Σάββατο, 10 Απριλίου, 2021

Κατασκευή φράγματος Κρεμαστών: μνήμες μιας δημιουργικής περιόδου (βίντεο)

Κατασκευή φράγματος Κρεμαστών: μνήμες μιας δημιουργικής περιόδου (βίντεο)

Ένα βίντεο της ΔΕΗ στο διαδίκτυο   σχετικά με την κατασκευή του φράγματος Κρεμαστών, την δημιουργία της ομώνυμης λίμνης και του Σταθμού παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας, ξύπνησε μνήμες μιας δημιουργικής περιόδου, όπως αυτή της δεκαετίας του 1960, κατά την οποία υλοποιήθηκαν σημαντικά έργα υποδομής στην χώρα, με βασικό άξονα την παραγωγή ενέργειας.

Τα Κρεμαστά αποτέλεσαν την επιτομή της αναπτυξιακής προσπάθειας. Ένα έργο πάνω στον πιο «δύσκολο» ποταμό της χώρας, τον μυθικό Αχελώο, σε δύσκολες γεωμορφολογικές συνθήκες, με τεράστιες τεχνικές δυσκολίες και με περιορισμένη (την περίοδο εκείνη) εμπειρία στο επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό της Ελλάδας.

Και όμως, το έργο αυτό ολοκληρώθηκε μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Ειδικά η κατασκευή του φράγματος άρχισε το 1964 και τελείωσε την επόμενη χρονιά (!) και γενικά πολύ σύντομα το μεγάλο έργο παραδόθηκε σε λειτουργία.

Λίγοι ίσως γνωρίζουν ότι χάρις στο ΥΗΕ Κρεμαστών δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις τροφοδότησης με ενέργεια του άλλου μεγάλου πρότζεκτ εκείνης της περιόδου, δηλαδή της εξόρυξης βωξίτη στην Βοιωτία, μιας ιδιαίτερα ενεργοβόρου δραστηριότητας. Έτσι χάρις στα Κρεμαστά, η χώρα μας αποτελεί σήμερα ένα σημαντικό παράγοντα στον τομέα του βωξίτη και της παραγωγής αλουμινίου, με αξιόλογη εξαγωγική δραστηριότητα και συσσωρευμένη εμπειρία δεκαετιών ως παρακαταθήκη για το μέλλον της οικονομίας μας.

Διαβάστε για τα τεχνικά στοιχεία ΥΗΕ Κρεμαστών : https://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/1966_yis_kremasto…

www.ypethe.gr 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.