Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2020

“Koύρεμα” στις έδρες του Νομού

Σε «κούρεμα» των εδρών τους οδηγεί Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία ο νέος εκλογικός νόμος βάση του οποίου θα γίνουν – όποτε κι΄ αν γίνουν – οι επόμενες εκλογές.

Σύμφωνα με το νόμο η γενική απογραφή πληθυσμού που έγινε το 2011 προκαλεί ανακατατάξεις στον αριθμό των βουλευτικών εδρών που θα πραγματοποιηθούν μετά την 27η Μαΐου

Οι εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 διεξήχθησαν με τα δεδομένα της απογραφής του 2001, λόγω καθυστέρησης ολοκλήρωσης και ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της απογραφής του 2011, παρόλο που κάτι τέτοιο θεωρείται ωπς επίσης αλλοίωνε τη σύνθεση του κοινοβουλίου.

Ωστόσο όποτε γίνουν εκλογές μετά την 27η Μαϊου 2012, αυτές θα πρέπει να διεξαχθούν με τα δεδομένα της απογραφής 2011, καθώς προβλέπεται ρητά από το Σύνταγμα ότι, μετά την πάροδο έτους από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της απογραφής (24 Μαίου 2011), τα αποτελέσματα θεωρούνται δημοσιευμένα και οι εκλογές πραγματοποιούνται με τα νέα στατιστικά δεδομένα.

Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν δεν υπάρχουν επεξεργασμένα, έτοιμα προς δημοσίευση, υπάρχει ζήτημα παράβασης καθήκοντος για την αρμόδια Αρχή που διενήργησε την απογραφή του πληθυσμού.

Έτσι, ανοίγουν θέματα προσφυγών μετά τις νέες εκλογές στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ), που θα δικαιώσει όσους επιλαχόντες βουλευτές προσφύγουν, αλλάζοντας έτσι το «χρώμα» τουλάχιστον 10 εδρών.

«Πονοκέφαλο» προκαλεί στο υπουργείο Eσωτερικών, το ενδεχόμενο προσφυγής εκ νέου στις κάλπες και μάλιστα εντός 30 ημερών. Και αυτό, διότι, οι αρμόδιοι μηχανισμοί, είναι ανέτοιμοι να πραγματοποιήσουν εκλογές, καθώς η νέα αναμέτρηση θα γίνει με βάση τη απογραφή του 2011 και όχι του 2001, με την οποία έγιναν ο εκλογές της 6ης Μάιοι.

Εκλογές, λοιπόν, σε πάσα περίπτωση μετά την 27η Μαΐου 2012, σημαίνει ότι θα πραγματοποιηθούν με τα νέα στατιστικά δεδομένα, που ακολούθως επιβάλλουν νομικά και την ανακατανομή των εδρών της χώρας.

Στην Πελοπόννησο η επιβαλλόμενη, στατιστικά λόγω πληθυσμιακής συρρίκνωσης, και συνακόλουθα νομικά, ανακατανομή επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις περιφέρειες δυτικής Ελλάδος και τις νότιες κυρίως εκλογικές Περιφέρειες της Πελοποννήσου, ως εξής:

• Αχαΐα : οι έδρες γίνονται 8 από 9

• Ηλεία: οι έδρες γίνονται 4 από 6).

• Αιτωλοακαρνανία: οι έδρες γίνονται 6 από 8

• Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Λευκάδα παραμένουν μονοεδρικές

Το ίδιο συμβαίνει και στους υπόλοιπους νομούς της Πελοποννήσου, δηλαδή στην Μεσσηνία: οι έδρες γίνονται 4 από 5, στην Λακωνία: οι έδρες γίνονται 2 από 3 και στην Αρκαδία : οι έδρες γίνονται 2 από 3.

www.patrastimes.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.