Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021

Η καθιέρωση της αργίας του Αγίου Χριστοφόρου

Η καθιέρωση της αργίας του Αγίου Χριστοφόρου

Του Λευτέρη Τηλιγάδα

Μέχρι και το τέλος Απριλίου του 1928 η γιορτή του Αγίου Χριστοφόρου δεν είχε οριστεί ακόμα ως ημέρα τοπικής αργίας της πόλης του Αγρινίου, παρά το γεγονός ότι είχε συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

Κατά τη συνεδρίαση του της 26ης Απριλίου εκείνης της χρονιάς, ο Πρόεδρος του Οργάνου Κωνσταντίνος Μέξης διάβασε ένα έγγραφο της επιτροπής του ενοριακού ναού Αγίου Χριστοφόρου, με το οποίο ζητούσε την καθιέρωση της γιορτής του πολιούχου της πόλης, στις 9 Μαΐου, ως μέρα γενικής αργίας, «διά του λόγου ότι», όπως ανέφερε η αίτηση, «η ένταση των εργασιών των γεωργών συμπίπτει με την ημέραν ταύτην του εορτάζοντος ναού την μνήμην του Αγίου, του θεωρουμένου προστάτου ταύτης»[1].

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αιτήματος των επιτρόπων του ναού στο σώμα των Δημοτικών Συμβούλων, ο Δήμαρχος Αγρινίου, Αντρέας Παναγόπουλος, πήρε το λόγο και είπε «ότι τούτο είναι αδύνατο». Όπως όμως είπε, «και εις τον ιερέα του ναού, κ. Απόστολον Φαφούτην», σημειώνεται στα Πρακτικά, «εκείνο όπερ δύναται να γίνει, είναι να εκφρασθεί παράκλησις προς τον εμπορικόν σύλλογον της πόλεως διά τούτο».

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχθηκε την πρόταση και ανέθεσε στο Δήμαρχο τις περαιτέρω συνεννοήσεις.

Δεν γνωρίζουμε τι απέγινε εκείνη την χρονιά. Η αργία πάντως της γιορτής του Αγίου Χριστοφόρου καθιερώθηκε, ως δημόσια αργία με το Βασιλικό Διάταγμα της 25ης Ιουνίου 1956, το οποίο δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως τις 14ης Ιουλίου της ίδιας χρονιάς (ΦΕΚ 157/ 14-7-1956), όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω:

Πηγή: archeionagriniouemerologio.blogspot.com

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.