Δευτέρα, Σεπτέμβριος 23, 2019

ΚΚΕ: άμεση εκτίμηση των ζημιών και 100% αποζημίωση των αγροτών

xalazi-2 Με ανακοίνωση της  για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νόμο ,  η Τ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ ζητά άμεση εκτίμηση των ζημιών και 100% αποζημίωση των αγροτών  που οι καλλιέργειες τους δέχθηκαν πλήγμα από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις. Η ανακοίνωση:

Με τα τις πλημμύρες του περασμένου Δεκέμβρη όπου εκατοντάδες σπίτια και καλλιέργειες είχαν πλημμυρίσει και δεν έχουν αποζημιωθεί, ούτε έχουν γίνει αντιπλημμυρικά έργα αν και έχει περάσει σχεδόν μισός χρόνος, ο νομός Αιτωλοακαρνανίας δέχτηκε άλλο ένα πλήγμα με μεγάλες ζημιές που προκλήθηκαν σε αγροτικές καλλιέργειες από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (ανεμοθύελλα – βροχόπτωση – χαλαζόπτωση).

Η ισχυρή βροχόπτωση που έπληξε τον νομό στις 31 Μάη, προκάλεσε μεγάλες ζημιές, σε ελιές, εσπεριδοειδή, κηπευτικά, αμπέλια, τριφύλλια, καλαμπόκια, καπνά  και σε άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες. Ειδικά οι ζημιές σε  συγκεκριμένες περιοχές με ελιές καλαμών είναι στο σύνολο της παραγωγής. Πιο εκτεταμένες καταστροφές σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της  Μακρυνείας, στο Παναιτώλιο, Αβώρανη, , Καινούργιο, Κλεισορέμματα, Μπρέσιακο, Λυσιμαχία, στη περιοχή Αγγελόκαστρου, Αιτωλικού, Σταμνάς, Χρυσοβέργι, Μαγούλα και Κεφαλόβρυσο. Από τις ζημιές που προκλήθηκαν που σε πολλές περιπτώσεις  αγγίζουν το 100%,  αναδεικνύονται για άλλη μια φορά οι ευθύνες της κυβέρνησης και του ΕΛΓΑ που δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο αντιχαλαζικής προστασίας, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο νομός Αιτωλοακαρνανίας πλήττεται από χαλαζοπτώσεις κάθε χρόνο και προκαλούνται τεράστιες ζημιές στην αγροτική παραγωγή.

Πρόκειται για μεγάλη απώλεια στο εισόδημα αρκετών μικρομεσαίων αγροτών της περιοχής. Την ίδια ώρα, ο ΕΛΓΑ έχει μετατραπεί σε ένα φοροεισπρακτικό μηχανισμό που χαρατσώνει τους παραγωγούς και δεν καλύπτει το σύνολο της ζημιάς. Με βάση τον ισχύοντα κανονισμό του ΕΛΓΑ, οι ελαιοπαραγωγοί που επλήγησαν αν αποζημιωθούν θα πληρωθούν ετεροχρονισμένα και θα πάρουν ψίχουλα. Την ίδια στιγμή, η διαδικασία της καταγραφής δυσχεραίνεται από το γεγονός πως οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ για να ανταποκριθούν στο έργο τους είναι αναγκασμένοι να καλύπτουν με δικά τους έξοδα ακόμα και τις μετακινήσεις που χρειάζονται.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση καθώς γι’ ακόμα μια φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με τα στοιχεία της φύσης, αλλά και με την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, αδυνατώντας ακόμα και να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας και άλλες υποχρεώσεις (καλλιεργητικά έξοδα, χρέη προς τρίτους, Τράπεζες, ΕΛΓΑ, Εφορία, ΕΦΚΑ, ΕΝΦΙΑ κ.ά.)

Η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ τάσσεται στο πλευρό των πληγέντων αγροτών, καλώντας τους μαζί με το λαό του νομού να απαιτήσουν άμεση και πλήρη αποζημίωση τους και την υλοποίηση των αναγκαίων μέτρων αντιχαλαζικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, με το κόστος να βαρύνει τον πραγματικό αντίπαλο των εργαζόμενων, τα μονοπώλια και το κράτος τους, μέσα απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό φορολογώντας τους ομίλους και καταργώντας τις φοροαπαλλαγές τους. Με οργάνωση στα σωματεία, τους συλλόγους τις λαϊκές επιτροπές, να διεκδικήσουμε την προστασία της ζωή μας από την πολιτική που και χθες και σήμερα υπηρετεί τα κέρδη των  μεγαλοεπιχειρηματιών, απαιτώντας άμεσα:

  1. Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  2. Να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν.
  3. Να ληφθούν μέτρα και να λειτουργήσει το αντιχαλαζικό σύστημα προστασίας που θα προστατεύει τους παραγωγούς από τέτοια καιρικά φαινόμενα.
  4. Να γίνει άτοκη αναστολή των τρεχουσών χρεών των πληγέντων. 
  5. Οι αποζημιώσεις να είναι ακατάσχετες.

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.