Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

“Κεραυνοί” του Μητροπολίτη Κοσμά για το “κοσμικό αμαρτωλό ξεφάντωμα”

“Κεραυνοί” του Μητροπολίτη Κοσμά για το “κοσμικό αμαρτωλό ξεφάντωμα”

Κοσμάς Αιτωλίας Σε μήνυμα του ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ.Κοσμάς εξαπολύει κεραυνούς για τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού «με τις ξενόφερτες επιδράσεις, τις αμαρτωλές προκλήσεις και επιδείξεις πού όσοι συμμετέχουν, τρώνε κρέατα ημέρες Δεκαπενταυγούστου. Πίνουν, μεθούν, χορεύουν χορούς σαρκολατρικούς, παρουσιάζονται με άσεμνη ενδυμασία, μεταβάλουν τον κατανυκτικό Δεκαπενταύγουστο σε κοσμικό αμαρτωλό ξεφάντωμα». Αντιδιαστέλλει τα σημερινά πανηγύρια με αυτά στο παρελθόν κατά τα οποία ” ζωντανά ενθουσιαστικά τραγούδια, που εξυμνούσαν την ελληνική λεβεντιά και τις ένδοξες σελίδες της ελληνικής ιστορίας, τραγούδια που τιμούσαν την οικογένεια και τα αγνά ήθη, παραδοσιακοί χοροί με παλμό και ζωντάνια, χοροί, οι οποίοι σέβονταν και περιφρουρούσαν την αξιοπρέπεια και την καθαρότητα των νέων.

Αναφέρει ο Μητροπολίτης στην εγκύκλιο του:

Η θερινή περίοδος, αγαπητοί, ιδιαιτέρως στην ύπαιθρο, είναι συνυφασμένη με τα πανηγύρια, τις θρησκευτικές δηλαδή λατρευτικές εκδηλώσεις, οι οποίες οργανώνονται με την ευκαιρία των εορτών του ορθοδόξου εορτολογίου τους θερινούς μήνες.

Τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο εορτάζει η Παναγία μας, εορτάζουν Άγιοι της Εκκλησίας μας. Όπου υπάρχουν Ιεροί Ναοί προς τιμήν τους, πλήθη λαού τρέχουν να εκκλησιασθούν, να ζήσουν το μυστήριο της Θείας Λειτουργίας και τις διάφορες πανηγυρικές ακολουθίες, να ακούσουν το θείο κήρυγμα, να ζωογονηθούν πνευματικά.

Ο αγνός ελληνικός λαός, με την αδιάφθορη ελληνοχριστιανική παράδοσι, έφερε μετά τις λατρευτικές ακολουθίες και την αγνή και καθαρή ψυχαγωγία του: ολόψυχα, πλούσια αλλά και απλά οικογενειακά τραπέζια και γεύματα, με σεβασμό στην καθιερωμένη από την Εκκλησία νηστεία, εγκάρδιες προπόσεις και ευχές, ζωντανά ενθουσιαστικά τραγούδια, που εξυμνούσαν την ελληνική λεβεντιά και τις ένδοξες σελίδες της ελληνικής ιστορίας, τραγούδια που τιμούσαν την οικογένεια και τα αγνά ήθη, παραδοσιακοί χοροί με παλμό και ζωντάνια, χοροί, οι οποίοι σέβονταν και περιφρουρούσαν την αξιοπρέπεια και την καθαρότητα των νέων.

Αυτά τα πανηγύρια προσέφεραν όλες τις αγνές και αληθινές χαρές στους πανηγυριστές. Γέμιζαν την καρδιά με αισιοδοξία και χαρά, φανέρωναν το μεγαλείο της ανθρωπίνης ψυχής και μάλιστα του νέου και της νέας, στερέωναν στην ψυχή τις αξίες και τα ιδανικά, έφερναν ανάμεσα στους ανθρώπους την αληθινή αγάπη και ενότητα. Πόσο ωραία θα ήταν να συνεχίζονταν αυτά τα ευλογημένα πανηγύρια. Θα είμασταν όλοι χαρούμενοι και ωφελημένοι.

