Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021

Καζινιστές: Η μυστική οργάνωση που έδρασε στην Αιτωλοακαρνανία κατά την επανάσταση του 1821

Καζινιστές: Η μυστική οργάνωση που έδρασε στην Αιτωλοακαρνανία κατά την επανάσταση του 1821


Του Λίνου Υφαντή,
Η επανάσταση του 1821 έχει και τις ανεξερεύνητες πτυχές της. Μία από αυτές είναι η εμφύλια διαμάχη που ξέσπασε μεταξυ καπεταναίων και όσων στήριζαν Μαυροκορδάτο. Έτσι το καλοκαίρι του  1824 καταγράφεται η παρουσία μίας μυστηριώδους οργάνωσης, των Καζινιστών. Η δράση της εστιάζεται κυρίως στην Αιτωλοακαρνανία με ξεκάθαρο αντιμαυροκορδατικό σκοπό. Για την ύπαρξη της γνώριζε και ο Ιάκωβος Μάγιερ.

Η οργάνωση κινούνταν στα πλαίσια μυστικών οργανώσεων της εποχής. Πιθανόν έλαβε το όνομα της από ξένο παράγωγο που παρέπεμπε σε χαρτοπαικτικές λέσχες. Το παραπάνω στοιχείο ίσως προδίδει τον συνομωτικό της χαρακτήρα και τους χώρους που έστησε τα δίκτυά της.

Εν τέλει οι σκοποί της οργάνωσης επιτεύχθηκαν με την απομάκρυνση του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου από το Μεσολόγγι και την τοποθέτηση του στο Ναύπλιο. Έτσι ανεστάλη και η δράση των “Καζινιστών”, η οποία δεν είχε πλέον σκοπό ύπαρξης. Όπως και να έχει, αποτελεί άλλη μια μελανή σελίδα του εμφύλιου σπαραγμού, που έθεσε σε κίνδυνο την επανάσταση και αποτελούσε ένα από τα βασικά αίτια της αλώσεως του Μεσολογγίου από τους Οθωμανούς δύο χρόνια αργότερα.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.