Τετάρτη, Δεκέμβριος 12, 2018

Κατμάρ: Το Ξηρομερίτικο νηστίσιμο γλυκό!

 IMG_0930 Την καθαρά Δευτέρα και κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής το νηστίσιμο γλυκό  Κατμάρ είχε την τιμητική του, στα χωριά του Ξηρομέρου και ήταν το συνηθισμένο γλυκό των ημερών της Αποκριάς.
Το Κατμάρ που ήταν εύκολο στην παρασκευή του, γλύκαινε τις ημέρες της νηστείας όλους τους Ξηρομερίτες.

 Δείτε τη συνταγή από την μαγείρισσα Ευτυχία Βενετίκου, η οποία κατάγεται από την Κατούνα, για όσους θέλουν να φτιάξουν το Κατμάρ, το Ξηρομερίτικονηστίσιμο γλυκό!

Υλικά για το χωριάτικο φύλλο

-1 κιλό αλεύρι

-400γρ νερό

-αλάτι

-1 κουταλιά της σούπας  λάδι

Υλικά  για τη γέμιση

– ½  κιλό καρύδια –αμύγδαλα  ψιλοκομμένα

– 1 φακελάκι σουσάμι (100 γρ.)

– 2 κουταλιά της σούπας κανέλα

-½  κουταλιά της σούπας γαρύφαλλο

– ½  λάδι

-½  κούπα τσαγιού φρυγανιά τριμμένη

-½  κούπα τσαγιού  ζάχαρη

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

– 2 κούπες ζάχαρη

– 2 κούπες νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε τα καρύδια, τα αμύγδαλα, το γαρύφαλλο το σουσάμι τη  κανέλα τη φρυγανιά και τη ζάχαρη  σε ένα μπολ.

Ανοίγουμε τα φύλλα και τα λαδώνομαι ένα ένα και ρίχνουμε  το μείγμα και μετά το βάζουμε σουρωτό στο λαδωμένο ταψί. .Αυτό το επαναλαμβάνουμε ώσπου να γεμίσει το ταψί Στη συνέχεια το βάζουμε στο φούρνο και το ψήνουμε για 20 λεπτά στους 180ο βαθμούς .

Μόλις κρυώσει ρίχνουμε το σιρόπι ζεστό από πάνω.

ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

xiromeronews.blogspot.gr/

IMG_0918 IMG_0914 IMG_0927 IMG_0930 IMG_4098

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Ανώνυμος

    ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΟΥΛΗ ΜΟΥ….ΚΑΘΕ ΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ Η ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΧΑΤΗΡΙ,ΩΣ ΤΑ ΒΑΘΕΙΑ ΓΕΡΑΜΑΤΑ..[τηρω την παρδοση..]….!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.