Τρίτη, Σεπτέμβριος 17, 2019

Δημήτριος Κατσούλης: Ο ηθοποιός και καραγκιοζοπαίκτης που δραπέτευσε από τους Γερμανούς στο Αγρίνιο.

Του Λίνου Υφαντή,

Ο Δημήτριος Κατσούλης ήταν καραγκιοζοπαίκτης και ηθοποιός.  Γεννήθηκε το 1925 στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας και έφυγε από τη ζωή το 2017. Συμμετείχε σε πολλές παλιές ελληνικές ταινίες. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας εγκαταστάθηκε στη Μελβούρνη, όπου ανέπτυξε έντονη θεατρική δραστηριότητα. Ίδρυσε το 1974 το Παιδικό Θέατρο Αυστραλίας και το 1976 το Επαγγελματικό Θέατρο Ελλήνων Αυστραλίας. Το 1978 ίδρυσε το Ελληνικό Θέατρο Σκιών, με το οποίο έως το 1991 έδωσε αλλεπάλληλες παραστάσεις με δικά του κείμενα σε σχολεία της Μελβούρνης και αλλού. Έγραψε και παρουσίασε σατιρικά σκετς Καραγκιόζη στο ραδιοφωνικό σταθμό Αυστραλίας SBS. Έγραψε και ποιήματα. Μέλος του Actors and Annaouncer’s Equity Association της Αυστραλίας.

Εκείνο όμως που είναι λιγότερο γνωστό είναι η διαμονή του στο Αγρίνιο κατά τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια καθώς και η αντιστασιακή δράση που ανέπτυξε. Στο ένθετο » Νεοελληνικά γράμματα» του περιοδικού  «Καραγκιοζολόγιον» στο τεύχος 6 αναφέρονται αρκετά στοιχεία για τη σχέση του Κατσούλη με το Αγρίνιο.

Η Κατοχή βρήκε τον Κατσούλη μαθητή Γυμνασίου στο Αγρίνιο.  Παρόλο το νεαρό της ηλικίας του εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση. Συμμετείχε στην επιχείρηση εναντίον του στρατιωτικού αεροδρομίου Αγρινίου την 25/9/1943.  Συλλαμβάνεται από άνδρες των Ταγμάτων Ασφαλείας. Αυτοί με τη σειρά τους τον παραδίδουν στους Γερμανούς, από τους οποίους κακοποιείται. Παρόλα αυτά κατορθώνει να δραπετεύσει από τις φυλακές Αγρινίου. Ήταν ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο εκείνη την εποχή και ελάχιστοι το κατάφεραν, ιδίως όταν τη διοίκηση της πόλης ανέλαβαν οι Γερμανικές δυνάμεις, ύστερα από την συνθηκολόγηση των Ιταλών.

Έκτοτε  εγκαταλείπει το Αγρίνιο και μετεμφυλιακά εγκαθίσταται στην Αθήνα, όπου συνέχισε την καλλιτεχνική του καριέρα.

Φιλμογραφία

ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΕΣ: Οι καθώς πρέπει (1964) /ΞΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ: Summer Holiday (σκηνοθ. Yeats, αγγλική) / ΞΕΝΕΣ ΣΕΙΡΕΣ: Παπούτσι από τον τόπο σου ( SBS ). Πέθανε στις 26 Αυγούστου 2017.
Φιλμογραφία

Ο κύριος με τα γκρι (1997)
Ύποπτος πολίτης (1994)
Αναστενάζουν οι πενιές (1970)
Βαβυλωνία (1970)

Οι γενναίοι του Βορρά (1970)[κομιτατζής]
Η άγνωστη της νύχτας (1970)
Που πας χωρίς αγάπη (1970)
Οι γενναίοι του Βορρά (1970)
Ένας Κίτσος στα μπουζούκια (1970)
Ένας χίπις με φιλότιμο (1970)
Δάκρυα και διπλοπενιές (1969)
Ελπίδες που ναυάγησαν (1968)
Η θυρωρίνα (1968)
Το κανόνι και τ΄αηδόνι (1968)
Καταραμένη ώρα / Τραγούδησέ μου μανούλα…(1968)
Χάιδω (1967)
Εισπράκτωρ 007 (1966)
Ήρωες (1966)
Η βουλευτίνα (1966)
Με τη λάμψη στα μάτια (1966)
Τα μυστικά της αμαρτωλής Αθήνας (1966)
Ο μπαμπάς μου ο τεντυμπόυς (1966)
Φτωχό μου σπουργιτάκι (1965)
Ο λαγοπόδαρος (1964)

Με λύγισε η φτώχεια (1964)[Μίμης/γκαραζιέρης]
Αγάπησα και πόνεσα (1963)Η βαλίτσα με το πτώμα (1963)[άνθρωπος του υποκόσμου που προμήθευε κορίτσια τον Βαλέρη]

Ζητείται τίμιος (1963)

Χτυποκάρδια στο θρανίο (1963)[γνωστός του Παπαμιχαήλ στο ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη]
Αμαρτωλά χέρια (1963)
Ένας ντελικανής (1963)
Ο Ιππόλυτος και το βιολί του (1963)
Τύφλα νά’χει ο Μάρλον Μπράντο (1963)
Δουλειές του ποδαριού (1962)

Δεν γνώρισα μητέρα (1962)
Πεζοδρόμιο (1962)[Αντώνης Δέλος]
Κατρακύλισμα στο βούρκο (1962)
Μην είδατε τον Παναή; / Καταζητείται ο Βέγγος (1962)
Ο Μιχαληός του 14ου συντάγματος (1962)
Αγάπη και θύελλα (1961)
Λάθος στον έρωτα (1961)
Για σένα την αγάπη μου (1960)
Η αυγή του θριάμβου (1960)
Δυο χιλιάδες ναύτες και ένα κορίτσι (1960)
Για το ψωμί και τον έρωτα (1959)

Ψιτ κορίτσια! (1959)[υπάλληλος γκαράζ, παρέδωσε την βάρδιά του στον Σάκη]
Δράκουλας και Σία (1959)
Μόνο για μια νύχτα (1958)[ναυτικός, πελάτης περιπτέρου που βλέπει και καταδίδει τον Δημήτρη Σεργίου στην Ασφάλεια]

Μαρία η Πενταγιώτισσα (1957)
Για το ψωμί και τον έρωτα / Συννεφιασμένη Κυριακή (1957)
Η αρπαγή της Περσεφόνης (1956)
Δείτε αφιέρωμα για το Δημήτριο Κατσούλη:

 

Πηγές:

http://www.paramythia-online.gr/17438/efyge-apo-tin-zoi-o-ithopoios-dimitris-katsoylis-vinteo/

 

http://greekactor.blogspot.com/2011/09/blog-post_5374.html

 

Καραγκιοζολόγιον, τευχ. 6. Ένθετο «Ελληνικά Γράμματα»

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.