Ανησυχούμε όμως σήμερα, γιατί κάποιες άλλες εκδηλώσεις τώρα το καλοκαίρι παίρνουν θέσι στη ζωή των συνανθρώπων μας. Εκδηλώσεις οι οποίες όχι μόνο δεν ωφελούν, αλλά εργάζονται καταλυτικά εις βάρος αρχών, αξιών και αυτής της γνησίας ελληνοχριστιανικής παραδόσεώς μας.

Ενδεικτικά μόνον θα αναφέρουμε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται κατά την αγία περίοδο του Δεκαπενταυγούστου.

Δεν φαίνονται να έχουν σχέσι με την πίστι μας, την Εκκλησία μας, την Παναγία μας, τους Αγίους μας, αφού καμιά σχέσι δεν έχουν με τη λατρεία μας. Πολλές εκδηλώσεις γίνονται Σάββατο βράδυ, με αποτέλεσμα να μην εκκλησιάζονται οι χριστιανοί μας, που συμμετέχουν σε αυτές.

Τι περίοδος είναι ο Δεκαπενταύγουστος, αγαπητοί;

Κατανυκτική περίοδος, περίοδος νηστείας, εγκρατείας, ασκήσεως για να ετοιμασθή ο χριστιανός και έτοιμος να τιμήση τη μεγάλη μάνα, την Παναγία μας, στη μεγάλη της εορτή, στις 15 Αυγούστου. Ούτε λάδι δεν καταλύουν οι ευσεβείς και συνειδητοί χριστιανοί αυτές τις άγιες ημέρες.

Και όμως σε αυτές τις πολιτιστικές εκδηλώσεις με τις ξενόφερτες επιδράσεις, τις αμαρτωλές προκλήσεις και επιδείξεις, όσοι συμμετέχουν, τρώνε κρέατα ημέρες Δεκαπενταυγούστου. Πίνουν, μεθούν, χορεύουν χορούς σαρκολατρικούς, παρουσιάζονται με άσεμνη ενδυμασία, μεταβάλουν τον κατανυκτικό Δεκαπενταύγουστο σε κοσμικό αμαρτωλό ξεφάντωμα. Και κατ’ αυτόν τον τρόπο μένουν μακριά από τις εκδηλώσεις αυτές, η θεοσέβεια, η καθαρότης, ο φόβος Θεού, η υπακοή στο θέλημά Του, η γνησία ελληνοχριστιανική παράδοσι των ελληνικών πανηγυριών που αναφέραμε.

Αγαπητοί, είμαστε Έλληνες και γνωρίζουμε, πρέπει να γνωρίζουμε ποιά και τι είναι η Παναγία για την Ελλάδα και τους Πανέλληνες.

Μας αγάπησε, μας αγαπά, μας σκέπασε και μας σκεπάζει η Παναγία μας και προσεύχεται για μας. Άγιοι πατέρες ομολογούν ότι η Παναγία μας για την κρίσι της Ελλάδος, πολύ προσεύχεται σήμερα.

Δεν βλέπουμε που πάμε; Δοκιμάζεται η πατρίδα, υποφέρουν οι Έλληνες. Ενώ κανείς δεν αγαπά την Ελλάδα και τους Έλληνες, η Παναγία μας αγαπά.

Γιατί λοιπόν τώρα τις μέρες του Δεκαπενταυγούστου διοργανώνουμε τέτοιες εκδηλώσεις που λυπούν, προσβάλλουν, υβρίζουν, θα πω, την Παναγία μας;

Είναι φοβερό να βλέπει σήμερα, τις άγιες ημέρες του Δεκαπενταυγούστου, ελληνικές ορθόδοξες κοινότητες να διοργανώνουν τέτοιες κοσμικές εορτές και μάλιστα στον περίβολο των Ιερών Ναών, πολλές φορές να κρεοφαγούν και να σαρκοποιούνται οι Χριστιανοί μας.

Δεν θέλω να προσβάλω κανέναν. Δεν θέλω να πιέσω κανέναν. Δεν πολεμώ την ψυχαγωγία, την αναγκαία ξεκούρασί σας. Δεν θέλω να σας στερήσω τη ψυχαγωγία, την ξεκούρασι, τη χαρά. Θέλω πάντοτε να χαίρεσθε. Να χαίρεσθε όμως χωρίς να αμαρτάνετε. Ως πνευματικός πατέρας σας καλώ να αρνηθήτε αυτές τις διασκεδάσεις τώρα που τιμούμε την Παναγία μας. Ας διοργανωθούν έξω από το Δεκαπενταύγουστο και φυσικά όπως θέλει η παράδοσί μας.

