Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, 2021

Με κατάνυξη η Μεσάριστα γιόρτασε τον πολιούχο της

Με κατάνυξη η Μεσάριστα γιόρτασε τον πολιούχο της

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαρίστης Αιτωλοακαρνανίας ο “Άγιος Νικόλαος” αναφέρει σε ανακοίνωση της:

1Κλίμα κατάνυξης και λαμπρότητας στη Μεσάριστα

Η Μεσάριστα γιόρτασε τον πολιούχο της την Παρασκευή 19 Μάϊου 2017 και το Σάββατο 20 Μάϊου 2017 σε κλίµα ιδιαίτερης κατάνυξης και λαµπρότητας την ανακοµιδή των Ιερών Λειψάνων του εν Αγίοις Πατρός ηµών Νικολάου αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του θαυµατουργού.

3Το πρόγραµµα των θρησκευτικών εκδηλώσεων είχε ως εξής:
• Την Παρασκευή 19 Μαΐου το απόγευµα και ώρα 7:00 µ.µ., τελέσθηκε ο εσπερινός της εορτής µετ’ Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγµατος.
• Το Σάββατο 20 Μάιου το πρωί και ώρα 7:00 π.µ. τελέσθηκε ο Όρθος και η Θεία Λειτουργία.
Στην Μεσάριστα καθ’ όλη τη διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών να εκτίθει προς προσκύνηση µέρος του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου, το οποίο φυλάσσεται εις τον Ιερόν Ναό .
Την εορτή τίµησαν µε την παρουσία τους µεταξύ άλλων, ο Καραγκούνης Κων/νος Βουλευτής του νοµού Αιτ/νίας, η Ανθούλα Μακρή, υπεύθυνη εθελοντισµού και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήµου Αγρινίου καθώς επίσης και οΧασιώτης Θέµης, Δηµοτικός Σύµβουλος του Δήµου Αγρινίου και Αντιπρόεδρος του «ΚΟΙΠΑ».
Λίγα λόγια για την ζωή και το βίο του Αγίου Νικολάου (πηγή:Wikipedia.org):
Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε το 270 µ.Χ. στα Πάταρα της Λυκίας, από γονείς ευσεβείς και πλουσίους και έτυχε επιµεληµένης µόρφωσης. Όµως, σε νεαρή ηλικία έµεινε ορφανός και κληρονόµος µιας µεγάλης περιουσίας. Από πολύ νωρίς είχε αφιερωθεί στα Θεία, µετά την µετάβασή του στα Ιεροσόλυµα για να προσκυνήσει τον Τίµιο Σταυρό και τον Πανάγιο Τάφο. Όταν επέστρεψε στην πατρίδα του χειροτονήθηκε ιερέας. Στην αρχή αφιερώθηκε στον ασκητικό βίο κι έγινε ηγούµενος της Μονής Σιών στα Μύρα της Λυκίας. Όταν απεβίωσε ο τότε Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας, οι επίσκοποι, δια θεϊκής αποκαλύψεως, αναγόρευσαν Αρχιεπίσκοπο τον Νικόλαο. Από την θέση αυτή ανέπτυξε έντονη δράση και επεξέτεινε τους αγώνες του για την προστασία των φτωχών και των απόρων ιδρύοντας νοσοκοµεία και διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύµατα. Προικισµένος µε υψηλό χριστιανικό φρόνηµα, θάρρος και ζωτικότητα εµψύχωνε τους διωκόµενους (από τους Ρωµαίους) χριστιανούς, διωκόµενος και εξοριζόµενος και ο ίδιος για τη στάση του αυτή. Κατά τους διωγµούς του Διοκλητιανού υπέστη βασανιστήρια. Όταν όµως ανήλθε στον αυτοκρατορικό θρόνο ο Μέγας Κωνσταντίνος ελευθερώθηκαν όλοι οι χριστιανοί και έτσι ο Νικόλαος επανήλθε στο αρχιεπισκοπικό θρόνο. Σύµφωνα µε την παράδοση, ήταν προικισµένος µε το χάρισµα της θαυµατουργίας και έσωσε πολλούς ανθρώπους, και όσο ήταν εν ζωή αλλά και µετά τον θάνατο του. Αναφέρονται πλείστα θαύµατα του Αγίου όπως η απελευθέρωση των τριών στρατηλατών, θεραπείες νοσούντων και αποκαταστάσεις φτωχών.
4O ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ
Ο άγιος Νικόλαος απεδήµησε ειρηνικά στις 6 Δεκεµβρίου του έτους 343. Μετά τον θάνατο του ονοµάστηκε «µυροβλύτης», καθώς σύµφωνα µε την παράδοση της χριστιανικής θρησκείας, τα λείψανά του άρχισαν να αναβλύζουν άγιο µύρο, όπως και άλλων αγίων. Τα λείψανά του διατηρήθηκαν στα Μύρα της Λυκίας έως και τον ενδέκατο αιώνα, όπου το 1087 κάποιοι ναύτες τα αφαίρεσαν και τα µετέφεραν στην Ιταλία, στην πόλη Μπάρι, όπου τοποθετήθηκαν στο Ναό του Αγίου Στεφάνου. Λέγεται ότι κατά την τέλεση της θείας λειτουργίας άρχισε να αναβλύζει τόσο πολύ µύρο από τα ιερά λείψανα, που οι πιστοί το µάζευαν σε δοχεία για θεραπεία από διάφορες αρρώστιες, ενώ αρκετοί λιποθυµούσαν από την ευωδία του µύρου αυτού. Η µνήµη του γιορτάζεται στις 6 Δεκεµβρίου τόσο από την Ορθόδοξη, όσο και από την Ρωµαιοκαθολική Εκκλησία.

24 agios-nikolaos4

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.