Πέμπτη, Φεβρουάριος 21, 2019

Πως θα ήταν ο “Κλεισθενικός” Δήμος Αγρινίου με ψηφοδέλτια χωρίς τοπικούς προέδρους και δημοψηφίσματα

dimoagrinio Οι προτάσεις που πέφτουν για την αυτοδιοίκηση στον” Κλεισθένη 1″, τον νέο Καλλικράτη έχουν αρκετό ενδιαφέρον. Βέβαια δεν πρέπει να σταθούμε επιφανειακά στην απλή αναλογική και στο ότι θα είναι περισσότεροι ίσως συνδυασμοί σε ένα δημοτικό συμβούλιο. Η έλλειψη αυτοδυναμίας είναι  ίσως είναι το αδύνατο  σημείο της προτεινόμενης μεταρρύθμισης, όταν εφαρμοστεί σε κοινωνίες που δεν έχουν δομήσει κουλτούρες συνεργασίας.

Αλλά εν πάση περιπτώσει,τι αυτοδυναμία να υπάρχει, όταν οι περισσότεροι με το ζόρι φτιάχνουν ψηφοδέλτια σε κοινωνίες με αποδομημένο τον παραγωγικό ιστό, άρα σε κοινωνίες χωρίς εν δυνάμει δημοτικούς συμβούλους.

Υπάρχουν όμως κάποια σημεία που πρέπει να σταθούμε. Το βασικό είναι τα ανεξάρτητα ψηφοδέλτια σε κοινότητες έως 500 κατοίκους. Τι σημαίνει αυτό; Τελειώνει το scouting στα χωριά της Αιτωλικής γης, τα κεράσματα στα καφενεία και τα χτυπήματα στην πλάτη σε ότι αφορά την εύρεση του υποψηφίου “της διπλανής πόρτας”, μόνο και μόνο για να “αρπάξει” 5-6 ψηφαλάκια για τον κεντρικό συνδυασμό. Αυτό φαίνεται πολύ δυνατό και μακάρι να υπήρχε και ενιαίο ψηφοδέλτιο κεντρικά.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία σε σχέση με όσα είπε ο Σκουρλέτης: Φανταστείτε δήμο Αγρινίου, στον οποίο δεν θα λύνουν το φρεάτιο στον τάδε δρόμο το δημοτικό συμβούλιο  αλλά το τηλέφωνο στην αρμόδια επιτροπή.  Τέλος δηλαδή στην θεματολογία 10αδων υποθεμάτων στα Δημοτικά συμβούλια, αν ισχύσει η “ελάφρυνση των δημοτικών συμβουλίων στο να συζητούν ζητήματα ρουτίνας και η επίλυσή τους από τις αρμόδιες επιτροπές”. Βέβαια αν δε φύγουν οι κάμερες, δουλειά δε γίνεται..

Φανταστείτε επίσης να γίνονται δημοψηφίσματα για τα αιολικά πάρκα στις κορυφές των βουνών, για την Τριχωνίδα, για την κάθετη σύνδεση, για το Πανεπιστήμιο, για τις πλημμύρες ή ότι άλλο προκύπτει. Στην περίπτωση αυτή θα τροφοδοτούνται ατελείωτες συζητήσεις, πολλές φορές χωρίς αποτέλεσμα.

Κάπως έτσι ίσως θα είναι το …”Κλεισθενικό” Αγρίνιο.

Λ.Υ.

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.