Εφιστώ την προσοχή των Εφημερίων και των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων. Καμιά σχέσι καί συμμετοχή δεν θα έχουν σε αυτές τις εκδηλώσεις.

Αγαπητοί, ας αφυπνισθούμε. Η Παναγία μας μας καλεί. Ας την τιμήσουμε, ας την δοξολογήσουμε, ας την παρακαλέσουμε θερμά να προσεύχεται για εμάς.

Ας πάρουμε την σωτήριο απόφασι: Το Δεκαπενταύγουστο εφέτος δεν θα αμαρτήσουμε. Θα τιμήσουμε αληθινά την Παναγία μας.

Μετά πατρικών ευχών

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΟΣΜΑΣ

Θέματα που ενδιαφέρουν

6 Σχόλια

 1. καποιος

  “ελληνοχριστιανικη παραδοση” :ο,τι πιο κιβδηλο και απατηλο εχει επινοησει ο νους του ανθρωπου…τι σχεση εχει ο πλατωνας,ο αριστοτελης,ο επικουρος,ο εμπεδοκλης κλπ κλπ κλπ,με το ρασο;;προφανως ΚΑΜΙΑ!

 2. ορθόδοξος

  Μπράβο στον επίσκοπό μας!

  Όσον φορά για το σχόλιο του “κάποιος”, να θυμήσουμε ότι οι Πλάτων, Αριστοτέλης και όλοι οι αρχαίοι προ Χριστού Έλληνες ήταν ειδωλολάτρες, πίστευαν στο δωδεκάθεο. Όταν όμως οι απόστολοι του Χριστού ήρθαν στην πατρίδα μας, οι πρόγονοί μας (με ελευθερία) αρνήθηκαν τα ψεύτικα είδωλα κι έγιναν χριστιανοί. Κι έτσι έχουμε 2.000 χρόνια ορθόδοξη εκκλησία εδώ. Τόσο απλά!

 3. Σεραφειμ χονδρος

  ΄

  ορθοδοξε σημερα ειναι περισσοτερο ειδωλολατρεις οι ελληνες ριξε μια ματια μεσα σε μια εκκλησια να δεις ποσα ειδωλα εχουν στους τοιχους και ποσο ελληνες ειναι οι ρασοφοροι το φενερωνουν οι καταρες της κυριακης της ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ κατα των ελληνων

 4. Σεραφειμ χονδρος

  Αληθεια εκτος απο την Λακγαρντ , ασχολειται με την κριση της Ελλαδας και η παναγια΄

 5. ΤΑΚΗΣ

  ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ
  ΟΤΑΝ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΠΕΔΡΑΜΑΝ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΩΣ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟ ΝΙΚΩΝΑ ΤΟΝ ΜΕΤΑΝΟΕΙΤΕ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΙΕΡΑ. ΠΡΟΕΒΗΣΑΝ ΔΕ ΣΕ ΩΜΟΤΗΤΕΣ ΒΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΛΕΗΛΑΣΙΕΣ. ΤΙ ΚΟΙΝΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑ ΜΑΧΑΙΡΑΣ ΕΚΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΜΕΔΙΟΛΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΕΟΔΟΣΙΟ. ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ. ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΣΚΥΘΟΠΟΛΗ ΠΟΥ ΕΣΤΕΛΝΑΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΥΛΟΥΣΑΝ ΩΣ ΣΚΛΑΒΟΥΣ.

  ορθόδοξος
  Posted 4 Αυγούστου 2016 at 7:53 πμ
  Μπράβο στον επίσκοπό μας!

  Όσον φορά για το σχόλιο του «κάποιος», να θυμήσουμε ότι οι Πλάτων, Αριστοτέλης και όλοι οι αρχαίοι προ Χριστού Έλληνες ήταν ειδωλολάτρες, πίστευαν στο δωδεκάθεο. Όταν όμως οι απόστολοι του Χριστού ήρθαν στην πατρίδα μας, οι πρόγονοί μας (με ελευθερία) αρνήθηκαν τα ψεύτικα είδωλα κι έγιναν χριστιανοί. Κι έτσι έχουμε 2.000 χρόνια ορθόδοξη εκκλησία εδώ. Τόσο απλά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.