Τρίτη, 20 Απριλίου, 2021

Καθησυχαστικός ο Ευθ.Λέκκας για τον σεισμό της Αμφιλοχίας

Καθησυχαστικός ο Ευθ.Λέκκας για τον σεισμό της Αμφιλοχίας

Ανησυχία προκάλεσε στην Αιτωλοακαρνανία η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 18.08 με ένταση 4,7 ρίχτερ και επίκεντρο κοντά στην Αμφιλοχία, στην περιοχή του όρους Πεταλά.

«Είναι μία δόνηση η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της σεισμικότητας της περιοχής. Βεβαίως παρακολουθούμε την εξέλιξη των δεδομένων. Θεωρώ πάντως πως δεν πρέπει να υπάρχει λόγος ανησυχίας“, ανέφερε ο πρόεδρος  του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) και καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας ερωτώμενος για τη συγκεκριμένη σεισμική δόνηση.

Ο έγκριτος επιστήμονας σημείωσε τα εξής:  “Στις 6:08 το απόγευμα εκδηλώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση της τάξης των 4,7 βαθμών με εστιακό βάθος τεσσάρων χιλιομέτρων στην περιοχή του Οζερού. Είναι μία περιοχή που δίνει συχνά σεισμικές δονήσεις. Πρόκειται για ρήγμα το οποίο διατρέχει ουσιαστικά όλη την Αιτωλοακαρνανία. Η δόνηση έγινε αισθητή σε ένα μεγάλο κομμάτι του νομού, από την Αμφιλοχία, την Άρτα και μέχρι την Πάτρα».

Ερωτώμενος για το αν αναμένονταν σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή , απάντησε: “Γενικώς περιμένουμε σεισμική δραστηριότητα κατά μήκος των μεγάλων ρηγμάτων της Αιτωλοακαρνανίας. Έχουμε ακτινογραφήσει όλα τα ρήγματα της περιοχής, σε ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία. Υπάρχουν αρκετά ρήγματα στην περιοχή αλλά θεωρώ ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και αυτός ο σεισμός ήταν μάλλον προς την θετική κατεύθυνση και όχι προς την αρνητική”.

Ερωτώμενος για το αν αυτός ο σεισμός μπορεί  να “αφυπνίσει” κοντινά ρήγματα απάντησε:” Δεν νομίζω γιατί ήταν πολύ μικρός σεισμός. Για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται ένας σεισμός άνω των 6 Ρίχτερ”.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.