Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, 2020

Κινητοποίηση αγροτών στον Κόμβο Αμφιλοχίας

amfilochia_kinitopoiish-650x358

Μαχητική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Μάη, από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και τους Αγροτοκτηνοτροφικούς Συλλόγους της ευρύτερης περιοχής, στο κόμβο Αμφιλοχίας, ως μια πρώτη απάντηση δράσης των κτηνοτρόφων ενάντια στις εξευτελιστικές τιμές στο γάλα και το κρέας.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας και των Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων αντιδρώντας στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την τιμή στο γάλα, καθώς υπάρχει τεράστια μείωση και συνεχώς μειώνεται και το κατρακύλισμα στην τιμή του κρέατος των αμνοεριφίων, που είναι σε τιμές της δεκαετίας του ’90.

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι οδηγούνται σε αφανισμό εξαιτίας των εφαρμοζόμενων πολιτικών, καθώς και την ασφυκτική πίεση των γαλακτοβιομηχανιών, αναδείχτηκαν στο συλλαλητήριο καθώς το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι οι πολύ χαμηλές τιμές παραγωγού για το σύνολο των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, καθώς επίσης και των απλήρωτων προγραμμάτων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και των δασικών χαρτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η μεγάλη μείωση της τιμής στο γάλα και το κρέας.

Κάνουν λόγο εξάλλου για συνεχιζόμενα αυξημένο κόστος παραγωγής, άρνηση του ΕΛΓΑ να δώσει αποζημιώσεις για καταστροφές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από κακοκαιρίες και αρρώστιες, συνεχιζόμενη τακτική των καθυστερήσεων απόδοσης των αποζημιώσεων, ληστρική αφαίμαξη του αγροτικού εισοδήματος μέσω της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών.

Στη συγκέντρωση τονίστηκε“η ανάγκη για την οργάνωση του αγώνα και την αντίσταση ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης που τους ξεκληρίζει, καλώντας όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού, μέσα από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα και σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, να παλέψουν για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους“.

Ακολούθησε συμβολικός αποκλεισμός της Εθνικής Οδού και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία μέχρι το Δασαρχείο Αμφιλοχίας όπου αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας συναντήθηκε  με τον Δασάρχη Δημοσθένη Θεοχαρόπουλο για να εκφράσουν οι κτηνοτρόφοι την έντονη ανησυχία τους  για την μεγάλη καθυστέρηση χορηγήσεων βεβαίωσης χρήσης γης, που συνδέεται άμεσα με την υποστελέχωση του Δασαρχείου Αμφιλοχίας που είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους  της περιοχής.

Στην κινητοποίηση, χαιρετισμό απηύθυναν, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατούνας Πάνος Καλογιάννης, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξηρομέρου  Θεόδωρος Γρίνος και την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, Σπύρος Κοτοπούλης. Στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών και κτηνοτρόφων βρέθηκε και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης .

 Ο Πάνος Καλογιάννης επισήμανε:«Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι βγήκαμε στο δρόμο ν’ αγωνιστούμε για την επιβίωσή μας. Με την αγωνιστική διεκδίκησή μας μπορούμε να επιβιώσουμε και να συνεχίσουμε να παράγουμε. Μαζικά και μαχητικά από σήμερα οργανώνουμε την πάλη μας συνεχίζουμε τον αγώνα. Καλούμε σε κλιμάκωση της πάλης στη βάση του πλαισίου αιτημάτων μας»

Ο Θεόδωρος Γρίνος σημείωσε: «Την ανάγκη σε πάλη για την επιβίωσή μας, Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους να μπουν αποφασιστικά στη μάχη, σήμερα με την ενημέρωση όλων των συναδέλφων. Από αυτόν τον αγώνα επιβίωσης να μη λείψει κανείς»

 Ο Σπύρος Κοτοπούλης μεταξύ άλλων τόνισε:«Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μέσα από την πλούσια πείρα τους να αντιληφθούν ότι μόνο με τη δική τους συμμετοχή, με δυνάμωμα των Αγροτικών Συλλόγων παντού, με την αγωνιστική διεκδίκηση μας μπορούν να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να παράγουν.

Οι διεπαγγελματικές οργανώσεις σε γάλα και φέτα που προωθούν μεγάλες βιομηχανίες αλλά και Ομοσπονδίες κτηνοτρόφων δεν λύνουν σε καμιά περίπτωση το πρόβλημα που δημιουργείται από την ασυδοσία των βιομηχανικών ομίλων οι οποίες θα συμμετέχουν με πρωτεύοντα ρόλο στη διεπαγγελματική. Έβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Είναι αυταπάτη να περιμένει κανείς ότι οι βιομηχανίες θα ελέγξουν οι ίδιες τον εαυτό τους στην εισαγωγή γάλατος και τήρησης του ισοζυγίου. Καμιά διεπαγγελματική σε όποιο προϊόν υπάρχει δεν έλυσε το ζήτημα των τιμών που το καθορίζουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Σε αυτή την πορεία θα καταστραφούν οι κτηνοτρόφοι, αλλά και μικρομεσαία τυροκομεία.

Καλούμε τους κτηνοτρόφους να παλέψουν οργανωμένα ανάμεσα σε άλλα για:

– Κατώτερες εγγυημένες τιμές και μείωση του κόστους παραγωγής.

– Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από τη μείωση της τιμής στο γάλα που επιβάλλουν σχεδιασμένα οι μεγάλες βιομηχανίες.

– Ο ΕΛΟΓΑΚ να προχωρήσει σε ουσιαστικούς ελέγχους για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, το ισοζύγιο γάλατος και τις ελληνοποιήσεις εισαγόμενου γάλατος.

Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα προβάλει ένα δίκαιο και αναγκαίο πλαίσιο αιτημάτων μαζί με χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους από όλη τη χώρα μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων. Διεκδικούμε ουσιαστικό εισόδημα και ελάφρυνση από τα χαράτσια και την άγρια φορολογία, μέτρα που θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε να δουλεύουμε και να παράγουμε. Δεν συμβιβαζόμαστε με τη σφαγή μας ούτε με τα ψίχουλα της κυβέρνησης».

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι  αποφάσισαν την συνέχεια των κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα, σε συντονισμό με την αποφάσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.