Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2021

Κεντροαριστερός ή κεντροδεξιός πόλος;

Κεντροαριστερός ή κεντροδεξιός πόλος;

pavlos theodoridisΓράφει ο Παύλος Θεοδωρίδης*

Η εδραίωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική σκηνή της χώρας είναι που ανησυχεί το παλαιό κατεστημένο και γι’αυτό προσπαθούν με κάθε τρόπο να αλλάξει αυτό και υποστηρίζουν ότι ο τόπος έχει ανάγκη από μια κεντροαριστερά που θα αποκλείσει τον ΣΥΡΙΖΑ από τις διεργασίες της κεντροαριστεράς. Ο κατάλληλος επιπλέον χρόνος για αυτή την αλλαγή είναι συμφώνα με τα λεγόμενα τους οι επόμενες εκλογές .Πέρα όμως από τα προβλήματα της κεντροαριστεράς ( τους εγωισμούς για την ηγεσία κλπ) δε είναι εύκολο να καταλάβει πως έπαψε να είναι η δύναμη της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα .
Πολλοί όμως στον χώρο αυτόν εναντιώνονται στην ΝΔ δε συμφωνούν με το νεοφιλελευθερισμό του Μητσοτάκη ούτε με την δεξιά πτέρυγα της ΝΔ. Αντιλαμβάνονται ότι η σοσιαλδημοκρατία είναι σε όλη την Ευρώπη σε κρίση συνέπεια πολυετούς συνεργασίας με τη δεξιά και τις πολιτικές της. Για όσους δε θέλουν κυβέρνηση δεξιάς μπαίνει το ζήτημα διαμόρφωσης ενός πόλου με προοπτική συνεργασίας σε τον ΣΥΡΙΖΑ. Η σημερινή κυβέρνηση έχει σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό ακλουθεί τα μνημόνια και είναι κατανοητό να την επικρίνουν.
Από αντίστοιχες περιπτώσεις που εφάρμοσαν αυτήν την πολιτική υπάρχουν δείγματα επιτυχιών. Όπως για παράδειγμα στην υγεία, το πλαστικό χρήμα , ο εξωδικαστικός συμβιβασμός , η ανάπτυξη στον τομέα του τουρισμού, η μέριμνα για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αλλά και πολλά αλλά τα οποία έχουν βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών. Επιπλέον σημαντικό στοιχείο είναι ότι στα πλαίσια της τρίτης αξιολόγησης δεν υπάρχουν περικοπές μισθών και συντάξεων αλλά κυρίως έχει μεταρρυθμίσεις αποκρατικοποίησης και απελευθέρωσης επαγγελμάτων. Τα στελέχη της κεντροαριστεράς θυμώνουν με την συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και τον πολιτικό πολιτισμό ορισμένων στελεχών της κυβέρνησης.
Πιστεύω ότι πολλοί που στηρίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούμε με όλα αυτά. Είναι παράξενο όσοι συνυπήρξαν με το ακροδεξιό κομμάτι της ΝΔ (Βοριδη Αδωνη Μπαλτακο Τζοχατζοπουλο κλπ ) και όσοι δόξαζαν το ΠΑΣΟΚ στις πιο λαϊκίστικες στιγμές του να θυμώνουν με τον ΣΥΡΙΖΑ και εμείς θυμώνουμε όμως πέρα από τους θυμούς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία το μέλλον της χώρας και της κεντροαριστεράς. Χρειάζεται ισχυρός πόλος της κεντροαριστεράς όχι για να βοηθήσει τη ΝΔ αλλά για να είναι σε αντιπαράθεση με αυτήν. Δε μπορεί και δεν πρέπει οι προοδευτικοί πολίτες να συσπειρωθούν γύρω από τη δεξιά και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της.
Το αντίθετο ένας τέτοιος πόλος δε μπορεί παρά να προκύψει από την σύγκλιση του ΣΥΡΙΖΑ με μια κεντροαριστερά που δε θα είναι κεντροδεξιά. Διαφωνίες υπάρχουν και από τους δυο πολιτικούς χώρους από συγκεκριμένα στελέχη κρίνοντας από το ύφος τους.
Σημαντικό και απαραίτητο βήμα είναι η έναρξη εποικοδομητικού διαλόγου της κεντροαριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπάρχουν. Στόχος είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης σοσιαλιστικής παράταξης με κοινή συνιστάμενη της οποίας η αρχή πρέπει να είναι οι επόμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.Η επιτυχία αυτή θα είναι ηχηρό μήνυμα από όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες της χώρας.

*Πρώην Γραμματέας Νομαρχιακής ΔΗΜΑΡ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.