.

Ευρυπίδης Μάλαινος, Κωνσταντίνος Σκάνδαλος, Ιταλός στρατιώτης που αυτομόλησε στους Έλληνες αντάρτες.

Αύγουστος 1944

Πολυχρόνης  Κώστας δάσκαλος,

Κούρτης Λεωνίδας,

Παπαδόπουλος Βασίλειος

Από νάρκη που τοποθέτησαν οι κατακτητές  σκοτώθηκαν επιστρέφοντας στα χωράφια τους ή στα σπίτια τους:

Βελέντζας Γεώργιος

Μπουρλή Θεοδώρα

Η εκδήλωση έγινε με πρωτοβουλία πολιτών για την αναβίωση της ιστορικής μνήμης και μελών του Συλλόγου Αγιοβλασιτών Αγρινίου και Συλλόγου Φίλων Μάχης της Κορομηλιάς. Πολύτιμη ήταν η συμβολή του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Χούνης κου Βασίλη Στάθη που βοήθησε με την ηχητική κάλυψη της εκδήλωσης αλλά και με πολύ σημαντικές ιστορικές μαρτυρίες. Στην εκδήλωση χαιρέτησαν ή έκαναν παρεμβάσεις ο Δημοτικός Σύμβουλος κος Καζαντζής Νίκος, ο πρώην Πρόεδρος της ΟΣΥΤ και ΠΑΝΣΥ κος Σκάνδαλος Επαμεινώνδας, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Χούνης κος Στάθης Βασίλης,  ο  Πρόεδρος Φίλων Μάχης της Κορομηλιάς κος  Σπυρέλης Πέτρος, η Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κυπαρίσσου κα Σωτηροπούλου Χριστίνα. Την επιμέλεια του Επιστημονικού προγράμματος της εκδήλωσης είχε ο φιλόλογος Ηλίας ( Λίνος) Υφαντής.

WP_20160806_21_15_26_Pro

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.