Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου, 2020

Κική Δημουλά (1931-2020): «…ο μόνος αξιόπιστος μάρτυρας ότι ζήσαμε είναι η απουσία μας…»

Κορυφαίο μέγεθος της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας η πολυαγαπημένη Κική Δημουλά, έφυγε το Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2020, προκαλώντας πανελλήνια συγκίνηση και θλίψη.  Ισορροπώντας  την ποιητική της γραφή ανάμεσα στη «φιλοσοφική» και στη «χειροπιαστή» στιχουργική έμπνευση, καθιερώθηκε εδώ και πολλά χρόνια εξαιτίας της γνησιότητας, της δύναμης και του λεκτικού της πλούτου(«αναρχική των λέξεων» τη χαρακτήρισε ο  κριτικός Νίκος Δήμου, εννοώντας τη γλωσσική ιδιομορφία και τον περίτεχνο χειρισμό των εννοιών).

Του Παναγιώτη  Δρέλλια*

Η Κική Δημουλά υπήρξε επίμονη τοπιογράφος των εσωτερικών αναζητήσεων.          Η βαθιά ανθρώπινη ποίησή της μίλησε για δύσκολες καταστάσεις του βίου, ιδίως για την αναγκαιότητα καταβολής προσωπικού κόστους στα αδυσώπητα γεγονότα της ζωής (αποτυχίες, διαψεύσεις, αποχωρισμοί, παντοτινές απώλειες).

Το έργο της διαπέρασε τον στενό κύκλο των ειδικών και διαβάζεται από ευρύτερο κοινό, γιατί σύμφωνα  με την εύστοχη διατύπωση της γνωστής συγγραφέως  Ιωάννας Καρυστιάνη: «…η Δημουλά τρύπωσε στις πιο μύχιες σκέψεις των ανθρώπων που παιδεύονται σ’ ένα αφιλόξενο περιβάλλον φθαρμένων τύπων, που βάλλονται στην καθημερινότητα της πίεσης, του ανταγωνισμού, των αδιεξόδων, της γενικευμένης φθίνουσας επικοινωνίας…» (εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, «Όταν η ποίηση μιλάει στους πολλούς…», 16-7-2006).

Σπουδαίο γεγονός υπήρξε η βράβευσή της, το 2001, από την Ακαδημία Αθηνών με το Αριστείο των Γραμμάτων για το σύνολο του ποιητικού της έργου, και η είσοδός της λίγο αργότερα, το 2002, στο Ανώτατο αυτό Ίδρυμα των Αθανάτων ως τακτικό μέλος, συνεχίζοντας την παράδοση των μεγάλων ποιητών Κωστή Παλαμά,  Γιώργου Δροσίνη και Νικηφόρου Βρεττάκου.

«Μυστηριακό ανατρίχιασμα»(φράση του αείμνηστου Ακαδημαϊκού  Νικ. Ματσανιώτη) θα αισθανόμαστε  όταν ανατρέχουμε στους    στίχους  της  που κοσμούν  και τιμούν τη σύγχρονη Νεοελληνική Ποίηση. Χρόνος, φθορά, απουσία, θάνατος διασταυρώνονται θαυμαστά  στο βαρύτιμο έργο της Κικής Δημουλά,  αποκαλύπτοντας  ως ακριβά σημεία στη ζωή κάθε ανθρώπου τις αναμνήσεις, τις πικρίες,  τις αναθεωρήσεις, τις απώλειες.

*panagd@otenet.gr (Μαθηματικός-ΦΠΨ-ΜΔΕ Φιλοσοφίας)

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.