Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2020

Κατατέθηκε η τροπολογία για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων

11s18axts-thumb-large_H_645_450Kατατέθηκε η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για τις νέες συντάξεις στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, με τίτλο «Μεταρρύθμιση της διοικητικής οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, κέντρα εμπειρογνωμοσύνης σπάνιων και πολύπλοκων νοσημάτων και άλλες διατάξεις».

Με την τροπολογία ορίστηκε, μεταξύ άλλων, ο τρόπος αναπροσαρμογής των συντάξιμων αποδοχών για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, προβλέπεται ότι η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών, για το διάστημα έως και το 2020, διενεργείται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα από 2021 και εφεξής διενεργείται με βάση το δείκτη μεταβολής μισθών, που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ.

Επίσης καθορίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες και η διαδικασία της εφαρμογής του δείκτη μεταβολής μισθών της ΕΛΣΤΑΤ για την αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών, όπως σημειώνεται στην τροπολογία.

Μετά επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ ότι δεν είναι δυνατό να εκδοθεί ο δείκτης μεταβολής μισθών από το 2002 και μετά, οι αλλαγές κρίθηκαν επιβεβλημένες προκειμένου να ξεμπλοκάρει η διαδικασία έκδοσης περίπου 50.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης που έχουν κατατεθεί μετά τον νέο ασφαλιστικό νόμο.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει την τροπολογία, από τις αλλαγές προκύπτει όφελος ύψους 12,5 εκατ. στον προϋπολογισμό.

Newsroom ΔΟΛ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.